bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brodeur končí! V St. Louis se stane Armstrongovým asistentem

27. ledna 2015, 20:00

Tomáš Zatloukal

Podle zprávy zámořského webu Sportsnet se kanadský gólman Martin Brodeur rozhodl ukončit profesionální kariéru a z ledové plochy se vydá do kanceláře. Legendární brankář, jemuž patří řada rekordů NHL, by se měl stát asistentem generálního manažera Douga Armstronga v St. Louis. Právě u Bluesmanů v aktuální sezóně odchytal šest zápasů, poslední dva týdny nicméně již odpočíval mimo kabinu a přemýšlel nad svou budoucností.

Brodeur před 14 dny požádal St. Louis o to, aby mohl opustit tým a dostal čas na zvážení své situace, která se zásadně změnila ve chvíli návratu Briana Elliotta z marodky. Bylo mu vyhověno, byť se GM Doug Armstrong nechal slyšet, že podobný krok z Brodeurovy strany vůbec neočekával. Následovala druhá žádost ze strany dvojnásobného olympijského šampiona a trojnásobného držitele Stanley Cupu. Chtěl zůstat stranou mužstva do konce přestávky pro All-Star Game.

I napodruhé Bluesmani vyšli Brodeurovi vstříc. Tou dobou začal převažovat názor, že minimálně v st.louiském dresu montrealského rodáka již neuvidíme. Ve hře stále byla varianta, že Brodeur přijde s návrhem, aby byl vyměněn, nicméně majitel čtyř Vezinových trofejí nakonec dospěl k názoru, že bude lepší "pověsit  betony na hřebík". Jeho labutí písní se tedy stává oněch šest utkání, ve kterých se třikrát radoval z vítězství, jednou vychytal čisté konto a kryl 89,9 % soupeřů.

42letý veterán již neměl potřebnou kvalitu na to, aby obstál v konkurenci Elliotta, účastníka All-Star Game, do klece se také občas potřeboval dostat mladý tovaryš Jake Allen. Tomu jistě prospělo, že na vlastní oči mohl dva měsíce sledovat jednoho z gólmanských mistrů. Byť ze začátku zareagoval na Brodeurovu přítomnost rozpačitě, časem si na slavného kolegu zvykl a de facto ho dotlačil k těžkému verdiktu: po 1266 mačích uzavřít asi nejúspěšnější brankářskou kariéru v historii NHL.

Ostatně Brodeur nikdy nepředstavoval dlouhodobé řešení pro Armstronga, uznávaný generální manažer od začátku tvrdil, že jde o krátký záskok a že nadále počítá s brankářskou dvojicí Allen-Elliott. Brodeur se loučí po 22 sezónách, 21 z nich strávil v New Jersey. Devils na jeho místo nicméně před dvěma lety přivedli z Vancouveru Canucks Coreyho Schneidera, čímž začalo pozvolné loučení "Martyho", jehož se časem pokusí zastoupit v NHL také jeho synové Anthony s Jeremym.

Novou kapitolu svého života začne Brodeur psát po Armstrongově boku coby jeho asistent. Třeba to jednou dotáhne až na post GM jako další bývalí gólmani Jim Rutherford nebo Ron Hextall. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.