bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pavelec neustál konkurenci a ve Winnipegu sedí. Tryskáči sázejí na Hutchinsona

9. března 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

Měsíc do konce základní části, nejistá pozice v elitní osmičce. V takové situaci se běžně kluby obracejí na své největší hvězdy a nechávají je dřít jako mezky. Do úmoru, poslední kapky potu. Klíčovým útočníkům stoupá čas na ledě vysoko přes dvacet minut, elitní obránci hrávají až k půlhodině a gólmanská jednička startuje klidně desetkrát po sobě (Devan Dubnyk z Minnesoty Wild dokonce má za sebou již 23 zápasů v řadě). V kleci Winnipegu Jets by podle takové logiky měl stát Ondřej Pavelec. Jenže místo štědře placeného Kladeňáka dostává přednost Michael Hutchinson.

Pavelec totiž na svého kolegu nestačí, nevyhrává zápasy, příliš často inkasuje a jeho statistiky zase padají do ligového podprůměru. Opět se vynořují názory, které o bývalé reprezentační opoře kolovaly především v minulém ročníku. Prý je nejslabší jedničkou v celé NHL. Winnipeg to nepřímo potvrzuje, když v rozhodujících bojích raději staví na nezkušeném zelenáčovi s lapačkou na pravé ruce -"Hutche". Pavelec se nedostal do branky od 4. března, kdy střídal svého konkurenta proti Ottawě Senators.

To není zase tak zlé. Hůře ale vypadá nesledující skutečnost - od první minuty stál mezi třemi tyčemi naposledy 19. února. A ještě si přisaďme, kompletní zápas, ve kterém pustil méně než tři góly, odehrál naposledy 15. ledna, kdy skutečně zazářil proti Dallasu Stars. Od té doby se radoval jen ze dvou vítězství, častěji body rozdával, než bral. Není tedy divu, že hlavní kouč Paul Maurice raději staví Hutchinsona, jehož zdobí pevná psychika, ohromná pracovitost a úchvatný instinkt pro vytáhnutí důležitého zákroku v pravý čas.

 Tuto dovednost v jednom z rozhovoru rozverně obrátil proti sobě. "Vím, že stačí, abych předvedl jeden, dva důležité zásahy a udržel nás ve vedení nebo nad vodou, a kluci se postarají o zbytek." Ano, spoluhráčům vysekl poklonu za dobře načasované góly, přitom je to právě on, kdo je k nim vybičovává. Hutchinson si pochopitelně prošel i slabším obdobím, přeci jen stále mu patří status nováčka, nicméně ze všech krizí vyšel o kus silnější a lepší než dříve. Prý ho hodně posouvá Wade Flaherty, bývalý gólman NHL, a nyní brankářský kouč Jets.

Statistické srovnání obou gólmanů Winnipegu Jets:

Ondřej Pavelec -  37 zápasů, 13 vítězství, úspěšnost 90,9 % 
Michael Hutchinson - 34 zápasů, 20 výher, úspěšnost 91,8 % 

Winnipeg postavil "Hutche" šestkrát za sebou a talentovaný mladík se odvděčil za projevenou důvěru osmibodovým ziskem. "Cítím, že jsem v laufu," pochvaluje si dobrou formu. "Snažím se odstranit ze své hry zbytečné branky a také vyražené puky," dodává rodák z ontarijského Barrie. Bilance šesti výher z posledních deseti utkání napovídá, že se mu to daří. Zápřah mu rozhodně nevadí a skoro jízlivě poznamenává: "Jsem rád, že chytám často, nikoho nebaví vysedávat na střídačce." Pavelcovi ovšem nic jiného nezbývá.

Dál čeká na svou příležitost, vždyť on je u Tryskáčů od toho, aby likvidoval šance soupeřů. Dostává za to také patřičně zaplaceno - ročně si vydělá 3,9 milionu dolarů. Momentálně o něm můžeme mluvit jako o nejbohatším divákovi v MTS Centre. Všechna legrace ale skončí po sezóně, kdy se generální manažer Kevin Cheveldayoff bude muset rozhodnout, zda dá Pavelcovi ještě další šanci, nebo ho raději vytrejduje. Třeba dokonce dojde na vykoupení ze smlouvy, kontrakt mu totiž platí až do roku 2017. "Pavs" je zkrátka v nelehké situaci.

Další týdny ukáží, o jak moc nepříznivou pozici se jedná. Třeba mu Maurice dá příležitost a on ukáže, kdo je ve Winnipegu boss (jeho novou masku zdobí Bruce Springsteen, jemuž se právě tak přezdívalo).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.