bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Edmonton Oilers zaplatili za ostudnou prohru posunem dne volna

18. října 2016, 7:18

Petr Adler

Hlavní kouč Edmonton Oilers Todd McLellan (na snímku) byl po nedělní prohře s Buffalo Sabres (navíc ještě na domácím ledě) rozzuřen. Požádal hráče, aby souhlasili, že se povinný volný den mužstva přesune z pondělka na středu, a v pondělí že se bude trénovat.

Ne, slíbil, nebude hráče trápit povinnými sprinty s olověným závažím na všech končetinách. Půjde spíše o vysvětlení, co všechno hráči zvorali, spojené s pokusem vymyslet, co udělat, aby se už nic podobného neopakovalo.

Hráči souhlasili, a McLellan dodržel slovo: po rozboru u videa se trénovala náprava chyb.

Až na to, že do věci možná zasáhnou odbory NHLPA. V kolektivní smlouvě totiž stojí doslova toto: “Obě strany uznávají, že se může stát, že bude kvůli nepředvídaným nebo závažným okolnostem třeba pozměnit nebo upravit měsíční program volných dní.

Takhle to stojí v odstavci 16.5 (a) kolektivní smlouvy, a NHLPA si není jistá, zda Oilers splnili všechny podmínky k tomu, aby přehazovali volné dny. I přesto, že samotní hráči řekli, že takový trénink potřebují jako pověstné prase potřebuje pověstné drbání.

NHLPA se zatím vyjádřila, že věc prošetřuje a že má šedesát dnů, aby se rozhodla, zda si bude stěžovat nebo ne. Její nejmenovaní zástupci se už ale vyjádřili, že si nemyslí, že by prohra, jakkoliv ostudná (Sabres kvůli zranění chyběli dva nejlepší hráči, Jack Eichel a Evander Kane), případně malátná a neukázněná hra mohly patřit mezi nepředvídané nebo dokonce závažné okolností. Potopa, to prosím. Zemětřesení, to zajisté. Ale odfláknutý zápas?

Pohled do minula

Ono to má ještě trochu dějepisného pozadí. Kdysi dávno, to ještě byl kapitánem mužstva Doug Weight, měli hráči Oilers pocit, že se vánoční prázdniny nějak protáhly. Měli naprostou pravdu, protože se nějak stalo, že ten rok byly delší o celý jeden den. Hráči se tedy mezi sebou domluvili, že by si zabruslili. Zavolali do kanceláře mužstva, jestli by jim otevřeli kabinu a zda by mohli jít na led. Vedení, nic zlého netuše, řeklo, že samozřejmě, ale že hráči zajisté chápou, že tam budou sami, že tam s nimi bude pouze vrátný, který je tam pustí.

Hráči si rozkošně zabruslili, a Oilers pak překvapeně platili ne právě rozkošnou pokutu do rukou NHLPA. Volno je volno, pravilo vedení odborů, a do toho nemají hráči co kecat. A mužstvo teprve ne.

Od té doby sice už uplynula řádka let, ale pamětníci se smějí, že všechno se mění, jen odborový způsob myšlení zůstává stále tentýž.

Konec pohledu do minula

Aby to všechno pořádně drželo, mluvící hlavy kanadských televizních sítí TSN a Sportsnet mluvily od pondělního rána o tom, že si to hráči neměli nechat líbit a kdesi cosi. McLellan jednal s jejich souhlasem, ale stejně, říkaly mluvící hlavy, tady by měly zasáhnout odbory.

Jelikož rozbouřená slova pocházela z ústředních redakci obou sítí, a ty sídlí v Torontu, pokrčil McLellan rameny a sdělil užaslým reportérům na adresu obou sítí věci, které se nehodí vyslovovat ve smíšené společnosti, případně u jídelního stolu.

Odbočka

Většina kanadského obyvatelstva, která sídlí mimo Toronto, má k tomu městu vztah více či méně posměšný a přezíravý. Někteří jdou tak daleko, že tvrdí, že až bude dostávat zeměkoule klystýr, stane se tak právě v Torontu.

