bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kouč DeBoer chce z Kovalčuka učinit žraloka. Půjde Marleau z kola ven?

6. června 2017, 14:00

Jakub Prchal

Ilja Kovalčuk a NHL? Rozhodně nejde o uzavřenou záležitost. Podle uznávaného reportéra Sportsnetu Elliotta Friedmana tutiž ruský kanonýr stále touží o návrat do nejlepší hokejové ligy světa a není vyloučeno, že by se mohl stěhovat do San Jose.

S informací přišel novinář New York Post Larry Brooks, podle něhož jsou Žraloci jedním z šesti týmů, které o ruskou hvězdu projevily zájem. Proč je ale toto spojení tolik zajímavé?

Peter DeBoer. Tento stratég, jenž společně s Kovalčukem dovedl Devils v roce 2012 až do finále Stanley Cupu, má údajně s ruským hokejistou velmi vřelé vztahy. Stejně daleko došel DeBoer i v první sezóně na lavičce Sharks, letos ale ofenzíva strádala, a tak by Kovalčuk mohl být významným oživením (v 816 zápasech NHL zaznamenal 816 bodů). Dalším společným prvkem je známost ve formě Johana Hedberga, tehdy brankáře New Jersey (a spoluhráče Kovalčuka), nyní trenéra gólmanů Sharks.

Doplatí legenda Marleau na náladového Kovalčuka?

Žralokům chybí ofenzivní hloubka. Útočníci Joel Ward, Joonas Donskoi a Mikkel Boedker neměli dobrou sezónu. Ani před play-off vytrejdovaný Jannik Hansen výsledky první formace nevylepšil – samotný hráč se nakonec propadl až do třetí útočné řady.

Případný příchod Kovalčuka by tak dával smysl. Generální manažer Sharks Doug  Wilson se snažil lovit v útočných vodách už minulé přestupní období, problém pro získání nějaké významnější akvizice však tkvěl v tom, že měl platový strop zaplněný téměř do posledního dolaru a nemohl si příliš dovolit manipulovat s ním. A tak přišel “pouze“ Boedker…

S příchodem letošního léta se však situace rapidně mění. Smlouvy totiž končí ofenzivním esům první formace - Joe Thorntonovi a Patricku Marleauovi – a není vůbec jasné, zda budou v dresu Žraloků pokračovat.

Důvod je prostý. Oba útočníci v létě oslaví třicáté osmé narozeniny a samotný Wilson, jeden z nejlepších finančních vyjednávačů, již pravděpodobně nebude chtít nabídnout svým hvězdám tak vysoké kontrakty jako ty, jež jim před pár týdny vypršely. Thornton bral v posledním roce gáži 6 750 000 dolarů, Marleau pak jen o sto tisíc méně.

Protihodnota ve formě Brauna

Otázkou je, zda budou oba forvardi ochotni uskromnit se a pobírat menší plat za cenu větší pravděpodobnosti zisku Stanley Cupu (Wilson by totiž namísto jejich vysokého kontraktu mohl podepsat dalšího kvalitního hokejistu), nebo zda nakonec dosáhne k dohodě pouze jeden z nich, čímž by se vytvořil tolik potřebný platový prostor.

A jelikož by musel Kovalčuk nejprve podepsat Devils a následně být vyměněn, Wilson pozorně přemýšlí o protihodnotě. Dle dostupných informací nabídl Rayovi Sherovi, generálnímu manažerovi New Jersey, obránce Justina Brauna.

Peter DeBoer rád své koně

Pokud na spekulacích okolo Ilji Kovalčuka skutečně něco je, došlo by k zajímavé konfrontaci. Obětují Žraloci jednoho z nejlepších nahrávačů ligy, nebo bude po devatenácti sezónách balit kufry hrající legenda Žraloků? Vyplatila by se vůbec obměna hráčů, kde na jedné straně stojí klubový srdcař, a na té druhé často náladový Kovalčuk?

V minulosti jsme už viděli několikrát situaci, kdy si trenér Peter DeBoer vyžádal podpis hráče, který pod ním už dříve hrál. Příkladem může být Dainius Zubrus, o kterého nebyl v NHL příliš velký zájem, avšak nakonec poměrně rychle zamířil do San Jose. V juniorských letech pak pod současným lodivodem Žraloků hráli například Mikkel Boedker, Roman Polák či James Reimer. Ti všichni nakonec bojovali za San Jose.

Zda se podobného příběhu dočkáme i v případě Kovalčuka, pravděpodobně vyřeší až čas. Jestliže by k podpisu nového kontraktu Thorntona či Marleaua mělo dojít, stane se tak až po expanzním draftu. Las Vegas si totiž nemůže vybrat nepodepsaného hráče, tudíž by Sharks v podstatě ochránili o útočníka navíc. Pokud ne, tím spíše aktuální bude příchod ruského kanonýra. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.