bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dokonalý scénář dostane epilog. Užitečný veterán chce naskočit do jubilejní dvacáté sezóny

28. června 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

Když Jim Rutherford loni sháněl centra do čtvrté formace Penguins, dlouho pátral. Pak se ale rozhoupal a vzpomněl si na staré dobré časy. Z hráčského trhu vylovil učiněný poklad, stále svižně bruslícího Matta Cullena, kterého bývalý generální manažer Hurikánů dobře znal ze společného působení v Carolině. Patřil k jeho oblíbencům, vždyť sympatického Američana nejprve přivedl coby volného agenta, posléze s ním prodloužil smlouvu a nakonec měnil s NY Rangers, aby vyhlášeného týmového hráče a srdcaře přivedl zpátky. Rutherford dobře věděl, koho angažuje. Tah se mu vydařili, s Cullenem již podruhé dokráčeli až na vrchol NHL.

Nyní se ale nejspíše rozloučí a nebude to kvůli tomu, že by Cullen již nechtěl hrát. Ač si splnil sen a dotkl se hokejového nebe před zraky svých potomků, stále v něm zůstala touha nazout brusle a zvrásnit ledové plochy třiceti klubů NHL. Chce naskočit do své sezóny s pořadovým číslem 20. Jenže Pittsburghu na něj nezbývají finance a to i přes to, že devětatřicetiletý veterán letos od Tučňáků dostal "jen" 800 tisíc dolarů. Při pomyšlení na to, co při zlaté jízdě na ledě odváděl, jde skoro o směšnou sumu.

Vždyť Cullen v play-off nakupil šest bodů, navíc se postaral o jeden tuze důležitý gól, prospíval v tabulce pravdy, skvěle bránil po celém kluzišti a vyhrával vhazování. Jedině tak potvrdil báječnou bilanci ze základní části, kdy specialista na oslabení vynikl nejen 32 body (nasbíraných ve čtvrté pětce), ale také 55,7% úspěšností na vhazování. Přínosný byl i díky svým zkušenostem, pomáhal vychovávat z farmy povolaný "potěr". Kdyby bral i třikrát tolik, nikdo by patrně na Cullenovu adresu stejně neřekl křivého slova. 

Rutherford ovšem nemá pod platovým stropem kde brát. Aktuálně je Pittsburgh dokonce o 1,5 milionu dolarů nad povoleným limitem, přičemž smlouvy se zatím nedočkali Justin Schultz (toho dokonce minula kvalifikační nabídka) s Benem Lovejoyem. Penguins musí utáhnout opasky a jejich mistrovský kádr se bez změn neobejde. Rodák z minnesotské Virginie se nechal slyšet, že jejich situaci chápe. Přesto Cullen samozřejmě podotkl, že by nejraději zůstal členem Sullivanova takřka nezastavitelného kádru.

Kam tedy s ním? I na prahu čtyřicítky se nebude muset bát nedostatku zájemců, obzvláště pokud stále zůstane neuvěřitelně levný. Špičkový čtvrtý centr by se hodil snad každému týmu v NHL, a tak Cullen patrně nebude hledat novou práci až do 8. srpna. Tak dlouho loni čekal, než se ozval Rutherford a uzavřel s ním kontrakt, který vzkřísil kariéru dobráckého borce s ladným bruslením, přesnou ranou zápěstím a tunou defenzivního arzenálu. Třeba mu epilog přinese třetí prsten pro vítěze starého křapáče.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.