bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Houston se dostává na mapu NHL

17. listopadu 2017, 7:05

Petr Adler

Američtí astronauti, když mají na oběžných drahách nějaké potíže, oznamují řídícímu středisku: “Houston, we have a problem.” Něco podobného asi budou mít občané Québec City. Podle všech známek se situace chýlí k tomu, že texaský městys dostane nového obyvatele: mužstvo NHL. A Québec City ostrouhá. Zase. Nemusí to být ani úplně nové mužstvo: mohou to být Arizona Coyotes nebo Calgary Flames. Obě ze stejných důvodů: jejich nynější daňoví poplatníci nevidí důvodu, proč by měli stavět profesionálním sportovním mužstvům nové svatostánky.

Co by řek’ mi Houston, zpívával nezapomenutelný Pavel Bobek v překladu Jiřího Grossmanna slavné písničky neméně nezapomenutelného Američana Leeho Hazlewooda, který kdysi zpíval, že “I’m going back to Houston.”

Tilman Joseph Fertitta (na snímku) si letos v září zakoupil mužstvo košíkářské NBA Houston Rockets. Časopis Forbes, který má přehled o bohatých lidech celého světa, před čtyřmi lety uvedl, že Fertitta má zhruba 2,4 miliardy dolarů. Za ta léta se patrně něco změnilo: za Rockets Fertitta vyplatil 2,2 miliardy. A teď chce do Houston Toyota Center nalákat ještě hokejisty. Nejméně za čtvrt miliardy, kdyby šlo o stěhování, nebo za půlku miliardy, kdyby šlo o nové mužstvo.

Šedesátiletý majitel Landry’s, jedné z největších sítí restauraci v USA, kterému zmiňovaný Forbes přezdívá nejbohatší restauratér Ameriky, též předsedá správní radě houstonské university.

A vůbec se svoji touhou netají. Na rozdíl od svého předchůdce v čele Rockets Lee Alexandera. Ten sice neměl nic proti hokeji, ale nehořel touhou si koupit svoje vlastní mužstvo. Jenže současně řekl, že do své haly nepustí hokejisty, kteří by patřili někomu jinému. Jestli to byl důsledek neúspěšných námluv s tehdejším vlastníkem Edmonton Oilers Peterem Pocklingtonem, který zkoušel získat peníze kanadských (všeobecně) a albertských (obzvláště) daňových poplatníků mj. také tím, že vydíral možným prodejem mužstva někam jinam, jako třeba právě Leeovi Alexanderovi do Houstonu, není zřejmé. Ovšem, možné to je.

Lee Alexander si po téhle příhodě také mohl říci, inu, koukejme na podivné odchody hokejistů NHL z Québec City do Denveru a z Winnipegu do Phoenixu, tohle ve mně nevzbuzuje záchvaty důvěry.

Naprostý nováček?

Fertitta do hry vstoupil, z hlediska NHL, co panic nepolíbený.

Ne, že by se zatím dělo něco moc konkrétního. Ano, komisař NHL Gary Bettman a Tilman Joseph Fertitta se sešli tváří v tvář, a prohlášení, že by toužil po členství v NHL Fertitta vydal krátce po tomto setkání.

Ovšem, podle očitých svědků to setkání vypadalo, jako když si člověk zajde do přepychové prodejny přepychových automobilů. S prominutím očumuje, nejvýše si snad s prodavačem popovídá o barvách, v jakých dodávají vozidla, ale ani jedna strana se nezmíní alespoň o ceně.

Trochu to připomíná starý žert z Rakouska-Uherska, kdy hrabě Bobby, slavná postava podobných vtipů, zajde do nějaké vídeňské prodejny automobilů, několik hodin obtěžuje, dokonce si párkrát sedne za volant, a nakonec řekne: tohle auto bych si vzal.

Majitel ho chválí: skvělá volba, výsosti, s tímhle vozem budou za hodinu z Vídně v Salzburgu.

