bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zámoří není jenom NHL. Poznejte systém severoamerických juniorských lig (1.)

30. ledna 2017, 10:00

Matěj Mayer

Zatímco v Evropě fungují juniorské týmy většinou v rámci profesionálních klubů, za mořem mají systém mládežnického hokeje daleko složitější a propracovanější. K tomu logicky přispívá neporovnatelná hráčská základna i finance. Vyznat se v severoamerickém juniorském hokeji je komplikované, podílí se na něm totiž celá řada organizací s vlastními systémy a pravidly. V češtině jsou informace o tomto tématu téměř nedostupné, proto vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího. V první části pětidílného seriálu to bude systém juniorských lig v Kanadě.

V kolébce hokeje mají tříúrovňový systém juniorského hokeje. První úroveň představují hlavní ligy (CHL), druhým stupněm jsou juniorské soutěže A (CJHL) a třetí stupeň zahrnuje zbylé juniorky B, C a D.

Canadian Hockey League (CHL)

Jedná se o organizaci, která zastřešuje tři nejprestižnější juniorské ligy v Kanadě pro hráče ve věku 16 až 20 let.

Western Hockey League (WHL) – obecně se považuje za nejtvrdší
Ontario Hockey League (OHL) – považována za nejvšestrannější a spolu s WHL nejkvalitnější
Québec Major Junior Hockey League (QMJHL) – nejméně se v ní brání a negeneruje kvalitní obránce

CHL má tradici od roku 1975 a aktuálně v ní působí 60 týmů (22 ve WHL, 20 v OHL a 18 v QMJHL), z nichž 52 je z Kanady a osm z USA. Patří ke světové špičce juniorského hokeje ve výchově hráčů z celého světa pro profesionální kariéru a je klíčovým dodavatelem hokejistů pro nejlepší severoamerické soutěže NHL, AHL a ECHL.

Liga se těší nesmírné popularitě. O propagaci se starají rozhlasové i televizní stanice – sledovanost zápasů je obrovská – třeba v Québecu navštěvovalo loni každé utkání skoro 14 tisíc lidí! Hráči dostávají kapesné, chodí na zápasy v obleku, účastní se autogramiád či navštěvují školy. V ligách se více hraje, než trénuje, jen v základní části se stihne odehrát kolem 70 zápasů. Mladíci navíc nemusí nosit celoobličejový kryt. V ligách také probíhají trejdy, jedná se zkrátka o takovou „malou NHL“.

Jako vstupenka do prestižních lig slouží – po vzoru NHL – draft. Ten má každá liga svůj a vybírá si v něm hráče ze své spádové oblasti ve věku většinou 15 až 17 let. Ke vstupu evropských hráčů do soutěže slouží „CHL Import Draft“, v němž je princip opět stejný jako v NHL. Rozdílem je, že má pouze dvě kola, a tak si týmy přes agenta nejdříve zjistí, zda hráč jeví zájem odejít do zámoří. Od roku 2014 je zakázáno draftovat evropské brankáře, aby měli dostatek prostoru Severoameričané.

Connor McDavid a Dylan Strome. Dva z hvězdných produktů Canadian Hockey League nemohly chybět na „CHL Top Prospects Game“.

Kluby jsou rozdělené do divizí a konferencí a po základní části následuje play-off, ve kterém se každá série hraje klasicky na čtyři vítězná utkání. Vítězové WHL, OHL a QMJHL se účastní ostře sledovaných bojů o Memorial Cup, což je juniorská obdoba Stanley Cupu. Kromě třech vítězných mančaftů se o trofej popere vždy i hostitelské mužstvo. Pořadatelství si mezi sebou ligy pravidelně střídají. Čtyři týmy hrají turnajově každý s každým. První mužstvo jde automaticky do finále a o jeho soupeři následně rozhodne souboj druhého a třetího týmu. Vítěz finálového střetnutí získá Memorial Cup.

Po konci ročníku jsou udělovány trofeje, opět podobně jako v NHL. Během sezony CHL každoročně pořádá „CHL Top Prospects Game“, kde se představí dva týmy plné největších talentů před draftem. Zajímavý je také projekt „Subway Super Series“, což je série šesti zápasů All-Star týmu CHL proti nejlepším ruským juniorům.

Týmy CHL jsou brány jako profesionální, takže jakmile hokejista nastoupí v jedné ze soutěží byť k přípravnému utkání, nemůže následně přestoupit na univerzitu, protože ztrácí amatérský status. Za pozornost stojí také sponzorovaný stipendijní program, který CHL poskytuje hráčům, jimž se nepovede podepsat profesionální smlouvu. Ti pak mají možnost chodit do školy a hrát v CIS (Canadian Interuniversity Sport).