Torontští jim ten vztah pravidelně ulehčují. Třeba tím, že když ve “středu poznaného vesmíru” (the centre of the universe as we know it, další opovržlivá přezdívka) onehdy napadlo trochu víc sněhu, žádala torontská radnice kanadskou federální vládu, aby poslala na pomoc armádu.

Sníh, včetně vánic, není v Kanadě ničím neobvyklým. Takže není divu, že kanadští komici měli na několik let postaráno o téma pro své více nebo méně vtipné výstupy.

McLellanův výrok se tedy setkal v Kanadě mimo Toronto s mimořádným pochopením.

Konec odbočky

Otázka teď bude, jak asi dopadne úterní zápas doma proti Carolina Hurricanes, a zda hráči, kteří si užijí náhradního volna ve středu, si budou ve čtvrtek, v utkání (opět doma) proti St. Louis Blues, pamatovat vše, co jim kouč vysvětloval v pondělí.

“Zasloužili jsme si to,” řekl útočník Oilers Pat Maroon. “Lidí z toho dělají pozdvižení. Nesmysl.”

Pak se ozvali někteří, kteří tvdili, že jak k tomu přijde nejmladší kapitán ligy Connor McDavid. Přece nemohl koučovi odpovědět: “Ne, Todde. V pondělí máme volno.”

McDavid zkusil vnést do věci jasno: “Samozřejmě to záviselo na našem souhlasu, a ten byl jednomyslný. Bylo to tak dobře. Všichni se teď, při odchodu z tréninku domů, cítíme mnohem lip než bychom se cítili, kdybychom přišli až v úterý, a v hlavách by nás pořád ještě strašil ten průšvih s Buffalem.”

To je sice pravda, ale odboráři z NHLPA to vidí trochu jinak. Samozřejmě, pomíjejí při tom jednu drobnost: hráči v NHL nevydělávají zrovna málo, mají poměrně dlouhé prázdniny, i když je pravda, že během nich se dost usilovně připravují, aby se vrátili do zaměstnání ve formě.

Je to takhle: hráč NHL dostane rozpis pracovní doby na měsíc dopředu. Jsou tam čtyři dny volna, a může se úplně klidně stát, že dva z těch volných dnů případnou na dobu, kdy je s mužstvem na cestách.

Takže, když se (kupříkladu) objednává k návštěvě u ředitele banky, nebo kdekoliv jinde, nebo když plánuje, že pozve k návštěvě své rodiče, dělá tak s ohledem na volné dny. Stejně tak, když manželka, která během sezóny je většinou na všechno sama, potřebuje s něčím pomoci.

Jsou i jiné situace. Třeba má syna, kterému připadne den, kdy si děti vyprávějí o sobě a svých rodinách, právě na tátův volný den. A synáček se těší několik měsíců předem, že spolužákům předvede živého hokejistu z NHL, který je navíc jeho táta.

A pak se kouč naštve až mu jde kouř z uší, a je po plánech. Že si to v tomto případě zavinili hráči sami?

Třeba brankáři Camu Talbotovi se výměna volných dnů náramně hodila: jeho žena Kelly má být ve středu ráno v porodnici, aby přivedla na svět dvojčata. Jistě, na tohle by Oilers dali Talbotovi volno, ale takhle je bude mít, aniž by musel žádat o povolení.

A sám Talbot se přidal ke svým spoluhráčům: “Když si vzpomenu, jak jsme hráli v neděli, žádné volno jsme si nezasloužili. Takhle jsme měli možnost přijít, pracovat na odstranění chyb, a pak budeme o to lepší.”

To je ten úhel, který pány z NHLPA moc nezajímá. Bývaly časy, třeba ještě loni, kdy Oilers projeli jako Hurvínkové, po zápase se jeden jako druhý zatvářili poklesle, a ještě než odjeli domů, bylo po zármutku.

To bylo tenkrát. Oilers dnešních dnů tvrdí, že jsou lepší. K tomu patří i vědomí, že nesnesou prohru a udělají všechno, aby se neopakovala.

Dobrá, ale co když je v úterý roznesou Hurricanes na kopytech? Co bude s tím náhradním dnem volna ve středu, před čtvrtečním zápasem proti Blues?

Nic s ním nebude: na další změny v rozvrhu hodin už bude pozdě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.