bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Memoriál Ivana Hlinky okouzlí Edmonton. Kanada bude hostit další špičkový turnaj

29. listopadu 2016, 16:00

Filip Hampl

Kanada vládne současnému hokeji a touží po tom, aby právě ona hostila ty nejkvalitnější turnaje. Poté co v září s velkým úspěchem uspořádala Světový pohár, vyzkouší si střídavé pořadatelství špičkové akce mládežnických reprezentací. Do země javorového listu míří Memoriál Ivana Hlinky, každoroční střetnutí osmi národních týmů do 18 let. „Je to zásadní turnaj,“ říká Tom Renney z Hockey Canada.

Ano, ten Tom Renney, který vedl jako kouč Jaromíra Jágra u newyorských Rangers a později trénoval edmontonské Olejáře za časů Taylora Halla. Momentálně plní roli prezidenta Hockey Canada, pod které spadá i kanadského mužstvo staršího dorostu, tedy do 18 let. Hegemona Memoriálu Ivana Hlinky, vždyť mladí Kanaďané vyhráli tento turnaj už dvacetkrát.

„Memoriál Ivana Hlinky je významnou událostí z mnoha důvodů, v první řadě proto, že připomíná skvělého hráče a trenéra, který nás bohužel opustil příliš brzy,“ prohlásil Renney, „Vzhledem k unikátní pozici v hokejovém kalendáři umožňuje všem účastníkům – včetně stovek skautů NHL – aby byli přítomni konfrontaci nejlepších osmnáctiletých hokejistů z různých zemí.“

Český svaz ledního hokeje (ČSLH), Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a Hockey Canada se dohodly prozatím na smlouvě do roku 2022. V lichých letech (2017, 2019, 2021) v České republice a na Slovensku, zatímco v sudých ročnících (2018, 2020, 2022) v Edmontonu a to nové hale Rogers Place, kde hrají domácí zápas Connor McDavid a spol., tedy současní Oilers.

Nástupci těch bývalých, slavné generace kolem Waynea Gretzkyho a dalších. Edmonton je hokejové město a na mladíky tak čeká výtečná atmosféra. Kdo do mrazivé Alberty vyrazí jako obhájce titulu, dosud jisté není. Příští rok se totiž osmi mládežnických reprezentací utká ještě v Česku a na Slovensku, přičemž na loňské vítězství se pokusí navázat Češi.

„Memoriál Ivana Hlinky získal obrovskou mezinárodní prestiž a jsem přesvědčen, že tato spolupráce ho posouvá na ještě vyšší úroveň,“ uvedl Tomáš Král, prezident ČSLH. „Pro mladé hráče budou duely před desetitisícovým publikem velkým zážitkem a motivací pro další práci. Domluvené podmínky, které zahrnují i krátké předturnajové kempy a přípravné zápasy v zámoří, jsou navíc pro všechny účastníky velmi zajímavé. Jsem rád, že se naše kontakty se zámořským hokejem neustále prohlubují a získávají i nový rozměr.“

Oficiální tiskové konference se v Edmontonu zúčastnila i vdova po Ivanu Hlinkovi paní Liběna Hlinková.

s využitím hokej.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.