bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdo vyzve Matthewse a Laineho v souboji o Calderovu trofej? Nabízíme pět kandidátů

7. srpna 2016, 16:15

Matěj Mayer

Landeskog, Huberdeau, MacKinnon, Ekblad, Panarin – pět mladých hvězd, které v posledních letech vyhrály cenu pro nejlepšího nováčka NHL. Kdo se k nim přidá po sezoně 2016–17? Kromě Austona Matthewse a Patrika Laineho, kteří se řadí mezi nezpochybnitelné favority, jsme si posvítili na pětici dalších talentů, již by mohli v boji o Calderovu trofej uspět.

 1.       Dylan Strome – Arizona Coyotes

Teprve 19letý kanadský centr má všechny předpoklady k tomu, aby o trofej pro nejlepšího nováčka zabojoval. Arizona prochází pod vedením mladého manažera Chayky revolucí a více než kdy jindy bude sázet na mladé hráče. Dylan Strome zvládl v posledním roce obtížnou zkoušku, když se stal vůdcem Erie v OHL, a body sbíral s neuvěřitelnou pravidelností i přes absenci Connora McDavida. Jako kapitán týmu zaznamenal 111 bodů (37+74) v 56 zápasech, dalších 21 (10+11) ve 13 duelech přidal v play-off.

Trojka draftu 2015 se představila s javorovým listem na hrudi na šampionátu juniorů, kde nasbírala šest bodů (4+2) v pěti utkáních. Strome, který je díky své postavě i stylu hry přirovnáván k Ryanu Getzlafovu, by se mohl už v nadcházející sezoně stát u Kojotů centrem číslo jedna. Nedávno mu navíc ubyla konkurence v podobě Antoina Vermetta, a tak by se o tento post mohl utkat například s dalším talentovaným útočníkem Arizony Christianem Dvorakem.
 

 2.       Jesse Puljujärvi – Edmonton Oilers

Finský forvard, jehož na letošní dražbě talentů trestuhodně opomenul Columbus, by neměl mít ani v osmnácti letech problémy se vstupem do NHL. V uplynulé sezoně dokázal, že díky své postavě a jedinečnému talentu již zvládá tempo dospělého hokeje ve finské nejvyšší soutěži. Jesse Puljujärvi má za sebou sezonu snů, když byl nejlepším hráčem juniorského šampionátu, kde navíc s Finskem získal zlaté medaile. Poté pomohl k mistrovskému zlatu také reprezentaci U18 a pravděpodobně by si zahrál také na MS v Rusku, kdyby jej smolně nevyřadilo ze hry zranění.

V Edmontonu dobře vědí, jaký klenot v něm mají, a neváhali podepsat s urostlým křídelníkem nováčkovský kontrakt. Je velice pravděpodobné, že se bývalý hráč Kärpätu zabydlí u Oilers rovnou v „top six“. Pokud by čtyřka letošního draftu nastupovala například po boku Connora McDavida a Milana Lucice, mohla by se směle zařadit mezi kandidáty na Calderovu trofej.
 

 3.       Ivan Provorov – Philadelphia Flyers

Pokud by v roce 2017 měl získat cenu pro nejlepšího nováčka obránce, mělo by se jednat o ruský talent Philadelphie. Ivan Provorov je prototypem moderního ofenzivního zadáka, jenž sbírá body po hrstech. Za dvě sezony v WHL už jich má na kontě 134 (36+98) ve 122 zápasech! V loňském ročníku navíc nebývale zazářil. Krom toho, že s Brandonem vyhrál ligu, získal několik individuálních ocenění. Nejenže nasbíral nejvíce bodů ze všech beků (73) a byl nejlepší v tabulce pravdy (+64), stal se také nejlepším obránce celé CHL.

Není pochyb o tom, že stříbrný medailista z posledního juniorského MS naskočí rovnou do NHL, kde by rovnou mohl dostat významnější roli. Očekává se, že by se již v devatenácti letech mohl stát ve Philadelphii dirigentem přesilovek, kde je jeho největší síla. Má dostatek talentu na to, aby minimálně napodobil Shayna Gostisbehera, loňského démona defenzivy Flyers.
 

 4.       Matt Murray – Pittsburgh Penguins

Výkony Matta Murraye z uplynulého play-off jsou všem fanouškům NHL dobře známy. Kanadský brankář ve službách Tučňáků ale má kvalitu na nejlepší ligu na světě již delší dobu. Už v ročníku 2014–15 uchvátil AHL, když byl jako gólman s nejlepšími statistikami vyhlášen nejlepším brankářem farmářské ligy. Kromě toho dostal cenu pro nejlepšího nováčka a patřil do prvního ligového All-Star týmu. Potom se už nelze divit tomu, jak skvěle si vedl v nedávných bojích o Stanleyův pohár.

Teprve 22letý účastník nadcházejícího Světového poháru by měl tandem s Marcem-Andrém Fleurym tvořit i nadále. Místo jedničky, které si vybojoval loni, by mělo patřit právě Murrayovi, jenž během základní části 2015–16 nastoupil jen do třinácti zápasů, a o Calderovu trofej se tak v další sezoně může poprat. Bude to mít ale těžké – posledním brankářem, který cenu převzal, byl v roce 2009 Steve Mason.
 

 5.       Mikko Rantanen – Colorado Avalanche

Další vycházející finská hvězdička těží z toho, že organizace Colorada prochází těžkým obdobím a bude sázet na mladé perspektivní hráče. Právě to dává Mikku Rantanenovi velkou šanci se výrazně prosadit už v ročníku 2015–16. Ten uplynulý strávila desítka draftu 2015 ještě na farmě, kde ovšem nezahálela a s 60 získanými body (24+36) v 52 zápasech patřila do nejlepší desítky celé AHL. Následovalo ocenění pro nejlepšího nováčka sezony a umístění do druhého All-Star týmu soutěže. Krom toho Rantanen s reprezentací Finska vybojoval zlato na MS juniorů a zahrál si i na seniorském šampionátu, kde získal stříbro.

Konkurence na křídlech není u Avalanche příliš velká, a tak by už zkraje sezony mohl proniknout do prvních dvou útoků, kde se body sbírají snadno. Loni už navíc nasál atmosféru NHL, když se objevil v devíti duelech. Je vůdčím typem hokejisty, který by měl do týmu Colorada ideálně pasovat. Pokud by se dařilo celému mužstvu, není nemožné, že se zařadí mezi vážné kandidáty na cenu pro nejlepšího nováčka sezony.
 

Černí koně

Christian Dvorak (Arizona), William Nylander (Toronto), Zach Werenski (Columbus), Kyle Connor (Winnipeg), Jimmy Vesey

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.