bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Měl by se Connor McDavid stát příštím kapitánem Edmonton Oilers?

11. července 2016, 14:15

Radoslav Vavřina

Před vedením edmontonských Olejářů momentálně stojí zdánlivě nepříliš závažná otázka, která ale ve skutečnosti má velký dopad na to, jak si tým v budoucnu povede. Než začně nový ročník NHL, očekává se, že budou jmenovat nového kapitána. A hokejový svět se ptá, sáhnou po svém supertalentu nebo zvolí někoho zkušenějšího?

Nestává se příliš často, aby se hokejista hrající v NHL, nejlepší lize světa, stal kapitánem týmu po své nováčkovské sezoně. Takové pocty se nedostalo ani Sidneymu Crosbymu, nejlepšímu hráči generace 80. let, dokonce ani Waynu Gretzkymu.

Obě tyto legendy dokázal v roce 2012 překonat švédský power forvard Gabriel Landeskog. Momentální lídr Colorado Avalanche tak vytvořil rekord ligy, céčko mu na dres přišili 286 dní po jeho 19. narozeninách. Skupinu válečníků začal tedy vést už jako teenager.

Teď se ale může o svůj důvod k zápisu do historických análů tak trochu strachovat. Ne, že by mu na tom nějak záleželo. Předběhnout ho může kanadský fenomenální talent Connor McDavid. Je ale tento mladý rodák z torontské metropole tím správným mužem?

McDavid je často porovnáván ke Crosbymu. Kapitána Penguins a dvojnásobného vítěze Stanley Cupu připomíná šikovností, přehledem i charakterem. I když je nutno uznat, že jeho o deset let mladší krajan byl ve svých počátcích daleko větší "spratek."

Sám Crosby jako nováček ale dělal už alternativního kapitána, a to pod téměř otcovskou figurou Maria Lemieux. Po jeho odchodu do důchodu ještě rok čekal, tu sezonu Tučňáci hráli bez šéfa na ledě. Navíc si také málem vysloužil Calder Trophy více než stem bodů. McDavid by tak daleko nedosáhl, ani kdyby byl celý rok zdravý, k slavné trofeji měl ale zhruba stejně daleko.

Céčko dostal "Sid the Kid", jak se mu tehdy říkalo, tedy až po dvacátých narozeninách, stejně jako další rozený lídr, Jonathan Toews.

To nabízí otázku, zda je McDavid takovým vůdcem, jako již zmínění Landeskog, Crosby a Toews, nebo nikoli. S touto úlohou má samozřejmě již zkušenosti, v americkém Erie ji plnil v juniorské Ontario Hockey League.

Jenže juniorský hokej a NHL, to je obrovský skok. Do kabiny Oilers nevidíme, takže těžko říci, jaké tam má skutečně mladý supertalent slovo a jak moc by byli ochotní spoluhráči následovat jeho příkladu. Jistě, jsou za to placeni, ale právě to často nestačí. Ve velkých bitvách si vždy vedly lépe armády složené z loajálních bojovníků, na rozdíl od těch, které tvořili převážně žoldáci.

Z dlouhodobého hlediska by měla být volba McDavida pro tuto pozici správným řešením. Myšlenka je taková, že dříve nebo později se kapitánem stát muset bude, protože pokud skutečně vyroste do tak dominantního hráče, jakým je Crosby, jinak to nepůjde.

A také se předpokládá, že když se dokázal vcelku jednoduše srovnat s tlakem, který na něj celá Kanada vyvíjela v posledních zhruba 366 dnech, měl by zvládnout i přijmout zodpovědnost, se kterou přichází písmeno "C" na prsou.

Mají ale Olejáři jinou možnost než devatenáctiletou jedničku loňského draftu? Samozřejmě se nabízí alternativní kapitáni minulé sezony, jeden z nich už ale odešel jinam.

Kromě Taylora Halla "áčko" nosili i Andrew Ference, jenž byl právě před rokem stažen z role kapitána celku, a další dvě tváře organizace, Jordan Eberle s Ryanem Nugentem-Hopkinsem.

Jistě, oba jsou poměrně velké hvězdy a i do nich Oilers už léta vkládají velké naděje. Ten starší z dvojice měl parádní nástup do velké ligy, po dvou sezonách ale jeho výkonnost klesla a nyní spíš patří "jen" mezi ty lepší hráče. Něco mezi průměrem a skutečnou smetánkou NHL.

Poslední roky se dá přesně do stejné kategorie zahrnout i Nugent-Hopkins, jehož nejlepší sezonou v lize byla nejspíš ta úplně první. Oba mají zdánlivě stejný problém – nemají ten perfektní charakter a navíc jsou to spíše umělci, jenž vás nijak neohromí silou a tvrdostí, kterou ukazují na ledě ty největší hvězdy.

Jako další možnost se jeví bitkař Matt Hendricks, který bývá kapitánem amerického výběru na každoročních MS. Skutečnost je ale spíše taková, že se jedná o skvělého spoluhráče, kterého je třeba mít v kabině, ale na dlouhodobý tah se zas tak nehodí. Takoví hráči nosí spíše první písmeno abecedy.

Dalším zkušeným forvardem v týmu je Mark Letestu, který nosil dva roky áčko v Columbusu. Mnozí také mluví o tom, že by takto mohl být uvítán v Albertě power forvard Milan Lucic. Jenže v NHL se spíše k tomuto účelu hodí někdo, kdo dokáže zachovat chladnou hlavu. To Kanaďanovi se srbskými předky nikdy moc nešlo.

A tak se tímto okruhem po kabině Olejářů vracíme k číslu 97. Nezbývá než konstatovat, že pro Edmonton bude tím nejlepším možným kapitánem, i když třeba prvních pár let ne tím správným. Také se ale říká, že nejlépe se člověk naučí plavat, když ho prostě hodíte do vody. Tak proč ne?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.