Juniorské ligy A

Druhou nejvyšší juniorskou úroveň v Kanadě řídí Canadian Junior Hockey League (CJHL), pod kterou spadá následujících 10 soutěží.

British Columbia Hockey League (BCHL)
Alberta Junior Hockey League (AJHL)
Saskatchewan Junior Hockey League (SJHL)
Manitoba Junior Hockey League (MJHL)
Superior International Junior Hockey League (SIJHL)
Northern Ontario Junior Hockey League (NOJHL)
Ontario Junior Hockey League (OJHL)
Central Canada Hockey League (CCHL)
Québec Junior Hockey League (QJHL)
Maritime Hockey League (MHL)

Stále se jedná o kvalitní ligy, které vychovávají řadu špičkových hráčů i pro samotnou NHL. Pár hráčů z těchto soutěží se každoročně objevuje na draftu do NHL. Například BCHL – nejlepší z nich – měla na poslední dražbě talentů tři své zástupce rovnou v prvním kole (#10 Tyson Jost, #17 Dante Fabro, #20 Dennis Cholowski). Ze stejné soutěže se v minulosti do NHL probojoval třeba Ivan Huml. Jinak se ale Češi v těchto ligách objevují jen velmi zřídka.

V CJHL působí 131 týmů a skoro 3000 hráčů. Vrcholem sezony je turnaj o Royal Bank Cup, na nějž se kvalifikuje pět mančaftů – mezi nimi i pořádající mužstvo – a vítěz se stává národním šampionem. Na rozdíl od CHL mají hráči juniorských lig A výhodu v tom, že nejsou považováni za profesionály, a mohou tedy následně zamířit na nejprestižnější univerzity. Někteří špičkoví talenti tak s vidinou univerzitního hokeje v NCAA raději upřednostní juniorskou ligu A před kvalitnější CHL.

Přesně to byl případ Tysona Josta, který zůstal v BCHL navzdory zájmu CHL

Významným projektem CJHL je „World Junior A Challenge“ (WJAC). Jde o  turnaj, jehož se účastní šest reprezentačních týmů do 19 let. Posledního ročníku se účastnily špičkové výběry USA, Ruska, Švýcarska a nechyběli ani čeští zástupci. Domácí Kanada má na turnaji vždy dva výběry – Kanada Západ a Kanada Východ – složené právě z hráčů CJHL. Vše probíhá za pečlivého dohledu skautů NHL.

Juniorské ligy B, C a D

Tyto ligy nižší úrovně působí na lokální bázi a jsou méně konkurenceschopné. Jedná se o menší týmy a neexistuje žádná velká vedoucí instituce. Pokud nějaký hokejista vychovaný těmito ligami pronikne až do NHL, je to spíše náhoda. Nejvěhlasnější soutěží je Greater Ontario Junior Hockey League (GOJHL), kterou web thehockeywriters.com zařadil dokonce mezi 10 nejlepších rozvojových lig v Severní Americe!

Oficiálně funguje teprve od roku 2007, už si ale stihla vybudovat jméno, protože hokejisté z ní pokračují hrát do OJHL, a dokonce i OHL. Touto cestou šly například vycházející hvězdy NHL Mark Scheifele a Tanner Pearson. Letos se jeden její hráč objevil dokonce na draftu do NHL – brankář Tyler Wall. V GOJHL působili za dobu její existence tři hráči české národnosti, ani jeden se výrazněji neprosadil.

Nezávislé soutěže

Existují samozřejmě i další ligy, které se vyčlenily z kontroly institucí „Hockey Canada“ a „USA Hockey“, a fungují samostatně. Jsou plně zpoplatněné a omezení na počet „neseveroamerických“ hráčů buď nemají, nebo je hodně benevolentní. Nejznámější je kanadská Greater Metro Junior A Hockey League (GMJHL), v níž hraje velké množství českých hokejistů. Například letos jich je 32 a většina z nich naposledy působila v juniorské extralize.

Hodně podobně je na tom i americká Western States Hockey League (WSHL), která však není nezávislá, protože spadá pod Amateur Athletic Union (AAU). Její mužstva mohou mít až 14 hráčů pocházejících z míst mimo Severní Ameriku. Za tučný poplatek umožňuje hrát kvalitní soutěž mnoha evropským hráčům, kteří jsou v hlavních ligách v Kanadě a USA výrazně omezeni počtem (většinou čtyři na tým). Na soupiskách celků WSHL je letos 28 Čechů.

Seriál o juniorských ligách v zámoří

» 2. díl: Systém amerických juniorských lig

» 3. díl: O CHL s Ondřejem Kachyňou

» 4. díl: O USHL s Nicolasem Werbikem

» 5. díl: O NCAA s Terezou Vanišovou

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.