bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hitparáda omylů. Jaké největší chyby udělali rozhodčí v tomto play off?

8. června 2019, 12:00

Tomáš Zatloukal

Do očí bijící. Takový byl nejen podle bostonského kouče Bruce Cassidyho zákrok Tylera Bozaka na Noela Acciariho. Nepotrestaný manévr zkušeného centra St. Louis stál na začátku klíčové akce pátého finále Stanley Cupu, jež skončila vítězným gólem Davida Perrona. Bez zásadního zaváhání arbitrů by nikdy nepadl. Nebylo to poprvé v letošním play off, kdy pánové v pruhovaném výrazně chybovali. Jaké jsou další nejkřiklavější případy?

Ach ti sudí...

Roky vládne představa, že v NHL pískají ti nejlepší z nejlepších. A že hokej je v zámoří tak rychlou a dynamickou hrou, že se špatně posouzené situace i přes jejich profesionální výkony zkrátka tu a tam musí objevit. 

Jenže toto play off zažité pořádky mění. Rozhodčí náhle působí jako nejslabší článek jinak velkolepé podívané, jakou bitvy o Stanley Cup servírují. Těch přešlapů už bylo tolik a tak drsných, že vlna kritiky nabírá na síle.

Obzvláště pak po zmíněném nepotrestání Bozaka, nepochopitelném rozhodnutí, jež umožnilo Perronovi skórovat a přiblížit Bluesmany ke Stanley Cupu. Neodpískané podražení, zcela zjevné a přímo učebnicové, má drastický dopad na celou finálovou sérii.

Stejně klíčové, ba ještě klíčovější, bylo v úvodním kole play off vyloučení vegaského Codyho Eakina na pět minut a do konce utkání, poté co krosčekem rozhodil Joea Pavelskiho. Kapitán San Jose zavrávoral a po dalším kontaktu s Paulem Stastnym se ošklivě zranil.

Žraloci následnou přesilovku využili ke čtyřem gólům a otočili do té doby jednoznačnou partii číslo 7.

Jistě, populární je argument, že tým, který dostane během pětiminutového oslabení čtyři branky, si zkrátka nezaslouží postoupit, nicméně k té situaci by nikdy nedošlo, pokud by sudí neudělali takový přehmat. Však se za něj NHL poté Golden Knights omluvila.

A podobnou omluvu by si zasloužili i Bruins, kteří celé páté finále měli navrch, načež jim zlomil vaz kontroverzní gól.

Křivdu, minimálně domnělou, od rozhodčích rozdýchávali v tomto play off i Blues. Když se v konferenčním finále rvali o postup se San Jose, ztratili třetí zápas v prodloužení. Poté co Timo Meier přihrál na vítězný gól Eriku Karlssonovi rukou.

Fanoušci Žraloků rychle přispěchali s vysvětlením, že puk ještě tečoval jeden z obránců St. Louis nohou. Otázkou je, zda na záznamu jejich oči neviděli to, co vidět chtěli. Ta teč byla neprůkazná, nepostřehnutelná. Jestli k ní vůbec došlo.

Pozdvižení tento moment vyvolal také z jiného důvodu. Kdekdo nechápal, proč si nenechali muži v pruhovaném situaci přezkoumat u videa. Odpověď byla prostá, na přihrávku rukou se tato možnost nevztahuje. Je pravděpodobné, že se pravidla v tomto ohledu do budoucna změní.

Další sporné rozhodnutí? V hlavní roli opět Blues.

Hrál se šestý mač druhého kola mezi St. Louis a Dallasem. Colton Parayko na modré napřáhl a prudce vypálil. Trefil Bena Bishopa v kleci Stars přímo do klíční kosti, možná dokonce do krku. Bishop se okamžitě svalil na led a svíjel se bolestí.

Rozhodčí hru nepřerušili. Podle někoho správně, podle dalších špatně. Jeden tábor tvrdí, že zranění amerického gólmana vypadalo tak vážné, že se mělo okamžitě pískat bez ohledu na to, že se Dallas nedostal k puku.

Druhý zase mluví o tom, že pokud by se za takové situace pískalo, vznikl by nebezpečný precedent a brankáři by v beznadějných situacích zkoušeli na arbitry různé simulace a filmování.

Faktem zůstává, že do nestrážené klece Stars skóroval Alex Steen a radoval se z jednoho z nejsnazších gólů své kariéry.

Bouřlivé diskuze vyvolal také odvolaný gól Colina Wilsona v sedmém zápase prvního kola mezi San Jose a Coloradem. Lídr Lavin Gabriel Landeskog, zcela mimo hru, nestihl včas vystřídat a po trenérské výzvě Sharks nezbývalo sudím než Wilsonovu trefu pro ofsajd odvolat.

Do kategorie přešlapů patrně tato situace vyloženě nespadá, nicméně i po ní se hodně mluvilo o možné úpravě regulí NHL.

Možná vás napadnou jiné, křiklavější minely než ty výše popsané. Ať jsou to třeba nepotrestané údery do hlav soupeřů, například když st.louiský kapitán Alex Pietrangelo trefil ve finále Západní konference Pavelskiho a poslal ho za týmovým lékařem.

Nebo rozhodčími nijak nepotrestaný střet Ivana Barbaševa s bostonským Marcusem Johanssonem v pátém finále Stanley Cupu, který vyústil v jednozápasovou suspendaci. Barbašev tak nepomůže Bluesmanům ukončit sérii proti lazaretu Bruins.

Těch momentů je letos jednoduše příliš. Vlna kritiky nabrala na síle oprávněně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.