bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blues mají nového kapitána. Štafetu po Backesovi přebírá Pietrangelo

27. srpna 2016, 9:00

David Motloch

Není to tak dávno, co St.Louis vedl k lepším zítřkům hráčský tahoun David Backes. Ten však místnímu celku letos zamával a na nové smlouvě se dohodl v Bostonu. V Blues ale mají od čtvrtka jasno o svém následovníkovi. 21. kapitánem v historii klubu byl jmenován Alex Pietrangelo.

Prakticky se nejedná o žádné překvapení. Pietrangelo byl Blues v roce 2008 draftován a za celou dosavadní kariéru neodehrál jediný zápas v jiném dresu. V St.Louis už stihl za tu dobu napočítat 459 zápasů, ve kterých nasbíral 255 bodů. Takřka nikdo tak nezná prostředí klubu lépe než právě Pietrangelo.

„Jako kapitán musíte umět odpovědět na několik otázek, někdy i těžkých, zvláště na konci zápasu. Líbí se mi jeho osobnost a styl chování, jak ke svým spoluhráčům, tak k trenérskému týmu a médiím. Patří mezi ty, kteří si získají respekt od každého,“ vysvětloval GM Doug Armstrong, proč volba nového kapitána Blues nebyla vlastně vůbec těžká.

S budoucností nově zvoleného kapitána si v St.Louis nemusí dělat příliš velké starosti. Šestadvacetiletý Pietrangelo má s Blues platnou smlouvu až do roku 2020 a vše nasvědčuje tomu, že by v tamním dresu mohl odehrát celou svou kariéru. Celkově čtvrtý výběr draftu 2008 je na obránce velmi produktivní, jen v loňské sezóně nasbíral v 73 zápasech 37 bodů.

„Když se podíváte na hráče, kteří měli na svém dresu přišité C, vždy se jednalo o velké osobnosti, které splynuly se zdejší komunitou. Nebyli to pouze lídři, ale skvělí lidé, kteří se snažili reprezentovat sebe a ostatní spoluhráče tím nejlepším způsobem. Nyní je na mě, abych v této tradici pokračoval,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci Blues nově zvolený kapitán.

Nový dres s přišitým „C“ převzal ve Scottrade Center od bývalých kapitánů klubu – Ala MacInnise, Boba Plagera a Bernieho Federka. Pietrangela nečeká úplně neznámá situace, protože už od roku 2013 plnil v klubu svou roli asistenta. Navíc, jak sám přiznal, hodně pochytil od posledního kapitána Davida Backese.

„Byl jsem hodně blízko Daveovi celých pět let, kdy nosil kapitánské céčko. Hodně jsem se toho od něho naučil. Prostě jsem jen seděl opodál a přihlížel, jak řeší věci na každodenní úrovni“. Role Pietrangela v St.Louis pouze vzroste, už nyní se zařadil mezi tahouny defenzivy mužstva. O jeho hokejových schopnostech coby obránce svědčí nejlépe čtvrté místo v nominaci na Norris Trophy ze sezóny 2011/12.

Blues na své konferenci také současně zvolili asistenty Pietrangela. Stali se jimi Kevin Shattenkirk, Paul Stastny, Alex Steen a Vladimir Tarasenko. V nejbližší době se navíc můžeme těšit na nominaci dalších kapitánů. V NHL totiž stále působí ještě šest týmů, které lídry své hráčské šatny postrádají.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.