bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hattrick s přidanou hodnotou. Ovečkin potěšil chlapce, který překonal rakovinu

26. listopadu 2017, 15:30

Jiří Lacina

Ve třinácti letech toho rozhodně zažil víc než většina jeho vrstevníků. Alex Luey hrával hokej, pak mu ale byla diagnostikována rakovina kostí. NHL je hlavně nemilosrdný byznys, umí však nabídnout i vlídnější lidskou tvář. Chlapec od Niagárských vodopádů byl překvapený, když ho 8. října pracovníci Sportsnet zaskočili videohovorem s jeho idolem.

„Ahoj Alexi, tady je tvůj kámoš Ovie,“ pozdravil svého jmenovce ruský kanonýr. „Slyšel jsem, že jsi úspěšně překonal rakovinu. V listopadu přijeď na zápas do Toronta. Nemůžu se dočkat, až se tam potkáme. Brzy se uvidíme.“

Jak bylo slíbeno, tak se stalo. V sobotu se oba Alexové sešli v Torontu. Chlapec si před utkáním prohlédl kabinu a dokonce dostal příležitost přečíst zahajovací pětku. Hráči mu nadšeně aplaudovali. „Byla to ta nejlepší předzápasová řeč, jakou jsem slyšel,“ smál se trenér Barry Trotz. „Nemusel jsem dělat vůbec nic, abych chlapy nažhavil.“

Alex si samozřejmě vydatně popovídal se svým hokejovým idolem, udělal nezbytné fotky a šlo se na zápas. A že to bylo povedené představení! Ani ruský ostrostřelec nesází hattrick každý večer, tenhle byl dvacátý v kariéře (v play off přidal ještě jeden). Ve třinácté sezóně. To znamená, že takový zápas prožije ani ne dvakrát za rok. Po první brance poslal do hlediště dobře viditelný pozdrav.

„Ten je pro tebe,“ vzkázala hlavní hvězda večera přesně, jak slíbila. Ovečkin dal totiž během rozbruslení malému klukovi závazek, že pro něj vstřelí gól. Nakonec dal hned tři. Synek se s tátou v hledišti zalykali radostí. S celkovými 576 přesnými zásahy se ruský snajpr odpoutal na 21. místě historické tabulky nejlepších střelců od Mike Bossyho (573).

„Po prvním gólu jsem byl nadšený. Druhý byl skvělý. Na konci jsem byl nervózní, když se pokoušel o třetí. Ani jsem nemohl chtít víc,“ kroutil hlavou štěstím zářící chlapec, když seděl po utkání v kabině vedle své modly. „Tuhle noc nikdy nezapomenu. Nikdy!“

Historická paralela by tu byla

Dokonce i Don Cherry, známý kritik všeho evropského, byl Ovečkinovým výkonem nadšený. Během svého sobotního trenérského koutku v pořadu Hockey Night in Canada připomněl podobný příběh z roku 1926. Chlapec jménem Johnny Sylvester, jemuž byla diagnostikována vážná choroba kostí, napsal dopis svému baseballovému oblíbenci Babeu Ruthovi.

Ten mu před utkáním Světové série 1926 proti St. Louis Cardinals slíbil, že pro něj napálí home run. Nakonec trefil tři. Po 91 letech se podobným kouskem blýskl hokejista Washingtonu Capitals. Malý Luey znal jméno Babea Rutha, příběh Johnnyho Sylvestra mu zatím zůstával utajený. „Něco podobného jako dneska,“ řekl, když ho vyslechl. Další výjimečná noc pro výjimečného kluka.

Měl by na sebe být hrdý

Lueyův boj s rakovinou bohužel nebyl bezproblémový. Cena za vyhranou bitvu se zhoubnou chorobou je část amputované pravé nohy. S protézou se nyní snaží o návrat na ledové plochy, aby mohl znovu dělat sport, který miluje.

„Měl by na sebe být hrdý,“ řekl Alexandr Ovečkin. „Máme štěstí, že můžeme hrát NHL. Víme, že někteří kluci na nás nahlíží jako na idoly, musíme to respektovat a něco vrátit.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.