bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Den, kdy Espositovi narostla křídla. Za 25 000 dolarů se stal Černým jestřábem

11. června 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Psal se 11. červen 1969 a Chicago trefilo jackpot. Za 25 000 dolarů získalo posilu jako hrom. Black Hawks si vybrali v intraligovém draftu jistého Tonyho Esposita. Šestadvacetiletého Kanaďana s italskými kořeny a bujnou temně hnědou kšticí. K dispozici ostatním klubům ho nechali montrealští Canadiens, možná stále lehce ovínění po zisku Stanley Cupu.

Pro Montreal byl nadbytečný, zato v Chicagu se "Tony O" stal hvězdou.

U Habs mu na konci šedesátých let patřila role brankářské trojky, za Roggiem Vachonem a"Gumpem" Worsleym. Oba se mohli chlubit několika prsteny pro šampiony NHL i individuálními poctami, Esposito se přes ně těžko prosazoval.

Až Černí Jestřábi nechali mladšího bratra bostonského kanonýra Phila vyniknout. A charizmatický muž s lapačkou na pravé ruce chytil svou šanci za pačesy. Klišé? Nepochybně, ale kdy jindy ho použít než v případě Esposita?

Posuďte sami.

Hned první sezona ukázala, že Chicago rozhodně nesáhlo vedle, nováček s pětatřicítkou na zádech exceloval a blýskl se 15 čistými konty. NHL vládl také v počtu výher (38) a měl i nejvyšší úspěšnost zákroků (93,2 procenta).

Výsledek? Esposito skončil druhý v hlasování o Hart Memorial Trophy, kterou každoročně novináři udělují ligovému MVP. Více hlasů dostal jen Bobby Orr, fenomenální tahoun Medvědů. 

Další hlasování pověrčivý fakír s indiánským náčelníkem na prsou opanoval. Získal Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana a také Calder Trophy určenou nejlepšímu nováčkovi. V následujících letech svou sbírku prestižních ocenění ještě výrazně rozšířil a vydláždil si cestu do Hokejové síně slávy.

Esposito nicméně neproslul jen jako fantastický brankář, ale také jako inovátor a švindlíř.

Betony si vycpával kapokem, vláknem používaném v nábytkářství, natolik, že na dobových fotografiích vypadají přímo giganticky. Pravidlům vyhovovaly jen díky velkým závažím, kterými je zatížil před příchodem kontroly kustod.

Mezeru mezi chrániči, onu známou "pátou díru" ucpával "Tony O" houbami (na nádobí/ na tabuli), případně síťkou. Díky dalšímu vylepšováku se de facto se stal otcem moderní lapačky. Částečně také stál u zrodu současných masek, když kombinoval škrabošku s dráty.

I to je odkaz Tonyho Esposita. Legendy NHL, kterou získali Black Hawks na den přesně před 51 lety.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.