bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dalších pět let. Guentzel se s Pittsburghem dohodl na nové smlouvě

28. prosince 2018, 16:00

Šimon Rogner

Když generální manažer Pittsburghu Jim Rutheford v listopadu 2016 povolal z farmy útočníka Jakea Guentzela, jen těžko mohl očekávat, co se stane. Ne že by nevěřil ve schopnosti amerického forvarda, který zářil na farmě, ale to, že se zařadí mezi klíčové postavy v cestě za druhým Stanley Cupem v řadě, nepredikoval ani on. Guentzel se ale vyvinul v jednu z ofenzivních opor Penguins a včera za to byl stejným generálním manažerem odměněn novou pětiletou smlouvou s celkovou hodnotou 30 miliónů dolarů.

Většinu klíčových hráčů mají Penguins pojištěné na několik sezón dopředu. Až do včerejška patřil mezi jednu z hlavních výjimek čtyřiadvacetiletý forvard Jake Guentzel. Toho, jak už bylo zmíněno, povolali Tučňáci na konci listopadu 2016. A určitě toho nelitovali.

Guentzel stihl ve zbývajících 40 utkáních základní části 2016/17 dát 16 gólů a přidat 17 asistencí, naplno se ovšem rozjel v play off. V cestě za obhajobou Stanleyova Poháru pomohl Penguins 13 góly – stal se tak nejlepším střelcem vyřazovacích bojů – a celkově zaznamenal 21 bodů.

V následující sezóně nasbíral v 82 utkáních 48 bodů, v play off však znovu ukázal svoji dominanci. Společně se Sidneym Crosbym, se kterým strávil většinu svého herního času v NHL, táhli Pittsburgh za postupem, ale přestože se jim to nakonec nepodařilo (vypadli ve druhém kole), skončil na pátém místě v produktivitě hráčů – v pouhých 10 střetnutích si totiž připsal neuvěřitelných 21 bodů!

Příští léto mu ale končí nováčkovská smlouva a Guentzel se tak mohl stát chráněným volným hráčem (RFA). Rutheford ale nechtěl na nic čekat a už na konci prosince se s rodákem z Nebrasky dohodl na novém kontraktu.

Ten začne platit od sezóny 2019/20 po dobu pěti sezón, průměrný roční plat bude činit 6 miliónů dolarů. V jednotlivých letech dostane Guentzel sedm, pět, sedm, pět a šest miliónů. V posledních dvou letech smlouvy pak bude mít možnost využít omezenou klauzuli o nevyměnitelnosti – může sestavit seznam 12 týmů, do kterých nechce být vyměněn.

„Z Jakea byl od samého začátku důležitý hráč našeho týmu, zejména během vyřazovacích bojů 2017. Jake se stal klíčovým hráčem týmu a jsme nadšeni, že s Penguins podepsal dlouholetou smlouvu,“ uvedl Rutheford v oficiálním prohlášení.

„Je to vzrušující. Tady chci zůstat. Byla to moje první podobná zkušenost, ale když jsme to podepsali, byl jsem nadšený a rád, že jsme se dohodli a můžeme se posunout dopředu. Určitě je to dobrý pocit,“ je rád Guentzel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.