bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Neal Pionk vyhlíží venkovní zápas NHL Heritage Classic

24. října 2019, 17:30

Vojtěch Keselica

Zadák Winnipegu Jets vzpomíná na dětské venkovní bitvy, zatímco se chystá na zápas pod otevřeným nebem.

Venkovní zápas NHL Heritage Classic se uskuteční již tuto sobotu ve městě Regina v kanadské oblasti Saskatchewan. V něm se proti sobě postaví týmy Winnipeg Jets a Calgary Flames. Tento rok je akce unikátní i tím, že půjde o zcela první zápas série NHL Heritage Classic, co se uskuteční na neutrální půdě mimo domovská města jednoho z hrajících týmů. 

Za Jets nastoupí i mladý obránce Neal Pionk. „Zápasy pod otevřeným nebem jsem viděl v televizi, ale nikdy jsem žádný nenavštívil,“ přiznává 24letý zadák. „Mělo by vyjít dobré počasí. Očekávám, že mi zápas přinese mnoho vzpomínek z dětství na venkovní soupeření na jezeře Pike či ve městě Hermantown.“

Pionk vzpomíná na dětské venkovní zápasy s velkým nadšením. Už od útlého věku se proháněl na bruslích na mini hřišti, které na zahradě rodinného domu vytvořil za pomocí hadice na vodu jeho otec Scott. Úporné souboje také sváděl s jeho čtyřmi bratry na jednom z pěti venkovních kluzišť ve městě Hermantown, na kterých byli schopni strávit celé dny.

K Nealovi a jeho bratrům se eventuálně připojili sourozenci z dalších dvou sousedních hokejových rodin Aamodtů a Koepků a hokejové bitvy přerostly až na pravidelný Holiday Cup. V něm se během svátku Díkuvzdání nebo Vánoc proti sobě utkávaly týmy starších bratrů proti mladším.

„Turnaj se vždy odehrával buď v našem domě, na veřejném venkovním kluzišti, nebo na domácím hřišti rodiny Aamodtů,“ vzpomíná Pionk. „Utvořili jsme týmy 3 hráčů, shrnuli sníh z ledu a s plnou vervou jsme se do sebe pustili,“ vypráví Nealův bratr Nate. „Rádi jsme do sebe šli pořádně do těla. Sem tam došlo i na nějaké monokly pod okem a šrámy na bradě. Rodiče z toho nebyli moc nadšení.“

Nate Pionk vzpomíná na jejich původní týmy: on, Travis Koepke a Wyatt Aamodt, proti nim bratr Neal, Cole Koepke a Wade Aamodt. Z Neala je dnes obránce hájící barvy Winnipegu Jets. Stejný post zastává i 21letý Wyadt v týmu Minnesota State University a 21letý Cole hraje v útoku mužstva University of Minnesota Duluth.

„Zápasy byly poměrně vyrovnané, hráli jsme na sérii 4 vítězství. Vítězem byl ten tým, který jako první skóroval 5 gólů,“ vypráví Nate Pionk. „Bylo to super. Později jsme sehnali i pohár a začali jsme ho nazývat Holiday Cup. Tradici se snažíme nadále udržovat každý rok. K našim třem rodinám se vždy přidávají ještě kamarádi, takže teď už hrajeme čtyři na čtyři nebo i klasicky pět na pět. Vždy si přitom užijeme spoustu zábavy a smíchu.“

Neal za tuto sezónu stihl nasbírat již 6 bodů (2 góly, 4 asistence) v 10 zápasech. Jeho celkový bodový součet za 111 zápasů NHL činí 46 bodů (9 gólů, 17 asistencí). Radost z venkovních zápasů na veřejném kluzišti ve městě Hermantown u něj nicméně stále zůstává silná.

„Vím, že to bude znít jako klišé, nicméně nejlepší na venkovních zápasech je pocit svobody,“ praví Neal. „Ať už v pravém slova smyslu, že nad námi není žádná střecha, tak už v obrazném, že nejsi pod neustálým dohledem trenérů a skautů. Můžeš si dělat naprosto, co jen chceš. A když udělá někdo chybu? Nikomu to nevadí. Celé je to pouze o zábavě. Navíc je krásný pocit, když ti do tváře fouká vítr, kolem tebe je spousta otevřeného prostoru a nad hlavou nebe. Tyto věci se mi stále líbí tak, jako když jsem byl dítě a doufám, že současné děti to mají stejně.“

Neal doufá, že tuto radost bude moct zažívat i nadále. Minulou zimu se Holiday Cup poprvé od svého počátku nekonal. Z části i kvůli tomu, že Neal nebyl schopný v nabitém kalendáři první NHL sezóny za New York Rangers najít dostatek času na návrat domů během kratičké vánoční pauzy.

Tento rok by to nicméně chtěl napravit a doufá, že se rodinná tradice znovu obnoví. Než se tak stane, bude mít možnost zakusit novou zkušenost s venkovním hokejem na NHL Heritage Classic. 

„Je to úžasné“, říká Neal. „Je to příležitost, která se naskytne jednou za život, když se můžeš podílet na tak velkolepé venkovní akci. Je pouze málo lidí, kteří tuto šanci dostanou. Vím, že se budou všichni kamarádi a rodina koukat a máma bude přímo v hledišti, takže se už nemůžu dočkat.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.