bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Život v CHL? Někteří trenéři preferují kanadské hráče před Evropany, říká Kachyňa

13. února 2017, 13:00

Matěj Mayer

Co se týče juniorských lig ve světě, je dlouhodobě za číslo jedna považována Canadian Hockey League. Organizace, která funguje od roku 1975, sdružuje tři nejlepší juniorské ligy v Kanadě – WHL, OHL a QMJHL. Ty tvoří největší zásobárnu hráčů pro NHL. Z těchto lig se v minulosti dostala na výsluní také celá řada českých hokejistů. Jedním z těch, kteří se o to pokoušejí, je obránce Hamiltonu Bulldogs v OHL Ondřej Kachyňa, s nímž jsme si v rámci třetího dílu našeho pětidílného seriálu povídali o životě v prominentní juniorské soutěži.


» Systém kanadských juniorských lig


„Kanadská juniorská liga je nejkvalitnější na světě. Je tu spousta výborných hráčů a každý chce být ten nejlepší,“ zahajuje povídání Ondřej Kachyňa. Rodák z Hodonína hraje v Ontarijské hokejové lize už druhou sezonu, a tak může uznávanou juniorskou soutěž objektivně hodnotit. Rozdílů oproti české juniorské extralize je pochopitelně spousta. „I česká soutěž je kvalitní, nesrovnatelný rozdíl je ale třeba v trénincích. V Kanadě každý maká na 100 procent, protože je tu spousta kluků a nikdo nechce ztratit své místo,“ popisuje hráč se zkušenostmi z extralig dorostů i juniorů.

A jaká vůbec pro českého hráče vede cesta do tří prestižních soutěží? Skrze „CHL Import Draft“, ve kterém si všech 60 klubů Canadian Hockey League vybírá nejlepší evropské hráče, kteří mají o ligu zájem. To je velice důležité, protože draft má pouze dvě kola, a tak si týmy nejprve prostřednictvím agenta zjišťují, zda chce hráč odejít do Kanady. „Probíhají domluvy mezi týmy a agenturami,“ upřesňuje Kachyňa, jenž byl jedním z dvanácti Čechů na draftu 2015 a stejný počet našich zástupců si kluby vybraly i v posledním roce. Méně bylo například mladých Švédů, kteří dostávají více příležitostí v tamní seniorské soutěži.

Ondřej Kachyňa v dresu Hamiltonu Bulldogs.

„Každý maká na 100 procent, protože je tu spousta kluků a nikdo nechce ztratit své místo.“

Život našince po odchodu do zámoří v nízkém věku vlastně není vůbec jednoduchý. Šestnácti či sedmnáctiletí kluci vyjedou do neznáma, bez znalosti jazyka, bez zkušeností starání se sama o sebe. „Jsem stejně jako všichni spoluhráči ubytovaný v rodině. Měl jsem štěstí, že mám skvělou rodinu, která mi se vším pomáhá,“ oceňuje.

Na rozdíl od univerzitní ligy v NCAA však hráči CHL sází všechno na jednu kartu a jsou bráni v podstatě jako profesionálové, kteří se budou živit hokejem. „Střední školu v Českých Budějovicích jsem přerušil a tady se věnuju pouze hokeji. Někteří kluci z týmu chodí na místní střední školu a pár těch starších na kurzy na univerzitu,“ vypráví účastník posledního Memoriálu Ivana Hlinky.

Že by se ale kluby nezajímaly o školní výsledky hráčů, popírá. „Náš tým spolupracuje s místní střední školou a společně dohlíží na docházku i prospěch,“ říká. Hráči dostávají dokonce kapesné („Allowance“), jehož výše se po každém odehraném roce stupňuje. „Tým nám také zajišťuje ubytování, kde máme k dispozici všechna denní jídla. Pokud ale jdeme s klukama na večeři, musíme si to platit ze svého, stejně tak si platíme benzín,“ vysvětluje nadaný obránce, který je se zázemím v Hamiltonu nadmíru spokojený.

Takto vypadá smlouva hráče WHL. Výše kapesného zhruba odpovídá současné situaci. Více ZDE! (Tato smlouva nepatří Ondřeji Kachyňovi.)

O nesmírné popularitě juniorského hokeje v Kanadě svědčí také návštěvnost zápasů. „Obyčejně na nás chodí kolem tří tisíc lidí. Naše nejvyšší návštěvnost ale byla 11 tisíc křičících dětí,“ usmívá se, „jinak jsou všechny naše zápasy vysílány v místní televizi,“ dodává bek se zkušenostmi z baráže o extraligu. V Hamiltonu hráčům pomáhá také rozšířený realizační tým. „Máme jednoho hlavního kouče a dva asistenty. Jeden asistent trénuje obránce a druhý útočníky. Kouč útočníků ale zároveň trénuje i bruslení, takže dostáváme plno bruslařských lekcí. Máme také týmového doktora, který je s námi každý den. Na každém zápase je přítomný i další doktor a týmový zubař. Jednou ročně k nám chodí psycholog,“ zmiňuje zajímavosti.

