bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin je po dalším velkém zklamání připravený trénovat ještě tvrději

13. května 2017, 19:00

David Baláš

Stále ta samá písnička. Washington řádí v základní části a zdá se, že by konečně mohl dokráčet až ke Stanley Cupu. Pak ale přijde play-off a hvězdný tým kolem Alexandra Ovečkina končí ve druhém kole. Nejinak tomu bylo letos a hlavní vina opět padá na hlavu ruského kapitána. Ten přiznává, že bude muset několik věcí změnit, aby měl ještě šanci slavný pohár zvednout nad hlavu.

Ovečkinovi bude v září 32 let a pokud chce ještě pomýšlet na úspěch, dobře ví, že se bude muset hodně zamyslet. „Nechci zůstat dál na stejné úrovni. Chci se zlepšit, abych se jednoho dne vítězství ve Stanley Cupu dočkal. Budu muset v létě makat o hodně víc než v minulosti,“ burcoval sám sebe pár dnů po vyřazení s Pittsburghem.

„Nehrajete 82 zápasů za rok v základní části, abyste se dostali do vyřazovacích bojů a pak nastoupili do čtyř nebo sedmi zápasů a odebrali se na dovolenou. Je to hrozně frustrující pocit,“ přiznal další velké zklamání.

Ovečkin se musel s některými změnami vypořádat už nyní. V základní části odehrál v průměru 18 a čtvrt minuty, což bylo nejméně od jeho nástupu do NHL a o téměř dvě minuty méně než rok předtím. Trochu logicky následoval také úpadek produktivity. Trojnásobný mistr světa nastřílel na jeho poměry slabých 33 gólů a připsal si 69 bodů.

Kouč Barry Trotz vysvětloval tah s úbytkem hracího času jako opatření, aby byl Ovečkin fit a svěží pro play-off. „Pořád je velmi produktivní a přínosný pro tým, o tom nemůže být sporu,“ tvrdil.

Pád do třetí lajny

Zdálo se, že šlo o správný předpoklad. Ovečkin v prvních čtyřech zápasech prvního kola proti Torontu nastřílel tři branky a na ledě byl hodně vidět. Špatně nezačal ani proti Pittsburghu, ale postupem času uvadal.

Ve čtvrtém utkání pak na ledě zaostával a po prohraném duelu si sypal popel na hlavu. Stav 1:3 pro Washington bral na sebe. Trotz v kritické situaci, kdy týmu hrozil konec sezony, sáhl k neobvyklému kroku.

Poslal Ovečkina z první do třetí lajny a ještě více mu sebral čas na ledě. Například v rozhodujícím sedmém zápase hrál Ovečkin bez přesilových her jen něco málo přes patnáct minut. Hned šest dalších útočníků mělo větší ice-time.

„Tak to chodí. Musíte změny přijmout, když chcete dosáhnout na úspěch. Ukázalo se to jako dobré rozhodnutí a podařilo se nám vynutit si sedmý zápas. Bohužel jsme to nedotáhli do konce,“ vrátil se Ovečkin ke svému přesunu sestavou.

Co bude dál?

Otázka je, do jaké míry Ovečkina v druhé polovině série limitovalo zranění kolene, které utrpěl ve třetím utkání na ledě Pittsburghu. Důležité otázkou však zůstává, jak to bude s kanonýrem a celým Washingtonem dál.

Ovečkin má ještě u Capitals smlouvu na čtyři roky, podle níž bere devět a půl miliony dolarů na sezonu. Je v ní mimochodem také klauzule o nevyměnitelnosti. Nezdá se pravděpodobné, že by se ho klub po posledním zklamání chtěl zbavit. Možné však je, že bude muset přijmout jinou roli, než na jakou byl dosud zvyklý.

Schéma, podle nějž Washinton sází na Ovečkina jako klíčového hráče a tahouna, totiž, zdá se, příliš nefunguje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.