bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Laine se zase šprajcuje, spekuluje se o odchodu z Winnipegu

3. června 2019, 16:00

Jiří Lacina

Sotva lze říct, že by Patrik Laine byl ve svém věku pohodová a nekonfliktní povaha. Na MS 2016 coby čerstvě osmnáctiletý tak zhusta „fuckoval“ směrem ke kanadské střídačce, až si na něj vyšlápl Corey Perry a málem mu způsobil vážně zranění kolene. Letos prý dával ve Winnipegu od přípravného kempu najevo, že nehraje s lidmi, s nimiž by hrát chtěl. Možná i proto nestála jeho třetí sezóna v NHL za moc. Navrch všemu se po jejím skončení nedokáže dohodnout na nové smlouvě.

Lainemu totiž právě vypršel tříletý nováčkovský kontrakt a jeho představy o vlastní ceně se zjevně neprotínají s představami klubu. Zatímco řada jiných elitních zelenáčů podepisuje podobné smlouvy s ročním předstihem (jak povoluje kolektivní smlouva), Laine stále nemá jasno. Nedohodne-li se do 1. července, může se stát chráněným volným agentem.

A dohodě jednadvacetiletého Fina s Winnipegem zatím nic nenasvědčuje. Jak prozrazují zámořské zdroje zaměřené na přestupové drby, Laine už dal najevo vůli zkusit štěstí jinde. Odejít by mohl se souhlasem klubu, který by jej prostě vyměnil, anebo na základě konkurenční nabídky. Čím dál víc je zmiňována varianta tzv. „offer sheet“, tedy nabídky jiného klubu.

Jde o mimořádně nestandardní jev, ke kterému se generální manažeři u chráněných hráčů uchylují jen velmi zřídka. Pokud by se někdo takový našel, dostane Winnipeg možnost nabídku dorovnat. Pakliže tak neučiní, obdržel by od nového klubu kompenzaci v podobě draftových voleb.

Při platu přes 10 miliónů dolarů ročně to mohou být až čtyři volby v prvním kole. Pokud by se rodák z Tampere spokojil, řekněme, s platem 6,088 – 8,118 mil, pak po jedné volbě v prvním, druhém a třetím kole. Také z důvodu vysoké nákladnosti proto dochází k podobným tahům málokdy.

Problémem vzdorovitého Fina je letošní pokles výkonnosti. Nejužitečnější hráč mistrovství světa 2016 vlétl téhož roku do NHL ve velkém stylu. V první sezóně 2016-17 nasbíral 64 bodů (36+28), o rok později 70 bodů (44+26). V závěru loňského ročníku dokonce dotíral na Alexe Ovečkina, s nímž soutěžil o trofej pro nejlepšího střelce.

Pokud někdo čekal letos na čele tabulky nejlepších kanonýrů střídání stráží, pak nepřišlo. Laine totiž propadl na 50 bodů (30+20) a byl rád za 30 vstřelených branek. Nejen komentátoři nhl.com ho v sezóně podrobili tvrdé kritice, zejména stran nasazení a celkového přístupu ke hře.

Odhady přisuzují Lainemu kolem 10 miliónů ročně. Za to ale bude muset předvádět víc než 50 bodů za sezónu, z nichž ještě valnou část posbíral na přesilovce. Trestuhodnou laxnost v defenzivě dokreslují minusové body, kde byl suverénně nejhorší v týmu. Pro představu: o tři roky starší Andrew Copp měl +20, druhý nejhorší Bryan Little -12, třetí odspoda byl Kyle Connor s -7.

Laine -24.

Ve světle všeho výše uvedeného málokoho překvapí, že se nová dohoda nerodí snadno.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.