bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Měl válet s Chytilem a povznést Rangers. Místo toho švédský mistr světa míří do Evropy

27. ledna 2020, 11:00

Tomáš Zatloukal

S Filipem Chytilem ho pojí nejen báječné kamarádství a ofenzivní umění. Stejně jako český dravec byl Lias Andersson v roce 2017 draftován z prvního kola. Dokonce o 14 pozic před zlínským odchovancem, jako celková sedmička. Při přestavbě newyorských Rangers měli oba hrát zásadní roli, osudy mladých forvardů se ale výrazně liší.

Zatímco Chytil svými pohlednými góly opakovaně rozproudil na Manhattanu "Chytilmánii", Andersson během tří sezon od draftu mnoho neukázal.

Ne, že by neměl v NHL prostor ukázat, co umí. Dres Blueshirts oblékl v 66 partiích, jenže se připomněl pouze devíti body. Zůstal daleko za svými možnostmi, o nějakém naplnění potenciálu nemůže být vůbec řeč.

A teď oficiálně mizí do Evropy. Domů do Švédska, těší se na něj fanoušci HV71, kde bude Andersson hostovat. 

Nejde o překvapivé rozuzlení celé anabáze, která se táhne od podzimu. Právě tehdy mistr světa z roku 2018 požádal Jezdce o výměnu (veřejnost se o jeho prosbě dozvěděla až před Vánocemi). Měl za to, že v jiném klubu NHL by se mohl prosadit více.

V New Yorku se o jeho trejd snažili už delší dobu, dokonce byla na stole varianta, že Andersson nabere směr Edmonton a uleví Olejářům od vzdorovitého Fina Jesseho Puljujärviho. Situace obou hráčů se v jednom podobala - věřili, že na NHL mají a přáli si restart kariéry na jiné adrese.

Z námluv nakonec sešlo, Puljujärvi nepodepsal včas novou smlouvu a poté zamířil do Finska.

Rangers zvažovali i jiné možnosti, nechtěli ovšem na Anderssonovi prodělat. Sám jednadvacetiletý útočník mezitím odcestoval do své vlasti (za to, že se nenahlásil na farmě, mu byl pozastaven plat). Bruslil tam s juniory, testoval nové brusle a čekal, jak se vše vyvine. "Vidím svou budoucnost optimisticky," vzkazoval.

Přestupu v rámci NHL se ale nedočkal. Aby jeho hráčský rozvoj netrpěl, přichází jiné řešení. Sezonu 2019/2020 dohraje ve Švédsku. Může se ukázat případným zájemcům o výměnu, nabrat sebevědomí, zase se herně posunout.

A kdo ví, třeba se vztahy s manhattanským klubem ještě narovnají a časem bude skutečně zářit vedle Chytila. Tak, jak kdysi generální manažer Jeff Gorton plánoval.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.