bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: doplněná zpráva o tajemství zásahu do důkazního materiálu v případu Patricka Kanea

23. září 2015, 21:41

Petr Adler

Balík obsahující důkazní materiál v případu údajného znásilnění úředně neznámé dívky útočníkem Chicago Blackhawks Patrickem Kanem se neznámo jak objevil za dveřmi domu matky zmíněné dívky. A nejen to, jeho zapečetěny obal byl roztržen, což znamená, že s obsahem mohl kdokoliv jakkoliv manipulovat, takže sebrané vzorky jsou pro případné další pokračování případu zcela bezcenné.

Oznámil to ve středu v Buffalu na tiskové konferenci právník oné dívky, Thomas J. Eoannou (na snímku se zmiňovaným balíkem).

Poté, co se přítomným novinářům omluvil, že až do této chvíle odmítal odpovídat na otázky, Eoannou řekl, že byl zticha i přesto, že se v posledních dnech objevily ve sdělovacích prostředcích nejrůznější zprávy o výsledcích laboratorních vyšetřování, včetně sdělení, že stopy po Kaneovi v dívčině pohlavním ústrojí sice či prádelku nebyly nalezeny, ale že tam byly zjištěny stopy po dvou jiných (nejmenovaných) pánech.

Právník prohlásil, že se rozhodl reagovat teprve ve chvíli, kdy mu matka oné dívky v úterý zavolala, že přijela domů z práce, aby poobědvala, a ve dveřích našla balík s označeními soudních laboratoří, podpisy soudně ustanovených ošetřovatelek, které prováděly zmíněné zkoušky, dalšími předměty, které byly chemicky zkoumány, a ten balík že byl otevřený roztržením umělohmotného obalu.

Matka nevěděla, kdy přesně se balík dostal k jejím dveřím, protože po dva poslední dny odjížděla do práce poté, kdy z domu vyšla zadním vchodem, dodal právník Eoannou.

Zřejmé je pouze tolik, že balík, který podle zákona neměl opustit policejní úřadovnu, případně úřadovnu veřejného žalobce, a před veřejností se měl v zapečetěné podobě objevit teprve po zahájení soudního přelíčení, nyní nemá cenu ani toho igelitového obalu.

“Stalo se něco vážného,” dodal právník Eoannou. Už to, že sdělovací prostředky v posledních dnech zveřejňovaly údajné zprávy o údajných výsledcích soudního znaleckého výzkumu, naznačovalo, že se někdo snaží mařit průběh celého vyšetřování.

Případ balíku, který obsahoval tzv. sadu pro vyšetření znásilnění (rape kit), a který se objevil tam, kde se neměl nikdy objevit, a ještě v poškozeném (otevřeném) stavu, to byl poslední hřebík, prohlásil právník Eoannou.

My to nebyli!

Dvě hodiny po ukončení Eoannouovy tiskové konference popřel komisař policejních služeb okresu Erie John A. Glascott, že by balík s údajným důkazním materiálem, který se neznámo jak dostal ke dveřím matky údajné oběti byl jakkoliv pravý.

“Veškerý důkazní materiál tohoto případu, který obdržely policejní služby okresu Erie, je tam, kde má být a zůstává v držení policejní služby okresu Erie ve svém původním balení,” prohlásil Glascott. To, dodal, zahrnuje důkazní materiál obsažený v sadě pro vyšetřování znásilnění (rape kit), včetně jeho balení. “Tyto důkazy byly vyšetřeny a zprávy o výsledcích vyšetření byly zaslány patřičným úřadům,” uzavřel Glascott.

Policie v Hamburgu vydala prohlášení, že veškeré zaznamenané zacházení s důkazním materiálem v jejich rukách je “nenapadnutelné” a že bude spolupracovat s “jakýmkoliv úředním vyšetřováním, které se bude týkat zacházení s důkazním materiálem a jejím postupem všeobecně.”

Okresní žalobce Frank Sedita řekl, že obvinění z neoprávněného zásahu do důkazního materiálu bude “rozhodně vyšetřeno. Během svých 27 let ve službě jsem nezažil, že by někdo neoprávněně zasáhl do sady pro vyšetřování znásilnění.”

