bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zkušený harcovník bodově explodoval. Justin Abdelkader prožívá nejúspěšnější sezónu

31. března 2015, 13:25

Milan Šplíchal

V Detroitu si mohou mnout ruce. Další postup do play off tuto organizaci nejspíše nemine. Roli v tom určitě hraje menší marodka, než s kterou se Red Wings potýkali loni. Nejdůležitější věcí však je probuzení Justina Abdelkadera. V minulosti bylo toto křídlo považováno za velký talent, tyto předpoklady však nikdy Abdelkader úplně nepotvrdil. Bylo to nejspíše tím, že Abby, jak se mu říká, patřil spíše mezi důrazné útočníky, kteří se nebojí schytat nějaké údery před brankou. Až letošní sezóna je pro rodáka z Muskegonu (Michigan) opravdu povedená. Osmadvacetiletý útočník si zatím v 68 zápasech připsal 43 bodů (23+20) a poprvé v kariéře překonal hranici dvaceti vstřelených branek v NHL za jednu sezónu.

Abdelkader již v šestnácti letech upoutal pozornost. V USHS dokázal ve 28 zápasech nastřádat hned 80 bodů (37+43)! Skončil tehdy na sedmé příčce v kanadském bodování soutěže. Zároveň byl třetí nejlepší hráč s bodovým průměrem na zápas. Zajímavostí je, že kanadské bodování dokázal vyhrát Jonathan Toews, na pátém místě byl například T.J. Oshie, o pár míst pod útočníkem Detroitu byl Chris Higgins. Samá známá jména.

Abby pak prožil další dvě povedené sezóny a nevyhnul se mu ani draft. Volen byl až ve druhém kole, což bylo pro některé překvapením. Vybral si ho Detroit Red Wings. Pravdou je, že v roce 2005 byl draft opravdu silný, jedničkou se stal Sidney Crosby. Postupně se dostalo také například na Bobbyho Ryana, Careyho Price nebo Anže Kopitara.

Justin se ve svých dvaceti letech dostal poprvé do NHL, kam nakoukl dvěma zápasy, ve kterých nebodoval. Poté se však musel přesunout do CCHA, kde nastupoval pravidelně za Michigan State Spartans. Ve dvaačtyřiceti zápasech zvládl nastřílet devatenáct branek a přidal jednadvacet asistencí. Překvapil však 107 trestnými minutami! V sezóně 2008/2009 odehrál další dva zápasy za Red Wings, na svůj první bod však nadále čekal. V téže sezóně se mu podařilo odehrát solidní ročník na farmě v Grand Rapids.

Ve svých dvaadvaceti letech se už dokázal zapracovat do sestavy Detroitu. V první sezóně získal šest bodů v padesáti zápasech. V každé další sezóně se mu dařilo více a více, nikdy se však nedokázal prosadit tak, jak se od něho mohlo čekat. Vše se však zlomilo. Abdelkader svou pílí dokázal výborně zapadnout mezi své spoluhráče, jeho úkolem bylo bránit brankáři ve výhledu. Skvěle se mu hodila jeho loajalita ke klubu, mohl dostat od obránců ran kolik oni chtěli dát, on si však před branku stoupl v dalším střídání znovu.

Co se týče mezinárodní scény, tak tam se začalo Abbymu dařit podstatně dříve. Na mistrovství světa v roce 2012 odehrál osm zápasů, přičemž si připsal čtyři body. Loni však dostal Justin nejsladší dárek, jaký mohl dostat. Jeho přínosu pro tým si všiml americký kouč a Abdelkader se na mistrovství světa roku 2014 proháněl v dresu USA s kapitánským céčkem na prsou! V šesti zápasech navíc dokázal třikrát skórovat. Čeští fanoušci si budou jistě pamatovat čtvrtfinálovou bitvu, ve které dostal právě Abdelkader trest na 5 minut a do konce utkání za hit na Vladimíra Sobotku. IIHF ho dodatečně potrestala také na další tři zápasy, takže na MS konaném v České republice by se objevit nejspíše neměl.

 

Zpět však k jeho aktuální sezóně v Detroitu. Abdelkader si perfektně sedl se Zetterbergem, oba poté doplnil v útoku novic týmu Cole. A osmadvacetiletému křídlu se začalo dařit. Tento ročník je pro Justina nejlepší v jeho kariéře. Poprvé dokázal překonat hranici dvaceti branek v jedné sezóně, je na pátém místě v tabulce střelců svého týmu. Herně je to stále neúnavný harcovník, který perfektně brání a začíná se mu dařit i bodově. Pokud má Detroit nějakou šanci na výhru v Stanley Cupu, významným prvkem bude právě hráč s osmičkou na dresu. Zkuste ho sledovat, určitě nehraje jako Dacjuk nebo Zetterberg, to však v popisu práce nemá. Zmínění hráči zápasy vyprodávají, bojovníci jako Abdelkader je zase vyhrávají.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.