bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Perfektní trejd, aneb jak to vypadá, když oba týmy "vyhrají" výměnu

17. června 2016, 8:00

Radoslav Vavřina

Ve středu večer středoevropského času se fanoušci zámořského hokeje mohli dozvědět o výměně mezi Chicagem a Carolinou. Zatímco z Windy City na jihovýchod Ameriky se přemístili mladík Teuvo Teräväinen a třicátník Bryan Bickell, na druhou stranu zatím neputoval nikdo. I tak se ale jedná o skvělý krok na obou stranách šachovnice.

Příběh kanadského válečníka Bryana Bickella je sice dost zajímavý, avšak prozatím má smutný konec. Urostlý vesničan se poprvé stal stabilním členem kádru Blackhawks před šesti lety, a to v roli, kde nešlo moc o střílení branek. Obrana, forček, fyzická hra, to byly věci, kvůli kterým se do NHL dostal.

A bylo to přibližně vše, co se od něj očekávalo. Jenže Jestřáby ihned po výhře Stanley Cupu opustilo několik klíčových hráčů, a tak se z Bickella nakonec stal také docela produktivní forvard, se 37 body. Vrcholu pak dosáhl o dvě sezony později, paradoxně přesto, že tehdy začínal u nás, v dresu znojemských Orlů.

Ačkoli v základní části nedosahoval takových čísel jako ve své nováčkovské sezoně, velkou měrou se podepsal pod druhý zisk Stanley Cupu svého celku ve čtyřech letech. V play-off byl doslova skvělý, a tak si generální manažer Chicaga Stan Bowman řekl, proč si nepojistit tenhle klenot hned na čtveřici dalších ročníků. A aby těch čtyřek nebylo málo, nabídl mu hned čtyři miliony za každý z nich.

Problém nastal, když Bickellova výkonnost šla dolů. Letos dokonce už ani za Blackhawks nehrál, místo toho trávil čas na farmě v Rockfordu. Jeden z nejdražších farmářů NHL tedy musel něco takového čekat, výměna ho překvapit nemohla.

Trápící se Hurricanes ale dost možná posílí v dobrém slova smyslu. Loni za ně hráli jemu dost podobní bojovníci, mezi něž patří Riley Nash a Brad Malone, se kterými by třeba mohl vytvořit o chlup efektivnější čtvrtou lajnu. To se ale teprve uvidí, taky se může stát, že nakonec skončí opět v AHL.

O dost lepší výhled do blízké budoucnosti má finský talent Teuvo Teräväinen. Jednadvacetiletý rodák z Helsinek přišel do Windy City jako jeden z mladých kanonýrů a ačkoli nijak výrazně nestagnoval, přesto odchází s tím, že se od něj možná čekalo více. Přeci jen, byl vybrán v draftu hned po Tomáši Hertlovi, který zatím prožívá o dost lepší kariéru.

Letošní sezona vypadala asi tak, že se, co se efektivity týče, do top šestky mezi forvardy nepodíval, a v play-off vyhořel totálně. Jediný bod v důležité sérii s rivalem St. Louis je prostě špatný výkon.

Pro Carolinu je super, že Teuvo zapadá do jejich poměrně nové týmové koncepce. Tou je severský hokej, který zde už nějakou dobu zaváděla trojice Victor Rask – Elias Lindholm – Joakim Nordström, jenž mimochodem přišel rovněž z Chicaga.

Ke Švédům se mají nyní připojit i tři Finové, kromě Teräväinena se jedná o Sebastiana Aha a Aleksiho Saarelu, kteří oba zářili na MS do 20 let. Je velká škoda, že Canes budou na draftu tahat až ze třinácté pozice, jinak by mohli třeba doplnit svou kolekci o Patrika Laineho nebo Jesseho Puljujärviho. Šance, že jeden z nich bude volný i při druhé desítce výběru, je ale vskutku nulová.

Uvidíme, kde se nakonec v sestavě týmu z Raleigh Teräväinen objeví. Někde by mohlo být problémem, že to není útočník do třetí nebo čtvrté lajny. Tady by to ale vadit nemělo, dokonce si troufám tvrdit, že by mohl působit v elitní formaci s Jordanem Staalem a Jeffem Skinnerem.

Pro Chicago má tento trejd jeden hlavní důvod, kterým je platový strop. Už od roku 2010 mají s touto věcičkou, která zaručuje vyrovnanost ligy, problémy. Tento rok řeší hned dva důležité hráče, příští léto přijde řada na dalšího.

Andrew Ladd sice přišel k Hawks teprve nedávno z Winnipegu, ale pokud by se rozhodl zůstat, měl by být velice platný ať už ve formaci s Jonathanem Toewsem nebo klidně i v daleko menší roli. Patří mezi hráče, kteří nejspíš budou hrát i léta poté, co nebudou vepředu tolik kousat jako nyní. Navíc má na Chicago skvělé vzpomínky, vždyť tu dokonce vyhrál Stanley Cup. Tak proč odcházet?

Jenže místa pod platovým stropem je jen přibližně deset milionů a daleko důležitější bude podepsat Andrewa Shawa. Nejlepší střelec Jestřábů v play-off patří také mezi nejlepší forčekery a provokatéry v lize, mimo jiné. Rok co rok se zlepšuje hlavně defenzivně a navíc baví fanoušky. Je prostě jednoznačnou prioritou číslo jedna na podpis.

Další klíčový podpis čeká Bowmana příští léto, kdy vyprší nováčkovská smlouva Artěmije Panarina. Ruský superforvard už ve své první sezoně prokazoval svůj potenciál a je jasné, že neprodloužit mu kontrakt se momentálně jeví jako obrovská hloupost.

Jistě, kdo ví, co bude za rok, ale na kdyby se nehraje, a tak musíme pracovat s tím, co máme k dispozici nyní. A když jste ve čtyřiadvaceti letech po Toewsi a Patricku Kanovi nejdůležitějším článkem ofenzivy týmu, pak musí být prognóza jednoznačně pozitivní.

Sečteno a podtrženo, Hurricanes získali velmi talentovaného Seveřana, k tomu útočníka, který má schopnost se vrátit do špičkové formy a možná v ní pár let zůstat, a plat, který je přiblíží k platové podlaze. Blackhawks na druhé straně získali místo pod platovým stropem, díky němuž budou moci podepsat své důležité volné hráče, a k tomu dva nezanedbatelné výběry v draftu (2/16, 3/17).

Jednoduše perfektní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.