bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL zvýší platový strop. Padne osmdesátimilionová hranice?

29. května 2018, 18:49

Jan Vojkůvka

Od sezony 2014/15 se platový strop, který určuje, jakou maximální částku mohou organizace v NHL vynaložit za své hráče, zvedl během čtyř ročníků o 6 milionů. Tato částka může být ale pro nadcházející sezonu hned zdvojnásobena. Přinejmenším však liga zvažuje atakování hranice 80 milionů, což potvrdil na pondělní tiskové konferenci Bill Daly.

Zatímco v posledních letech se zvyšování platového stropu podstatně omezilo a částka stoupala jen zvolna, rozšíření ligy o Las Vegas přineslo NHL nové zisky a úspěch celého týmu se podepsal i na finančních plánech, o kterých budou zástupci NHL a Hráčské asociace nadále jednat.

„Bude hodně záležet na tom, jaké jsou plány Hráčské asociace a na jakých podmínkách se spolu dohodneme,“ podotkl v pondělí Daly s tím, že minimální růst platového stropu by měl být o 3 miliony na 78 milionů dolarů. Připustil však, že liga je v současnosti finančně natolik silná, že by se mohlo jednat až o sedmimilionový nárůst, což by byla rekordní částka, o jakou by se platový strop ve své historii zvýšil.

Vliv Vegas na plánovaném navyšování je přitom podle Dalyho výrazný. „Vytvořili tu velmi silnou základu a vygenerovali vysoké příjmy,“ upozornil Daly na 739 740 diváků, kteří přišli na domácí zápasy Vegas v jejich inaugurační sezoně. „Jejich lokální mediální práva sice nejsou tak silná jako u našich ostatních organizací, ale jejich prodej dresů a dalších výrobků je neskutečný.“

Pro ročník 2018/19 se tak plánuje s rozmezím mezi 78-82 miliony dolarů a zejména horní hranice by výrazně zamíchala s plány týmů, které v současnosti trápí až příliš napěchované výdaje za smlouvy. S výrazným zvýšeným prostorem by se zejména organizacím v čele s Los Angeles, Pittsburghem nebo Tampou dosti ulehčila práce během offseason.

Platový strop byl zaveden po výluce v sezoně 2005/06 a jeho původní výše činila pouhých 39 milionů dolarů. Prozatím nejvyšší nárůst zažil v roce 2008, kdy byl zvýšen o 6,4 milionů. Během letošní offseason tak bude nejen dosaženo dvojnásobku původní výše, ale reálným se může stát i pokoření rekordního nárůstu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.