Tak já si to auto nevezmu, rozhodne se hrabě Bobby.

Ale probůh, proč ne? vyděsí se majitel krámu.

A co bych, prosím jich, dělal v Salzburgu?

Tak takhle nějak podobně si stojí myšlenka, že by se NHL nastěhovala do Houstonu. Sice by tak vznikla přirozená místní řevnivost s Dallas Stars, jenže tohle není nejdůležitější hledisko. Ba ani otázka, zda by nové mužstvo NHL mohlo mít v Houstonu pravidelně vyprodáno, nemusí být úplně rozhodující. Ostatně, do roku 2013 se v Houstonu činili Aeros. Hráli v Americké hokejové lize (AHL) úlohu farmy Minnesota Wild, a už tam nejsou: nikdo je nechtěl, nikam je nechtěli pustit. Potíž spočívala v tom, že jim bývalý vlastník Toyota Center zvýšil nájem na trojnásobek dosavadní ceny.

A to je potíž, která by s příchodem Fertitty mohla pominout.

Kudy, kudy, kudy cestička?

Bettman neříká ani tak, ale ani tak. Ví jedno: Houston je čtvrté největší město Spojených států. Je v Texasu, takže by se dalo uvažovat, že by takové nové mužstvo mohlo zakotvit v Západní konferenci NHL. Východ má v současnosti 16 členů, Západ jen 15, řeči o vyrovnání soutěže nepřestávají, takže tohle by mohlo stát za úvahu.

A to všechno přesto, že zeměpisně to nedává moc smyslu. Stačí pohled na mapu.

Co tedy bude s Québec City? Zatím nic. Jistě, mají halu jménem Videotron Centre, jen pár let starou, ale zůstává tady důvod odchodu Québec Nordiques: okolní hospodářská situace, která nevěstila nic dobrého budoucnosti mužstva ani v 90. letech minulého století. Ta se dodnes nijak moc nezlepšila. Takže NHL odložila na někdy jindy nedávnou žádost Québecoru, kterou dostala společně s žádosti Las Vegas Golden Knights. Mužstvo Města hříchu je prozatím štikou ligy. Fanoušci v La Belle Province roní slzy.

A pak se tady pravidelně noří z tichomořských vln Seattle.

Z hlediska zeměpisného vyrovnávání Východu a Západu NHL je sídlo výrobce letadel Boeing, výrobce počítačových programů Microsoft a ředitelství kaváren Starbucks asi nejlepším řešením. Vedení Oak View Group, řízené bývalým šéfem torontského Maple Leaf Sports & Entertainment Timem Leiwekem, který před tím působil u Phillipa Anschutze, což je celosvětové království zábavního průmyslu, včetně profesionálního sportu (a včetně Los Angeles Kings), miliardářem Davidem Bondermanem a filmovým magnátem Jerrym Bruckheimerem, konečně dostalo povolení radnice, aby pokračovalo v práci na přestavbě haly Key Arena.

V tichomořské metropoli byla hlavní překážkou snaha získat na přestavbu peníze daňových poplatníků. To radní města Seattle odmítali a odmítli.

Je zajímavé, že zastánci čistého kapitalismu odmítají podíl daňových poplatníků na podobných stavbách se stejným nadšením jako silně socialističtí radní v Seattle. Ti první proto, že takové kroky popírají samu zásadu kapitalismu, ti druzí proto, že přece nebudou pomáhat těm (doplňte si neslušné slovo) kapitalistům.

Nicméně: Key Arena bude připravena za tři roky. Toyota Center už slouží.

Co teď? Budou se stěhovat Calgary Flames, Arizona Coyotes, nebo oba?

Vznikne nové mužstvo? Vzniknou dvě? Přestěhuje se jedno mužstvo a vznikne jedno nové?

Jak říkával slavný český básník Jiří Suchý, furt se něco děje, furt je něco.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.