bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dohoda na stole. O Stanley Cup (už brzo) v Kanadě, NHL pustí hráče na olympiádu

2. července 2020, 11:30

Jiří Lacina

Jak se to říká s tou nouzí a Daliborem? Když vás okolnosti zmáčknou, dokážete leccos. Vzpomínáte na ty trapné až ubohé tanečky mezi NHL a NHLPA v roce 2004 nebo 2012? Ty zprávy, které v nás měly vyvolat dojem, že se jedná a přitom se celé měsíce fakticky nic nedělo?

Léto 2020 není deadlinem pro aktuálně platnou kolektivní dohodu. Tím je léto 2022. A přesto se jedná. V tichosti, intenzivně a jak to aspoň zatím vypadá, nejspíš i úspěšně. Na vyvěšování praporů je ještě brzo, informace jsou ale překvapivě celistvé, konkrétní a optimistické. Liga i hráči pochopili, že za mimořádných okolností je třeba se chovat mimořádně odpovědně.

Původní jednání o dokončení sezóny a výběru pro tento účel vhodných lokalit postupně přerostla v jednání o nové kolektivní smlouvě. Obě strany mohly požádat o její revizi už loni, ani jedna tak neučinila. Bylo to dobré znamení. Produktu se daří, ceny vstupenek, televizních práv i hodnoty hráčských smluv rostou. Nikomu se nevede tak zle, aby celý byznys zablokoval.

Letos z jara nastaly objektivní okolnosti, které hodně změnily.

Například zásobní účet escrow se z pohledu majitelů jeví najednou jako geniální nápad. Pokud hráči chtějí ze stále vypečenějšího bochníku úměrně větší krajíc, musí nést také náklady toho, pokud se bochník nedopeče. Letos ho někdo vytáhl z trouby o pár měsíců dřív.

Význam escrow fondu se odkryl v plné nahotě, stanovení jeho výše do budoucna bude zásadní. Dobře informovaní novinářští insideři hovoří o tom, že příští rok by měli hokejisté takto odevzdávat 20% mezd. Kolik dostanou zpátky, o tom rozhodne aktuální ekonomická kondice celého podniku. V dalších letech by prý mohli odvádět o něco méně.

Platový strop, který byl letos 81,5 mil. dolarů (loni 79,5, předloni 75 mil.) se určitě nepohne směrem nahoru; podle Elliotta Friedmana by měl po další dvě sezóny zůstat na 81,5 mil, pro ročník 2022-23 by mohl být 82,5 mil. Vše berte v tuto chvíli raději s rezervou.

Obě strany jednaly ve středu do pozdních ranních hodin. Informace se objevují postupně a jsou neoficiální. Základní rámec budoucí kolektivní dohody ale existuje, skica podmínek pro dohrání tohoto ročníku rovněž.

Podle již citovaného Friedmana a LeBruna si možná hráči znovu zahrají na olympijských hrách 2022 a 2026. Pouštět vlastní zaměstnance na tento druh zábavy majitele nelákalo, ovšem nic si nenamlouvejme, mohlo jít jen o strategický trik. Zase o takovou újmu totiž nešlo. Nakonec jde pořád o propagaci značky, byť ne tak velkou, jak si v diskusních fórech v Evropě rádi namlouváme. Liga tedy hodila tuto možnost znovu na stůl a nepochybně za ní požadovala jiné, daleko podstatnější ústupky.

Další informací, která prosákla, je fakt, že Stanley Cup by se letos mohl předávat v Kanadě. Přestože to vypadalo, že Las Vegas je jako hostitelské město prakticky jisté a velkým favoritem zůstával také Vancouver, podle Franka Seravalliho z TSN to nyní vypadá na Edmonton a Toronto. Tucet východních klubů by se shluknul v Ontariu, tucet západních v Albertě.

O bezpečnost hokejistů se netřeba obávat. Liga nachystala podmínky, které nazvala „bublinou“, dokonale izolované prostředí. Hráči budou pravděpodobně ve větším bezpečí, než jsou nyní doma. Dvouměsíční odloučení od rodin bude samozřejmě nepříjemné, ale s něčím podobným se potýká řada běžných zaměstnanců. Celkem by mělo dohrání sezóny zabrat maximálně 65 dnů.

Obě strany žene dopředu finanční motivace. Jak píše TSN, nedekorovat letos vítěze Stanley Cupu by stálo všechny zhruba 1,1 miliardy dolarů. Dohrát soutěž navrženým způsobem sníží újmu při všech dodatečných nákladech o cca 450 miliónů. Tedy necelou polovinu.

Nejde ale jen o peníze. Další prázdno v seznamu vítězů tradičního hokejového grálu by udělalo díru do srdce nejednoho hokejového fanouška. Autor tohoto textu se k nim hrdě hlásí. Stačí, že Stanley Cup nepoznal vítěze v roce 2005.

Celou dohodu, jež by měla zakonzervovat podmínky pro nadcházející tři nebo čtyři roky, musí ještě schválit Rada guvernérů a NHLPA. Hlasování by mohlo proběhnout tento víkend. U hráčů stačí prostá většina, u majitelů musí být pro dvě třetiny.

Zbývá už málo a hokej se brzo vrátí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.