bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dva Češi v elitní desítce kanonýrů! Pastrňáka stíhá i dlouholetý kamarád Vrána

4. listopadu 2019, 10:30

Tomáš Zatloukal

Jeden vyrostl v Havířově, druhý zase v pražských Letňanech. Spojuje je velké přátelství i švédská cesta, na níž se coby teenageři vydali a která se jim náramně vyplatila. V roce 2013 prošli draftem, na oba se dostalo v prvním kole. Jakub Vrána byl celkovou třináctkou, David Pastrňák pětadvacítkou. Teď jsou oba třiadvacetiletí Češi mezi desítkou nejlepších střelců v NHL. Pastrňák, etablovaná hvězda, vede s 13 zásahy, Vrána, stále se zlepšující žolík, je devátý s devíti góly.

Začínal jako brankář, teď je jejich postrachem.

Už je to spousta let od chvíle, kdy se maličký Vrána postavil do branky proti Spartě a pustil dvanáct gólů."Pak už nikdy chytat nechtěl," vzpomínal legendární kouč Zbyněk Zavadil loni v červnu, když se jedním ze svých nejslavnějších svěřenců slavil zisk Stanley Cupu.

Vrána tehdy byl na vrcholu, co se týče kolektivního úspěchu. Teď zažívá nejlepší časy individuálně. A povídá: "Snažím se hlavně každý den tvrdě makat. A dál pracuji na své střelbě." Vyplácí se to, v noci na pondělí sestřelil svým premiérovým hattrickem calgarské Flames a stal se nečekaným hrdinou.

Nečekaným? Ano, protože se velké věci čekaly od Alexe Ovečkina, ruského kapitána washingtonských Capitals, který hrál své 1100. utkání v NHL.

Vrána se zaskvěl třemi parádními akcemi, dvakrát mu asistoval Jevgenij Kuzněcov. Hlavně jeho první pas na českého štírka byl ukázkový. "Když vidíte, že je hráč v takové formě zcela volný, víte, že mu prostě stačí poslat puk a on už si poradí," povídal Kuzněcov a narážel na fakt, že Vrána za poslední dva zápasy rozsvítil červené světlo pětkrát.

Fazóna bývalého hráče Linköpingu není pro ostatní hráče Capitals překvapivá. Dobře vědí, že když se Vrána opře do kotouče, je z toho parádní rána. Prudká, přesná, překvapivá. "Má to v sobě, je to ryzí střelec. Myslím si, že to nebyl jeho poslední hattrick a jednou za čas nějaký dá," je přesvědčený Lars Eller.

A dodává větu, která je i velkým přáním českých fanoušků: "V NHL nasází spoustu branek." Vrána ovšem zůstává nohama na zemi a užívá si hlavně fakt, že se daří celému týmu. "Jako mančaft hrajeme skvěle a sbíráme vítězství." Washington vládne kanadsko-americké soutěži, vyhrál poslední čtyři zápasy a hned zkraje sezony ukazuje svou sílu.

A mimochodem, za 12 dní se Vrána utká v přímém souboji s Pastrňákem. Spojuje je kamarádství, panuje ovšem mezi nimi i jistá rivalita. Jsou soutěživí a hokejem se náramně baví. Mohla by to být báječná přestřelka.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.