„Co se týče vybavenosti a starosti o hráče, máme tu parádní servis. Hrajeme v krásných arénách, které jsou většinou jen pro nás. Ta naše má kapacitu 18 tisíc lidí. Srovnal bych to se špičkovými extraligovými mužstvy,“ chválí Kachyňa. „Nemáme určitý počet hokejek na sezonu, jakmile jednu zlomíme, dostaneme novou. O výstroj se nám stará kustod, a když něco nesedí nebo je rozbité, tak nám to opraví nebo zašije,“ přidává poznatky ohledně výstroje. Je jasné, že skauty se to na zápasech Kanadské juniorské ligy jen hemží. „Na každém zápase je jich spousta. Občas si nás pozvou i na mítink,“ přikyvuje 18letý mladík.

V mnoha ligových městech jsou hráči juniorských mužstev bráni téměř jako celebrity, což potvrzuje i Ondřej Kachyňa. „Často pořádáme akce pro různé školy a podobně. Jednou za sezonu máme zápas pro školy, kam dorazí kolem 11 tisíc dětí. Když se po zápasech chodíme protáhnout do posilovny, musíme projít přes spoustu lidí, kteří chtějí podpis nebo si popovídat,“ říká 191 centimetrů vysoký zadák. Není divu, že kluby chtějí, aby se hráči chovali i vypadali seriózně. „Na domácí zápas musíme všichni dorazit v obleku. To samé platí pro blízké venkovní zápasy. Když ale jedeme na dlouhý trip, tak stačí týmové šusťákové soupravy,“ hovoří o zvyklostech svého klubu.

„Když se po zápasech chodíme protáhnout do posilovny, musíme projít přes spoustu lidí, kteří chtějí podpis nebo si popovídat.“

Nic ale není dokonalé a i proslulá CHL má své mouchy. „Setkal jsem se s tím, že někteří kanadští trenéři preferují zámořské hráče před Evropany,“ přiznává český reprezentant. Známá je například aféra stará dva roky, kdy majitel a zároveň otec jednoho z hráčů Flintu Firebirds v OHL vyhodil trenéra za to, že dával na ledě málo prostoru jeho synovi. Ještě o rok dříve vzbudila pozornost podobná kauza týkající se protekce v celku Sudbury Wolves. Protežovaný synáček majitele klubu Connor Burgess byl průměrným mladíkem, který se do OHL nikdy neměl dostat. Přesto v ní odehrál 99 zápasů s bilancí 0+3. Tlak otce už dále nevydržel, s hokejem skončil a začal studovat.

Poslední vítězové Memorial Cupu

2016 – London Knights (OHL)
2015 – Oshawa Generals (OHL)
2014 – Edmonton Oil Kings (WHL)
2013 – Halifax Mooseheads (QMJHL)
2012 – Shawinigan Cataractes (QMJHL)

Čeští vítězové Memorial Cupu (8)

2013 – Martin Frk (Halifax Mooseheads – QMJHL)
2008 – Ondřej Roman (Spokane Chiefs – WHL)
2007 – Michal Řepík (Vancouver Giants – WHL)
2003 – Petr Kanko (Kitchener Rangers – OHL)
2002 – Tomáš Plíhal (Kootenay Ice – WHL)
2001 – Martin Erat a Ladislav Kouba (Red Deer Rebels – WHL)
1997 – Pavel Rosa (Hull Olympiques – QMJHL)

Češi v letošní sezoně CHL (20)

OHL (7)
Filip Hronek (Saginaw Spirit)
Albert Michnáč (Guelp Storm)
Filip Helt (Sarnia Sting)
Ondřej Machala (Niagara IceDogs)
Matyáš Svoboda (Petersbourgh Petes)
Ondřej Kachyňa (Hamilton Bulldogs)
Michal Steinocher (Flint Firebirds)

WHL (10)
Michael Špaček (Red Deer Rebels)
Tomáš Šoustal (Kelowna Rockets)
Šimon Stránský (Prince Albert Raiders)
Adam Musil (Red Deer Rebels)
Ondřej Najman (Spokane Chiefs)
Libor Hájek (Saskatoon Blades)
Ondřej Vála (Kamloops Blazers)
Vojtěch Budík (Prince Albert Raiders)
Pavel Kousal (Spokane Chiefs)
Daniel Bukač (Brandon Wheat Kings)

QMJHL (3)
Filip Chlapík (Charlotettown Islanders)
Marek Zachar (Sherbrooke Phoenix)
Jakub Zbořil (San John Sea Dogs)
 

Článek vznikal před přestupem Ondřeje Kachyni do americké USHL (Chicago Steel).

Seriál o juniorských ligách v zámoří

» 1. díl: Systém kanadských juniorských lig

» 2. díl: Systém amerických juniorských lig

» 4. díl: O USHL s Nicolasem Werbikem

» 5. díl: O NCAA s Terezou Vanišovou

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.