bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gáborík, Franzén, Laine. Teprve potřetí za 21 let zažila NHL pětigólový zápas

25. listopadu 2018, 15:00

Jiří Lacina

Pokud přijmeme poněkud cynickou analogii, podle níž jsou hokejoví střelci „zabijáci“, máme tu čest s někým mimořádně chladnokrevným. Na rozdíl od frontových odstřelovačů Lainemu naštěstí nic nehrozí, může se jen bavit ničením soupeřových bodových ambicí. Parafrází titulu Olivera Stonea, autora brutální filmové řežby z roku 1994, vstoupil do NHL skutečný „Natural Born Killer“.

Lehkost, s jakou blonďatý Fin posílá puky do sítě, je úchvatná. Už loni to vypadalo, že nastává jeho éra. V závěru základní části zle dotíral na Alexandra Ovečkina, nakonec ale odpadl a ruský car si Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce obhájil. Letos vstoupil finský snajpr do sezóny vlažně, propadal se sestavou, dlouho skóroval výhradně na přesilovkách. Dalo se ale čekat, že se finská sopka probudí.

Jedenáct gólů v jednom týdnu

V pondělí pomohl hattrickem sestřelit Vancouver (6:3), hned v dalším duelu s Calgary se trefil dvakrát (3:6), v pátek proti Minnesotě skóroval jednou (2:4) a v sobotu rozvlnil síť v bráně St. Louis rovnou pětkrát! Tři utkání během čtyř dnů, nejnáročnější zámořská zápasová kombinace, přinesla Lainemu osm přesných zásahů a katapultovala ho na čelo tabulky nejlepších ligových střelců. O hlavní hvězdě tohoto týdne nemůže být žádných pochyb.

„Cítil jsem se tak, že kdykoli se dotknu puku, nějak to projde,“ komentoval svůj večer kanonýr Winnipegu. „Byla to prostě jedna z těch nocí… Asi se to teď nějakou dobu nepovede, ale my budeme doufat, že ano. Byla to skvělá noc celkově, pro mě i mé spoluhráče.“

Ti si rozhodně také přišli na své. Bryan Little a Kyle Connor, Laineho parťáci z útoku, skončili zápas shodně se statistikou 0+4. Krom druhé přesilovkové trefy se podělili o všechny zapsatelné nahrávky u čtyř zbylých zásahů. Moc se na ně nenadřeli. Stačilo vybojovat nebo udržet puk a jednoduše ho předat, však víte komu… Laine potřeboval na pět branek akorát pět střel (!), v zápase měl tedy stoprocentní úspěšnost.

Pohled do historie

Od sezóny 1997-98, zhruba od doby, kdy skončila éra Wayna Gretzkyho a Maria Lemieuxe, jde teprve o třetí pětigólový večer jednotlivce v NHL. Naposledy se takto předvedl Johan Franzén z Detroitu, 2. února 2011 dal pět gólů Ottawě. Před ním 20. prosince 2007 nasázel pět branek do sítě Rangers Marián Gáborík ještě coby útočník Minnesoty.

Celkově šlo o 61. individuální pětigólový zápis v dějinách ligy. Poslední šestigólový večer viděli fanoušci 7. února 1976 v Torontu, kdy se Darryl Sittler zapsal do historie deseti body (dodnes rekord NHL) za šest gólů a čtyři nahrávky proti Bostonu.

V historii Jets, jež navazují na Atlantu Thrashers, odkud se klub do Kanady v roce 2011 přestěhoval, dokázali zatím tři hráči nastřílet po čtyřech gólech. V lednu 2015 Mathieu Perreault, v listopadu 2005 Ilja Kovalčuk, v lednu 2002 Pascal Rheaume.

Laineho zápis vydráždil statistiky k pečlivé kontrole historických záznamů ještě z jednoho důvodu. Finský útočník je totiž stále velmi mladý, 21 let mu bude až 19. dubna příští rok. Naposledy dokázal před 21. narozeninami předvést pět tref v jednom zápase Wayne Gretzky v roce 1981. V počtu hattricků dosažených do této věkové hranice už je Laine druhý.

1. Wayne Gretzky 12 hattricků (210 odehraných zápasů)
2. Patrik Laine 7 (177)
3. Dale Hawerchuk 6 (239)
4. Jimmy Carson 6 (240)

Jakkoli šlo o ojedinělou záležitost, kouč Winnipegu Paul Maurice po tom všem klidně prohlásil, že jeho svěřenec mohl takový zápas už zažít. „Abych byl upřímný, divím se, že se to nestalo dřív. V zápasech, kde dal tři góly, měl šance přidat další.“

Finský hokejista byl zdrženlivější, trenérovo sebevědomí nesdílel. „Pokud někdo myslí, že to přichází snadno, tak ne,“ řekl Laine. „Každý gól, který v téhle lize dáte, je těžký. Je to nejlepší liga na světě. Samozřejmě dát jich pět je něco neskutečného, ale pro všechny, co myslí, že je to snadné – určitě není.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.