bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews v sérii proti Bostonu takřka neviditelný. Je to frustrující, hlesl po vyřazení

27. dubna 2018, 11:30

Jiří Sameš

Auston Matthews prožil velmi dobrou základní část, když za 62 zápasů nasbíral 63 kanadských bodů. V play-off ale jako by se vytratil. Svému týmu dokázal přispět pouze jedním gólem a jednou asistencí, přičemž do tabulky pravdy zapsal čtyři záporné body. Od centra první útočné formace a vlastně jedné z hvězd celé NHL byste určitě čekali více. Možná i toto může být jeden z důvodů, proč nakonec Maple Leafs nestačili na bostonské Medvědy a s play-off 2018 se tak rozloučili už po prvním kole.

Toronto prohrávalo ve čtvrtfinálové sérii s Bostonem už 1:3 na zápasy a s jeho šancemi to tak nevypadlo zrovna nejlépe. Svěřenci Mikea Babcocka se však dokázali zvednout a po výhrách v zápasech pět a šest ještě dokázali sérii dovést do rozhodujícího sedmého zápasu. V něm ale padli 4:7.

Javorové listy mohou litovat zejména špatného startu. V úvodních dvou duelech série totiž prohrály jednoznačně 1:5 a 3:7. V zápase číslo sedm zase promarnily vedení 4:3 po čtyřiceti minutách.

Zpět ale k Matthewsovi.

Dvacetiletý útočník nasázel v základní části 34 branek, nastoupil přitom "pouze" do 62 zápasů. Celkově si pak připsal celkem 63 kanadských bodů, o šest méně, než ve své nováčkovské sezoně. I přes značně menší počet odehraných zápasů byl druhým nejproduktivnějším hráčem a druhým nejlepším střelcem svého týmu. Čekalo se, že i v play-off potáhne Maple Leafs za úspěchem.

Ve vyřazovacích bojích jsme ale viděli úplně jiného Matthewse. Snaha se mu upřít nemůže. Vždyť na branku Bostonu vyslal celkem 27 střel a stal tak čtvrtým nejčastěji střílejícím hráčem prvního kola play-off. Osm střel mu poté ještě bylo zblokováno a dalších deset minulo tři tyče.

Za zmínku ovšem stojí procentuální úspěšnost střelby. V základní části 18,2%, v play-off pouze 3,7%.

Hned po vyřazení dostal Matthews otázku, jak by hodnotil svou hru v letošních bojích o Stanley Cup. Odpověď hledal velmi těžko.

„Myslím, že v první polovině to nebylo moc dobré. Poté jsem měl nějaké šance, snažil jsem se dělat věci správně, ale prostě to tam nepadlo. Někdy se to stává.“

„Vždy se snažíte přispět týmu nějakým gólem. Je to frustrující,“ pokračoval ještě.

Nutno podotknout, že si Bruins na Matthewse dávali velký pozor. Jejich trenér Bruce Cassidy se také proti němu snažil co nejvíce stavět obránce Zdena Cháru a útočnou formaci Marchand, Bergeron, Pastrňák.

První lajna Bostonu ubránila Matthewse na výbornou. Ba co víc, ještě zaznamenala dohromady 30 kanadských bodů!

„Pokud v lize platíte za velmi dobrého hráče, pak také hrajete proti těm nejlepším. Ti se na vás samozřejmě snaží dávat co největší pozor,“ řekl kouč Toronta Mike Babcock.

Babcock rovněž doufá, že se Matthews naučil zase něco nového.

„Některé z těchto těžkých úderů jsou pro vás příležitostí k růstu. Musíte to přijmout, vykopat se z toho a v létě ještě o to víc zamakat.“

Maple Leafs se kvalifikovali do play-off podruhé v řadě za sebou. Znovu se jim však nepodařilo přejít přes první kolo. Loni jim stopku vystavili Washington Capitals, letos Boston Bruins.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.