bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draft 2016 (1): Curych byla skvělá zkušenost, libuje si Matthews

16. dubna 2016, 19:00

Robert Novotný

Jméno Auston Matthews už je v zámoří poměrně populárním termínem. Americký talent, jehož experti řadí mezi nejlepší hráče letošního draftu, se rozhodl nabrat před velkým krokem mezi hokejovou elitu zkušenosti ve Švýcarsku. V tamní nejvyšší lize (NLA) působil v dresu ZSC Lions. „Byla to skvělá zkušenost. Hodně jsem se v Curychu naučil a cítím, že se moje hra posunula na vyšší úroveň,“ hlásí Matthews.

Matthews odehrál v Curychu šestatřicet zápasů, v nichž nasbíral úctyhodných šestačtyřicet bodů. S čtyřiadvaceti góly byl čtvrtým nejlepším střelcem ligy a průměrně zaznamenal 1,28 bodů za zápas. Skvělé výkony předváděl i v play off, v němž nasbíral tři asistence, ale jeho Curych se nakonec nezmohl v sérii s Bernem na jediné vítězství.

„Nedokázali jsme se dostat do správného rytmu a naše hra neodpovídala úrovni play off. Bern byl přesný opak, a tak jsme zaplatili tvrdou daň,“ hodnotil Matthews.

Rodák z kalifornského San Francisca se stal nejlepším juniorem ligy a byl dokonce vyhlášen jako druhý nejužitečnější hráč nejvyšší švýcarské soutěže. Získal šest hlasů, jenže Pierre-Marc Bouchard, jenž v minulosti působil 11 sezón v NHL, získal o dva více a cena pro nejužitečnějšího hráče NLA v sezóně 2015/16 náleží právě jemu.

„Získat cenu pro nejlepšího juniora je pro mě velká čest,“ nechal se slyšet osmnáctiletý Američan s mexickými kořeny. „Speciálně pak při takové konkurenci. Je tu mnoho vynikajících mladých hráčů, jen z Curychu musím jmenovat alespoň Piuse Sutera a Denise Malgina. Oba jsou skvělí hráči a mají před sebou zářnou hokejovou budoucnost.“

Matthews momentálně trénuje individuálně a připravuje se na blížící se mistrovství světa konané v ruských městech Moskvě a Petrohradu, na němž bude reprezentovat výběr Spojených států. Ihned po návratu ze Švýcarska ochotně odpovídal na otázky zahraničních novinářů.

Jak jste si užil sezónu ve Švýcarsku?

Byla to skvělá zkušenost. Poznal jsem partu skvělých lidí. Hodně jsem se toho naučil a cítím, že se moje hra posunula na vyšší úroveň. Fanoušci ve Švýcarsku jsou skvělí a atmosféra, kterou dokáží vytvořit a před kterou jsem mohl hrát, byla nezapomenutelná. Nikdy předtím jsem nehrál před tak hlučnými diváky. Když jsem chtěl něco říci spoluhráči, který seděl vedle mě, musel jsem hodně nahlas řvát, aby mě slyšel. Užíval jsem si každý zápas.

Jak těžké pro vás bylo sledovat odchod trenéra Marca Crawforda po velice nevydařeném play off?

Na této úrovni je hokej z velké části byznys. Marc Crawford je skvělý trenér, od kterého jsem se toho hodně naučil. Díky němu jsem se stal mnohem komplexnějším hráčem, bylo pro mě ctí s ním pracovat. Naučil mě, jak se správně pohybovat, a to hlavně v obranném pásmu. Dokázal najít mé nedostatky a se vším mi ochotně pomáhal. Cítím se po letošní sezóně jako lepší hráč, což je z velké části jeho zásluha.

Jak se těšíte na mistrovství světa v Rusku, na němž budete reprezentovat Spojené státy?

Hrozně moc. Obléci dres národního týmu, to je pro mě vždy ohromná čest. Teď se mi to navíc podaří i mezi muži a hned na mistrovství světa. Bude tam hodně hráčů z NHL, doufám, že před blížícím se draftem nasbírám mnoho zkušeností.

Co si myslíte o týmu Severní Ameriky, jenž byl poskládán pro Světový pohár?

Ten tým je plný neskutečně šikovných a rychlých hráčů. Mnoho z nich už působí stabilně v NHL. Jsem velice šťastný, že jsem se do tohoto nabitého výběru dostal, je to pro mě velká čest. Ale na mé letní přípravě to nic nemění. Budu tvrdě dřít, abych byl připravený na přípravné kempy a nadcházející sezónu.

Jak se cítíte před blížícím se draftem?

Všechno si teď strašně užívám. Prožil jsem senzační sezónu a znám svoje šance. Budu doufat v co nejlepší možné umístění.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.