bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lightning válcují jednoho soupeře za druhým, překonají rekord?

24. prosince 2018, 15:40

Jiří Sameš

Tampa Bay Lightning si zatím v letošní sezoně počínají suverénně. Po 37 odehraných zápasech mají na svém kontě bilanci 28-7-2 a celkem 58 bodů, přičemž na čele tabulky National Hockey League se mohou těšit šestibodovému náskoku před nejbližším pronásledovatelem, Torontem Maple Leafs. Mohou Bolts na konci základní části překonat rekord v počtu nasbíraných bodů?

Pokud Lightning vydrží forma z úvodních 37 zápasů, budou mít na konci základní části celkem 128 či 129 bodů. Tím by dokázali překonat rekord v počtu nasbíraných bodů za éru platových stropů, který mimochodem drží Detroit Red Wings ze sezony 2005/2006 – 124 bodů. Historicky nejvíce bodů za základní část (132) získali Montreal Canadiens v sezoně 1976/1977.

Samozřejmě, do konce základní části nám zbývá ještě velká spousta zápasů a stát se může cokoliv. Hokejisté Tampy si ale zatím drží skvělou, konzistentní výkonnost, když letos pouze jednou prohráli dvakrát po sobě.

Na právě uplynulém čtyřzápasovém tripu po Kanadě Lightning získali celkem sedm bodů z možných osmi – bilance 3-0-1. Nejprve na úvod zmiňovaného tripu prohráli 4:5 v prodloužení s Winnipegem Jets, poté ale postupně porazili Vancouver Canucks 5:2, Calgary Flames 5:4 po samostatných nájezdech a Edmonton Oilers 6:3.

„Moc jsme se na tento trip těšili. Věděli jsme, že nás čekají těžké zápasy, protože jsme čelili skvělým soupeřům. Jednalo se o velký test a myslím, že jsme jím prošli velmi dobře. Hrajeme nyní docela dobrý hokej,“ zhodnotil poslední duely svého týmu útočník Tyler Johnson.

Mužstvo Jona Coopera navíc dokázalo bodovat už ve 12 zápasech po sobě s bilancí 11-0-1. Za uplynulých 19 utkání zaznamenalo 16 výher a pouze dvě prohry po základní hrací době. V několika posledních dnech navíc Tampa Bay porazila i silné týmy, jako například Maple Leafs či Flames.

„Neznám úplně přesně statistické údaje. Kluci ale za nějakých posledních 17 nebo 19 zápasů dokázali až na pár výjimek vždy bodovat, přičemž valnou většinu utkání vyhráli. Současná NHL je přitom nesmírně vyrovnaná a je těžké udělat nějakou takovou velkou šňůru,“ komentoval úspěchy trenér Cooper.

„Máme skvělý tým a hrajeme nyní velmi dobrý hokej. Nacházíme se ve výborné pozici. Před námi je ale na druhou stranu ještě velká porce práce a velká porce zápasů,“ přidává své postřehy kapitán a útočník floridského celku, Steven Stamkos.

Kromě počtu výher a nasbíraných bodů Lightning drží prvenství také ve vstřelených gólech (154), v rozdílu vstřelených a obdržených gólů (+48), při zápasech doma (bilance 15-4-0), při zápasech venku (bilance 13-3-2), na přesilové hře (28.9%) či v úspěšnosti střelby (12.1%).

„Přijde mi, že Tampa je lepší, než my. Přijde mi to tak proto, že je lepší, než všichni ostatní. Neříkám, že mají talentovanější tým. Jejich úroveň hry a touha vítězit každou noc je ale neskutečná,“ říká k výkonům Blesků trenér Maple Leafs, Mike Babcock.

Suverenita Lightning má ještě větší význam, když čtyři týdny – 14 zápasů – postrádali svou brankářskou jedničku, Andreje Vasilevského. Několik zápasů přitom musel vynechat také loňský vítěz Norrisovy trofeje, Victor Hedman, či jeho krajan, obránce Anton Strålman.

Vasilevského mezi třemi tyčemi výborně zastoupil Louis Domingue. Při absenci ruského brankáře zaznamenal 13 startů s bilancí 11-2-0. Za Hedmana zase v defenzivě vždy dokázal na jedničku zaskočit bývalý kapitán New Yorku Rangers Ryan McDonagh.

Ofenziva Lightning je kapitolou sama o sobě. V prvním útoku společně hrají Ondřej Palát, Stamkos a Yanni Gourde. Ve druhém poté Johnson, Brayden Point a Nikita Kučerov. Všichni tito jmenovaní hokejisté sbírají body jako na běžícím pásu.

Kučerov je s celkem 57 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem týmu a druhým nejproduktivnějším hokejistou NHL. Stamkos zase za uplynulých 12 zápasů vstřelil 13 gólů, přičemž se nedávno stal druhým nejlepším střelcem v historii klubu – dostal se před Martina St. Louise.

Důležité je ovšem zmínit, že Tampě často pomáhají rovněž hokejisté ze třetí a čtvrté útočné formace. Velmi dobrý bodový přísun totiž zajišťují také J. T. Miller, Alex Killorn, Anthony Cirelli či Cédric Paquette. Právě poslední jmenovaný mimochodem režíroval nedávnou výhru Bolts na ledě Canucks.

„Máme talentovaný tým. Každý zápas, každou noc nám dokáže pomoci někdo jiný. Není to jen o pár hokejistech," těší Coopera.

Jak už bylo uvedeno výše, Bolts za 37 zápasů vstřelili 154 gólů – tedy v průměru 4.16 gólu na zápas. Pokud zvládnou udržet tempo, zakončí základní část s 335 vstřelenými góly.

Tampa zatím zkrátka prožívá nejlepší sezonu ve své historii. Oproti loňskému klubovému rekordu je na tom lépe o dva body, a naplňuje tak prognózy všech expertů. Podruhé v řadě za sebou navíc vstupuje do vánoční přestávky jako nejlepší tým.

První utkání po vánočních svátcích Lightning sehrají v noci ze čtvrtka 27. na pátek 28. prosince, kdy ve své Amalie Areně přivítají Philadelphii Flyers. Naváží na své skvostné výkony?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.