bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Marginální trejd? Kdepak. Tim Gleason je hráčem, který Washingtonu scházel

1. března 2015, 12:50

Vojtěch Balon

Uzávěrka přestupů v NHL každoročně přináší mnoho vzruchu, spekulací a výměn, které se nezřídkakdy týkají i opravdových hvězd (letos zatím změnili působiště například Cody Franson, Andrej Sekera, Jaromír Jágr, Tyler Myers, Evander Kane, Drew Stafford, Kimmo Timonen a další). Rodí se však i na první pohled nenápadné trejdy, které se nakonec ukážou být klíčovými – přesně do této kolonky zapadá přestup Tima Gleasona do Washingtonu.

Trenéru Barrymu Trotzovi typologicky podobný hráč jako Gleason chyběl, není tak pochyb, že právě on orodoval za přestup bez dvou kilogramů metrákového zadáka. První dva obranné páry jsou v týmu z hlavního města USA jasně určené – „mašina na hity“ Brooks Orpik hraje s Johnem Carlsonem, další bývalý Tučňák Matt Niskanen pak s Karlem Alznerem. Bekem číslo pět je ofenzivně laděný Mike Green, jehož výkony mají v poslední době spíše sestupnou tendenci. Ještě před několika lety patřil Green do širšího okruhu kandidátů na zisk Norris Trophy, ale letos nastupuje až ve třetí obranné dvojici, kde se po jeho boku stihli prostřídat Jack Hillen, Nate Schmidt či Cameron Schilling – hráči, kteří pendlují mezi prvním týmem a farmou, v zámoří jsou označování jako „depth defensemen“.

Mike Green tak má nyní nového spolehlivého parťáka, po jehož boku se může rozpomenout na své výkony z dob minulých. I z tohoto pohledu je zisk bývalého hráče Toronta, Caroliny a dalších týmů majstrštykem generálního manažera Briana MacLellana.

„Tim Gleason je obrovský profesionál, který toho sice moc nenapovídá, ale o to lépe odvádí svou práci na ledě,“ řekl náhradní gólman Caps Justin Peters, jenž s Gleasonem dlouho působil v organizaci Hurricanes. „Hraje jednoduchý a účelný hokej, pro brankáře je radost mít před sebou takového hráče. Pro tým by se klidně rozkrájel – padá do střel, rve se, bojuje. Tim je vítanou posilou,“ doplnil.

Tento tah si pochvaluje i samotný Mike Green, Gleasonův budoucí kumpán. „Jsem nadšený. Vše samozřejmě nasvědčuje tomu, že s ním budu hrát, v páru se budeme skvěle doplňovat.“

Washingtonští Capitals se stanou obtížnějším protivníkem, ve svých řadách totiž budou mít hned dva specialisty na hity. Tim Gleason jich v probíhajícím ročníku rozdal už 133, což jej řadí na 22. místo v rámci celé ligy. Suverénním králem NHL v této disciplíně je pak Brooks Orpik, jenž letos nastřádal neuvěřitelných 242 hitů!

Brooks Orpik zná Gleasona z amerického národního výběru na ZOH ve Vancouveru, kde oba pomohli vybojovat USA stříbrné medaile. „Je těžké hrát proti Gleasonovi, jeho zkušenosti v obranném pásmu jsou neuvěřitelné. Jack Hillen a další mladší beci nehráli špatně, ale Timovy zkušenosti postrádají. Hráči soupeře si už nebudou na Greenieho tolik vyskakovat,“ věštil Orpik.

A kdyby to nevyšlo? Vedení Capitals by to nemuselo tolik mrzet, Gleason totiž letos pobírá něco málo přes milión dolarů a v létě se stane nechráněným volným hráčem. Jako protihodnotu navíc MacLellan poslal do Caroliny „jen“ Jacka Hillena plus volbu ve čtvrtém kole letošního draftu…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.