bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brown podruhé svědkem přestavby Kings, teď jako mentor. Je to výzva, říká

4. března 2020, 18:16

Martin Schwarz

Za necelých 17 let působení v Los Angeles zažil takřka všechno. Od pobytu svého celku v suterénu NHL až po dvě vítězství Stanley Cupu. Teď se zkušený harcovník Dustin Brown vrací do situace, kterou poznal už jakožto nováček nejlepší hokejové ligy – kádr Kings prochází kompletní přestavbou a nejspíš chvíli potrvá, než bude znovu připraven útočit na nejvyšší příčky.

A je jisté, že pětatřicetiletý útočník bude znovu u toho.

Podruhé na vlastní kůži pocítí, jak se v Hollywoodu formuje nová sestava. Tentokrát však ne v roli devatenáctiletého štírka jako v letech 2003/2004, ale na pozici hlavního mentora, který by měl jít mladším hráčům příkladem a utvářet atmosféru v kabině.

Dustin Brown se zařadil k ostříleným borcům sestavy, kteří měli s vedením Králů pohovor o tom, zda jsou připraveni v blízké budoucnosti podstoupit další těžké období a vzít na sebe zodpovědnost. Bývalý kapitán kalifornského celku souhlasil.

„Je těžké se do procesu přestavby pustit znovu, ale aspoň to bude pořádná výzva,“ sdělil Brown novinářům z webu nhl.com. „Aktuálně se učíme vyhrávat, což občas bývá frustrující. Ale abyste mohli vítězit, je potřeba podstoupit těžší momenty,“ pokračoval autor 31 kanadských bodů (14+17) z probíhající sezony.

Žádný jiný současný hokejista Kings nepůsobí v organizaci tak dlouho. Ani borci jako Anže Kopitar, Drew Doughty či Jeff Carter. Brown má v NHL odkrouceno 1264 utkání, z toho 85 v play-off. Smlouva mu vyprší až v roce 2023. Kdo jiný by měl přicházejícím zelenáčům vysvětlovat, co působení v Los Angeles obnáší a na čem zapracovat?

Sluší se dodat, že Králům nyní patří poslední příčka v Západní konferenci a předposlední v NHL. Horší výsledky letos podává pouze Detroit.

Není to jen o výsledcích

„Za 17 let tady jsem zažil spoustu špatných i skvělých období,“ nezastírá třináctka draftu z roku 2003. „Už na tom mančaft byl hůře než teď. Ani ne tak z pohledu výsledků, ale z hlediska celkové atmosféry kolem mužstva, která je pro mě obrovsky důležitá. Dobré týmy totiž necharakterizuje jen kvalitní hra na ledě, ale také vše, co se děje před zápasem a po něm,“ líčil Brown své poznatky.

Soupiska Los Angeles procházela v předešlých měsících a letech pomalými, avšak zásadními změnami. Z vítězů Stanley Cupu (léta 2012 a 2014) zůstali už jen Anže Kopitar, Drew Doughty, Jeff Carter, Trevor Lewis, Jonathan Quick a právě Brown. Jen za posledního čtvrt roku zmizelo do jiných klubů pět borců, mezi nimi i bek Alec Martinez a útočník Tyler Toffoli.

Přestavba je zkrátka v plném proudu.

„Potřebovali jsme vědět, zda kluci, kteří za sebou mají léta strávená u Kings, chtějí být součástí další proměny. Jsme na stejné startovní čáře, na které se Dustin nacházel v nováčkovském ročníku. Od té doby uteklo spoustu času a my museli předem vědět, zda do toho jde znovu,“ vysvětloval přístup vedení klubu hlavní trenér Todd McLellan. 

Brown a další zkušení pardálové teď budou vychovávat dospívající prospekty pro světlé zítřky organizace. 

Je dost možné, že až se výběr ze Staples Center vrátí zpátky na výsluní, poslední zástupci „zlaté party“ nosící dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu pověsí brusle na hřebík.

Do té doby mají všichni mentorskou úlohu, s Dustinem Brownem v čele. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.