bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Komentář: Zaslouží si Calderovu trofej ostřílení profíci?

29. prosince 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když přijde řeč na to, kdo je v tuto chvíli favoritem na zisk Calderovy trofej, zřejmě nejčastěji uslyšíte jméno Artěmije Panarina, ruské hvězdy ve službách Chicaga Blackhawks. Možná někdo připomene i michiganského hrdinu Dylana Larkina z Detroitu Red Wings. A fanoušci Edmontonu Oilers doufají v urychlený návrat Connora McDavida a zkomplikování celého závodu o prestižní ocenění. Jde však o férový boj? Nemíchají se v něm jablka s hruškami? Právě o tom je dnešní komentář.

Když v roce 1989 vletěl do NHL Sergej Makarov, výtečnými výkony si řekl o Calder Trophy a cenu pro nejlepšího zelenáče skutečně získal. Jenže byl opravdovým nováčkem? Vždyť podobné označení u nás vyvolává představu nezkušeného holobrádka na prahu dvacítky, který se mezi hokejovými profesionály teprve rozkoukává.

Tuto definici pro sezónu 1989-1990 splňovali hráči jako Donald Audette, Mike Modano, Andrew Cassels či Rob Blake. Ti všichni, a nejen oni, ale sledovali, jak kýžená trofej končí v náruči jednatřicetiletého Sověta. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, horní věková hranice byla pro zelenáče stanovena na 26 let. Kvůli Makarovovi.

O nováčkovské ocenění se navíc nesmí ucházet nikdo, kdo před tím odehrál alespoň 25 zápasů v NHL. Ani tyto dvě podmínky z letošní bitvy nevyřazují Panarina, a tak se dá spekulovat, že bychom se díky jeho případnému vítězství mohli dočkat další úpravy pravidel. Proč? Je mu 24 let a má za sebou pět kompletních sezón v KHL.

Je skutečně spravedlivé, aby s ostatními nováčky, často o pět let mladšími a bez zkušeností s profesionálním hokejem, válčil tak ostřílený borec? Hra mezi dospělými mu přece v jeho kariéře musela pomoc o mílové kroky kupředu, navrch si zahrál na seniorském mistrovství světa. Na NHL byl lépe připravený než jeho konkurenti.

Nestálo by za to omezit Calder Trophy na ocenění pro hráče, kteří přecházejí do zámořské soutěže z juniorky, případně vysokoškolské ligy? Současný peloton nováčků by sice přišel o jména jako Panarin, Oscar Lindberg,Colin Miller, Mike Condon, nebo Anders Nilsson, nikdo ale neříká, že by pro ně nemohla vzniknout jiná cena.

Trofej pojmenovaná po Franku Calderovi by končila v náručích "opravdových" zelenáčů, pro které by platilo omezení počtu startů mezi profesionály (třeba oněch 25 utkání), ať už by se jednalo o jakoukoliv ligu (TELH, NHL, AHL, KHL, SHL), Panarinovi nástupci a spol. by se rvali o Makarov/Panarin Trophy. Co podobné vizi říkáte?

Na závěr jen jedno ujasnění: komentář v žádném případě neměl vyznít jako znevážení hry v podání nového chicagského esa. Cílem nebylo ani pochybovat o jeho nároku na status nováčka. Naopak, Panarin u Blackhawks odvádí výtečné výkony a plným právem se uchází o Calder Trophy i místo v All-Rookie Teamu. Smekám.

Spíše jsem chtěl nabídnout alternativu do budoucna, která by mohla být přeci jen spravedlivější k těm úplně nejmladším hokejistům, čerstvým jedničkám draftu, případně o jeden, dva roky dříve draftovaným talentům. Nechci zamést cestu pro McDavida a jeho následovníky, ale obohatit NHL o dva férové závody místo jednoho nerovného.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.