bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pastrňák vstřelil první gól v NHL a nebyl daleko od hattricku. Skvělý pocit, hlásil

11. ledna 2015, 17:00

Robert Novotný

Osmnáctiletý český útočník David Pastrňák vstřelil v utkání proti Philadelphii svůj premiérový gól v NHL a nezůstal jen u jedné trefy! Ve třetí třetině totiž přidal druhou branku v zápase a pouze sekunda ho dělila od vstřelení hattricku, když jeho střela do prázdné brány rozvlnila síť až po závěrečné siréně. To mu však na radosti neubralo, celé NHL totiž ukázal, že patří do první útočné formace Bruins, v níž nastupuje po boku Davida Krejčího a Brada Marchanda, a ne do AHL!

David Pastrňák působil v mládežnických kategoriích v Havířově, avšak v sezóně 2012-13 se rozhodl odejít do Švédska, v němž nastupoval v juniorském týmu Södertälje. Ještě v té sezóně ho však trenér povolal do A-týmu, v němž nastoupil do jedenácti utkání, během kterých vstřelil dva góly a u jedné trefy asistoval. Následující sezónu nastupoval taktéž v lize Allsvenskan a tentokrát zaznamenal úctyhodných 24 bodů v šestatřiceti odehraných utkáních.

O rok později se tento havířovský rodák účastnil Draftu NHL, který se konal v pensylvánské Philadelphii. Pastrňáka si vybral Boston v prvním kole na celkové pětadvacáté pozici. „Je to nádherné, ale nesmím usnout na vavřínech. Měl jsem tři nejoblíbenější týmy, kam jsem si přál jít. Jeden z nich vyšel, takže jsem rád. Chci se prosadit v NHL a udělám pro to cokoli,“ sdělil novinářům David Pastrňák po draftu 2014.

Pastrňák však většinou v první sezóně za mořem nastupoval na farmě Bostonu v týmu Providence Bruins. V AHL odehrál doposud 23 utkání, v nichž nasbíral 27 bodů za 10 gólů a 17 asistencí a začalo se mluvit i o jeho případné nominaci do All Stars týmu AHL.

Po návratu z mistrovství světa do dvaceti let byl Pastrňák povolán trenérem Claudem Julienem do A-týmu Bostonu Bruins a byl umístěn do první útočné formace společně s krajanem Davidem Krejčím a malým velkým mužem Bradam Marchandem. Za tuto příležitost se pak trenérovi v utkání proti Philadelphii patřičně odvděčil!

V čase 11:23 vstřelil Pastrňák svůj první gól v National Hockey League! V přesilové hře našel slovenský obr Zdeno Chára přihrávkou zpoza brány Toreyho Kruga, jehož střelu vyrazil Emery pouze na hůl před bránou stojícího Davida Pastrňáka a ten se poprvé zapsal mezi střelce NHL poté, co kotouč dorazil za záda bezmocného brankáře Philadelphie.

Český talent však nezůstal pouze u této branky. Po bezgólové druhé periodě se hrálo nadále za stavu 1:0, avšak David Pastrňák toto skóre v čase 44:58 změnil. Zavezl kotouč do útočného pásma, tam ho zadovkou přenechal Davidu Krejčímu, najel si do ideální střelecké pozice, kam také dostal od českého centra kotouč a zakončoval do takřka odkryté brány. Zaznamenal tak zároveň první vítěznou branku v NHL a byl právem vyhlášen první hvězdou zápasu.

„Vstřelení prvního gólu v NHL je skvělý pocit, hlavní věc je však ta, že se nám podařilo zvítězit,“ radoval se po utkání David Pastrňák.

„Krejčí je jeden z hráčů, který umí otevřít cestu mladším hráčům a předat jim cenné zkušenosti. I to byl důležitý faktor, proč dát mladého Pastrňáka právě k němu. Pastrňák je navíc hráč, který se skvěle orientuje na ledové ploše, nádherně bruslí, je rychlý a krásně se na něj kouká. Mimo jiné také hraje skvěle bez puku, umí si najet do ideální pozice a to je v dnešním hokeji velice důležité,“ prozradil novinářům po utkání s Flyers trenér Bostonu Claude Julien.

„David je univerzální a technicky skvěle vybavený útočník, má skvělý pohyb a už teď se dokázal v NHL hodně ukázat a to mu je teprve 18,“ chválil Pastrňáka jeho spoluhráč David Krejčí.

David Pastrňák se stal také prvním osmnáctiletým hráčem v letošní sezóně, který vstřelil více než jednu branku v utkání a zároveň pátým hráčem Bruins za posledních 70 let, kterému se podařilo v tomto věku vstřelit dvě branky za zápas (Bobby Orr - 1966, Norm Leveille - 1981, Nevin Markwart - 1983, Patrice Bergeron - 2004).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.