bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Yzerman dál vymetá Hollandův chlév. Z Detroitu se pakuje utrápený Nielsen

20. srpna 2021, 12:47

Tomáš Zatloukal

15 bodů za dvě sezony. Frans Nielsen byl už roky jen svým stínem, patřil mezi bolehlavy fanoušků Rudých křídel. Na jeho hře se patrně odrazily následky několika otřesů mozku, navrch se projevil věk a s obojím spjatá ztráta elánu. Sedmatřicetiletý Dán ubral na střelbě, chyběla mu dravost, která ho dříve zdobila. Jeho kontrakt se stropovou zátěží přes pět milionů dolarů působil hrozivě. Teď je ona smlouva, pod níž je podepsaný ex-detroitský generální manažer Ken Holland, minulostí.

Steve Yzerman dál svědomitě čistí nepořádek, co po sobě zanechal jeho předchůdce.

Coby hokejový Hérakles se postupně vypořádává s Augiášovým chlévem. Bincem v podobě řady ukrutně nepovedených paktů. Už má prakticky hotovo, ten pro Nielsena byl jedním z posledních, který po Hollandovi zbyl.

Nielsena mohl vyplatit z prostého důvodu.

Nedávno se dohodl s Adamem Ernem, odvrátil tak arbitráž a získal jeden "buyout" navrch.  A toho prakticky okamžitě využil, rozloučil se s utrápeným veteránem a získal pro příští sezonu volné místo na soupisce a také milion dolarů pod platovým stropem k dobru.

V ročníku 2022/2023 naopak Nielsen 500 tisíc dolarů ze mzdového limitu ubere. To ovšem nic nemění na tom, že detroitská očista pokračuje. Yzerman v roli GM usilovně pracuje na obrodě tradiční značky a návratu Red Wings tam, kam historicky patří.

Vždyť se tu bavíme o třetím neúspěšnějším klubu všech dob, víckrát získaly Stanley Cup jen Montreal a Toronto.

Yzerman omlazuje kádr, po Nielsenově předčasném konci (smlouvu měl do konce nadcházejícího ročníku) zbyl v ofenzívě Detroitu jediný třicátník. A to dvaatřicetiletý Sam Gagner.

K tomu, aby se Rudá křídla rozletěla opět k výšinám, mají pomoct i čeští forvardi Filip Zadina s Jakubem Vránou. Oba jsou ve věku, kdy mají to nejlepší stále před sebou. A od obou se čekají především góly.

Ty se budou chtít také od Nielsena. V olympijské kvalifikaci, kde by měl patřit k dánským tahounům. Otázkou zůstává, kam povedou jeho další kroky na klubové úrovni. Výkony z poslední doby je málokoho přesvědčil o tom, že na NHL pořád má.

Pokud zvolí Evropu, odejde ze slavné soutěže s bilancí 925 zápasů a 473 bodů. Většinu kariéry prožil u newyorských Islanders, kde si vytvořil i svá osobní maxima - 25 gólů a 33 asistencí.

Dres Red Wings oblékal od roku 2016, v Hockeytownu se mu zprvu celkem dařilo, poté přišel již zmíněný výkonnostní útlum. (Nejen) jeho výsledkem je Yzermanovo rozhodnutí o ukončení spolupráce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.