bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Clarkson je přeplacený. V Toronto si to uvědomili příliš pozdě

11. února 2015, 19:00

Vojtěch Balon

Už jsou to téměř dva roky, co David Clarkson podepsal pohádkový kontrakt s Torontem s průměrným ročním příjmem 5,25 miliónů dolarů. Ani jedna strana nemůže uvěřit, do jaké situace se dostala: Toronto prohrává a multimilionář Clarkson vysedává na tribuně. GM Nonis se teď musí škrábat na hlavě, proč podepsal tak monstrózní kontrakt s hráčem, který nikdy nepatřil mezi ligovou špičku.

V noci ze soboty na neděli Javorové listy ukončily rekordní jedenáctizápasovou šňůru porážek vysokou výhrou nad Edmontonem. Clarkson do utkání nezasáhl, stejně jako do včerejšího mače proti Rangers (4:5) a nic nenasvědčuje tomu, že by tento trend neměl pokračovat, ačkoliv je rodák z Etobicoke třetím nejlépe placeným hráčem týmu (více berou Phil Kessel a Dion Phaneuf). „Když vybírám sestavu, neberu v potaz, jaký má kdo kontrakt. Rozumím, z jakých důvodů bych měl Clarksona využívat, ale jsem trenér a snažím se dělat to nejlepší pro tým,“ nechal se slyšet dočasný kouč Toronta Peter Horachek.

David Clarkson však dlouhodobě není hráčem, který by soupeřům naháněl strach a sbíral body po hrstech. Povedla se mu sezóna 2011/2012, kdy v dresu newarských Devils vsítil 30 branek, ale to hrál v elitní formaci a pravidelně trávil na ledě kolem dvaceti minut na zápas. Po přestupu do nejcennější organizace NHL se nijak rapidně nezhoršil – úspěšnost střelby si drží těsně nad „svou“ jedenáctiprocentní hranicí. Bez skvělých spoluhráčů a s nižším ice-timem je Clarkson průměrný hráč a v Torontu si to prostě uvědomili příliš pozdě.

Je krajně zvláštní (a možná trochu smutné), že se Horachek rozhodl nenasazovat takhle božsky placeného útočníka v době, kdy je play-off Javorovým listům na hony vzdáleno. „Nevím, proč jsem se nevešel do sestavy, trenér mi nic nevysvětlil. Není to pro mě lehké, ale nezbývá než naplno makat a doufat, že si zahraji příště,“ řekl Clarkson po onom utkání s Edmontonem – to ještě netušil, že si nezahraje ani v úterý proti newyorským Jezdcům.

Torontští mají minimální prostor pod platovým stropem (ani ne 2 milióny dolarů), ale Dave Nonis si je moc dobře vědom toho, že Clarkson je jednoduše nevyměnitelný. Ani jeden z týmů, kteří by měli na přepláceného powerforwarda dostatek prostředků, si jeho smlouvu na triko prostě nevezmou – viz případ Mike Richards.

Nonis v létě roku 2012 udělal osudovou chybu, oněch více než pět miliónů pod platovým stropem by se mu nyní tuze hodilo.

Jeho možnosti jsou teď limitované. Kvůli přítomnosti tučných bonusů v sedmiletém kontraktu by bylo vykoupení Clarksona ze smlouvy krajně nevýhodnou investicí – protože se bonusy při buy-outu nekrátí, jednadevadesátikilový pořízek by v příštích pěti letech dostával na účet v průměru více než 4 milióny dolarů a další zhruba půlmilion ročně v následující pětiletce.

Cesta, jakou zvolil Nonisův protějšek z Los Angeles Dean Lombardi k vyřešení ságy Mikea Richardse se také nezdá pravděpodobná – jakkoliv s umístěním na waiver list (a posléze na farmu) Dave Nonis zkušenosti má, ve výlukovém ročníku 2012/2013 to samé provedl s obráncem Mikem Komisarkem. Klubovému platovému stropu by takhle totiž ulevil jen o 925 tisíc dolarů, což není částka – v dnešním profesionálním sportu – nijak závratná.

Zbývá jediný způsob, jak tuto noční můru vyřešit: Vrátit Davida Clarksona do základní sestavy a hlavně od něj, průměrného hráče s pohádkovým příjmem, nečekat zázraky! „Chceme, aby každý hráč na ledě odevzdal maximum a choval se jako profík,“ vyzval jej Horachek. Vyzval? K čemu? Naznačují snad tato jeho slova, že se Clarkson jako profík nechová – fláká se, prozaičtěji řečeno?

O tom zase příště. Shrňme to: V Torontu mají o čem přemýšlet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.