Nevyjádřil se ale k tomu, že před dvěma týdny požádal o odklad projednávání případu před tzv. velkou porotou. To je místo, kde porotci posuzují, zda má státní žalobce nebo policie dost důkazů k tomu, aby mohla doufat v úspěšné vyústění soudního přelíčení. Krátce poté přišla zpráva, že se Kaneův případ vrací na pořad dne, ale podle zasvěcených k tomu zatím nedošlo.

Kaneův právník Paul Cambria řekl, že něčeho podobného se mohl dopustit pouze ten, komu nevyhovovaly důkazy obsažené v balíku. “Nikdo netvrdí,” dodal Cambria, “že by hodnota důkazního materiala byla jakkoliv poškozena, dokud to neposoudí patřičný odborník. Bude ovšem zajímavé sledovat, co se z toho vyklube, nebo zda se to pachateli vymstí.”

Thomas Eoannou, právník údajné oběti, ovšem tvrdí, že nejde o žádný podvrh.

“Jestli někdo chce zmařit žalobu, nezákonný zásah do důkazů je dokonalým způsobem, jak toho dosáhnout,” řekl Eoannou. “Komu stalo za to měnit a upravovat důkazy?”

Eoannou současně popřel nedávné zprávy, které naznačovaly, že jeho zákaznice byla děvčetem lehčí povahy, které se oddávalo hříšným hrátkám s větším počtem mužů, ale žádným z nich nebyl Patrick Kane.

“Musíme zjistit, kdo za tím stál, a to je důležitější než vylhané zprávy o semeni ve spodním prádle mé zákaznice,” řekl Eoannou.

Pokud jde o Kaneovo nedávné prohlášení, že je nevinen, Eoannou je smetl se stolu, aniž nabídl jediný důkaz: “(Kane) na nárok na svůj názor. Jistě, chce rozšířit svoji verzi události. To může. Nejdůležitější ale je, že jde o případ tělesných důkazů, a balík se sadou důkazů o vyšetření doznal nezákonného zasahování. Kdokoliv může říkat, co se mu zachce.”

Eoannou dodal, že údajná oběť “byla vždy připravena a zůstává i nadále připravena spolupracovat s úřady” ve věci žaloby. Tím vlastně nepřímo sestřelil nedávné zprávy o možném mimosoudním vyrovnání.

“Sdělovací prostředky se baví o semeni v jejím spodním prádle,” řekl Eoannou, “z toho je úplně zničena. V případě znásilnění útočí mnozí na oběť. Říká se tomu třískat do oběti (victim bashing). To je otřesné. Moji zákaznici to zcela zničilo. Tohle mělo být tajné vyšetřování. Stal se z toho klasický příklad důvodů, proč jsou oběti znásilnění tak často raději zticha.”

Eoannou řekl, že žádá, aby věc vyšetřila buď federální kriminální policie (FBI) nebo policie státu New York, tedy nikoliv místní policie. Velitel místní policie v Hamburgu Gregory Wickett sice od samotného počátku tvrdil, že uvalil na všechny příslušníky povinnost zachovávat mlčení, jenže vlna nedávných tzv. zákulisních zpráv dokazuje, že ten zákaz místní policisté neberou příliš vážně.

“Doufáme, že zjistíme, jak se to stalo, a kdo měl důvody k tomu aby měnil nebo neoprávněně zasahoval do důkazního materiálu,” řekl Eoannou. Dodal, že by bylo dobře, kdyby se přihlásil ten, kdo dodal poškozený balík do domu matky údajné oběti.

Policie vyšetřuje případ, k němuž mělo dojít 2. srpna v Kaneově domě na předměstí Buffala, aniž by dodnes zveřejnila jakékoliv výsledky. Kane také nebyl dodnes ani obviněn.

Blackhawks letěli ve středu do Detroitu k přípravnému zápasu proti tamním Red Wings, avšak bez Kanea. Zástupce komisaře NHL Bill Daly potvrdil, že liga o nejnovějším vývoji věci ví, ale že z jejího hlediska zůstává postavení Patricka Kanea beze změny: nebyl obviněn, může tedy zůstat v sestavě svého mužstva.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.