bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zahajovací zápasy? Na čele Jágr, Gretzky až třetí

15. října 2021, 13:32

Jiří Lacina

Zná to každý fanoušek NHL. V červnu obvykle korunovace vítěze, draft, v červenci trh s volnými hráči. Srpen už ale bývá k uzoufání dlouhý a nudný. V září s přípravnými kempy první svrbění, Američané by asi hovořili o „motýlech v břiše“. V říjnu konečně start!

Tedy aspoň za situace, kdy je vše v normálním režimu. Kdy nikdo nestávkuje, majitelé nevyhlašují lockout nebo politici lockdown. Letos jsme se opět dočkali standardního průběhu; liga odstartovala jen s několikadenním zpožděním, kluby i hráči zapisují první výhry, prohry, body.

Zahajovací duel má vždycky sváteční atmosféru. Ovečkinovi fanoušci jistě ocenili středeční zápis 2+2, také Connor McDavid nenechal dvěma asistencemi nikoho na pochybách, že o něm i v této sezóně uslyšíme. Auston Matthews odstartoval v roce 2016 nejen sezónu, ale celou kariéru, čtyřgólovým večerem. Ve čtvrtek jej napodobil Tyler Bertuzzi z Detroitu.

V této souvislosti je zajímavé nahlédnout do celkové individuální produktivity zahajovacích duelů jednotlivých sezón NHL. Komu se nejvíc dařilo rozpálit diváky hned na úvod? Jaromíru Jágrovi! Na stejné bodové úrovni je Ray Bourque, až třetí je obvyklý lídr bodových statistik Wayne Gretzky.

1. Jaromír Jágr   9+21   30
2. Ray Bourque   9+21   30
3. Wayne Gretzky   9+18   27
4. Joe Sakic   11+16   27
5. Adam Oates   1+24   25

Jágr skutečně startoval sezónu nezřídka ve velkém stylu. Hned ve své druhé sezóně 1991-92 zahajoval třemi body (0+3). Ročník 1997-98 odpálil rovněž třemi nahrávkami, jednou z nich vyzval k první brance v NHL Alexeje Morozova a byla to akce hodná Jágrova formátu.

Za zmínku stojí rovněž vynikající začátek v Dallasu, kde bral Jágr na startu zkrácené sezóny 2012-13 hned čtyři body (2+2). Na podzim 2015 se pro změnu hokejový svět klaněl už třiačtyřicetiletému veteránovi za dvě přesné trefy v dresu Floridy.

Alexandr Ovečkin si po těch letech v NHL rovněž nevede zle. Skvěle začal hlavně ročník 2017-18, kdy zahajoval hattrickem, načež ihned navázal čtyřmi góly! Celkově je ruský snajpr v úvodních duelech na 24 bodech (13+11), s nimiž se pohybuje zhruba na konci první desítky ne zrovna důležité, ale jistě pozoruhodné statistiky.

Pokud jde o týmy, nejvyšší úspěšnost v prvních duelech má s 80% Vegas, které vyhrálo čtyři zápasy z pěti, následované Tampou Bay (69%). Z tradičních týmů si stojí nejlépe Montreal (60,6%). Nejméně láká fanoušky na novou sezónu Anaheim (32,1%) a Calgary (37,5%).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.