bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr vyrovnal Messiera a stal se nejproduktivnějším pozemšťanem v historii NHL

21. prosince 2016, 11:00

Jiří Lacina

Jaromír Jágr se letos na body nadře. Jen v minulém zápase s Coloradem měl několik slibných příležitostí, mezi jinými neproměnil jeden brejk, dobrý výkon ale dával tušit dobrou formu. Ta se projevila v následujícím utkání, kde Jágr podruhé v sezóně nasbíral tři body. Na co jsme při troše smůly mohli čekat až do nového roku, splnil nejslavnější český hokejista nakonec docela rychle!

Právě tři body totiž potřeboval Jágr k vyrovnání Marka Messiera na druhém místě historických statistik (1887 bodů), které mu už teď patří díky většímu počtu vstřelených branek. Legendární Mess, jenž hrál hokej do 43 let a nebýt výluky 2004-05, možná by ještě sezónu přidal, se k Jágrovi vyjádřil s předstihem už před několika dny.

„Podle mého názoru už mě překonal dávno,“ řekl chlapík, který dovedl jako kapitán ke Stanley Cupu dva různé týmy (Edmonton 1990 a NY Rangers 1994). „Ve své první sezóně před vstupem do NHL jsem udělal jen 11 bodů. Nebyl jsem tak produktivní jako on. Součet, který nahromadil během své profesionální kariéry, je úžasný,“ dodal zejména s odkazem na Jágorovo působení v KHL.

V historickém bodování NHL tak zůstává před Jágrem s bezmála tisícibodovým náskokem (2857 bodů) jediný muž, jehož velikost dobře dokládá jeden starý vtip. Když hráč s číslem 99 končil kariéru, objevil se v Hockey News obrázek létajícího talíře, do kterého nastupoval právě Gretzky. Zelený mužíček za kniplem jej vítal zpátky na lodi slovy: „Dobrá práce, kapitáne!“

Gretzky jako by ani nebyl z téhle planety. Jeho výkony jsou z úplně jiné dimenze. Není třeba velké nadsázky, abychom Jaromíra Jágra od tohoto dne považovali za nejproduktivnějšího „pozemšťana“ v dějinách NHL. Za hráče, před nímž zůstal už jenom pan Nedostižný!

Užívám si každý okamžik v téhle lize

V úterý to přitom nebyl nejpovedenější zápas. Florida vedla 2:0, o své vedení ale trestuhodně přišla. Panteři nakonec zachraňovali situaci v 53. minutě, kdy Bjugstad vyrovnal na 3:3. Číslo 68 asistovalo u všech tří branek domácích. V samostatných nájezdech se pak postarali o druhý bod tradiční exekutoři Vincent Trocheck a Alexandr Barkov.

Po třetí Jágrově asistenci dostali kustodi na střídačku puk, který okamžitě oblepili páskou s informací zaznamenávající tuto událost. Trenér Tom Rowe plácal svého veterána po ramenou, nakonec mu i cosi pošeptal do ucha. Očividně se snažil, aby fanoušci v hale i u televizí viděli, jak moc si hráče, který je v hlasování do All-Star Game průběžně druhým nejoblíbenějším mužem Atlantické divize, považuje.

„Až s hokejem skončím, možná se ohlédnu a popřemýšlím o tom trochu víc,“ řekl ke svému výkonu český útočník. „Teď si jen užívám každý okamžik, kdy mám šanci hrát tuhle ligu, a dělám všechno proto, abych v ní zůstal. Miluju to hrozně moc. Vím, že když jsem říkal, že chci hrát do padesáti, každý se mi smál. Budu ale dřít každý den, abych to dokázal.“

Jágr šel na led také v prodloužení, kde už poslední dobou tolik příležitostí nedostává. Kdo ho viděl, musí uznat, že tenhle za pár týdnů pětačtyřicetiletý matador pořád obdivuhodně bruslí. Přitom…Psal se rok 2002. Běželo zrovna mistrovství světa, když se začaly objevovat první postřehy na téma „Jágr zpomaluje“. Někteří zámořští komentátoři tehdy škodolibě psali o tom, že „jeho skluz už není, co býval“.

Jágrovi bylo třicet let. Možná že už tehdy vážně nebyl tak lehkonohý jako ve dvaceti, kdy patřil k nejrychlejším hráčům v lize. Co je jisté – na prahu roku 2017 není Jágr pomalejší, než byl v roce 2002. Jak to dělá, ví zřejmě jen on sám.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.