bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Winnipeg se dopotácel za postupem. Ztrapnili jsme se, štve Stastnyho

7. května 2021, 12:15

Vojtěch Balon

Středeční výhrou 4:0 nad Calgary si Winnipeg Jets zajistili místenku do play-off, v klíčové fázi sezóny má ale forma Tryskáčů k ideálu na hony daleko. Před utkáním proti Flames si winnipežští hokejisté připsali sedm porážek v řadě a proti oběma možným soupeřům v prvním kole vyřazovacích bojů působili bezmocným dojmem.

Paul Stastny, jeden z nejzkušenějších hráčů Jets, si po nedávném debaklu 1:6 s Edmontonem nebral servítky. "Není to ani tak o té sérii porážek, jako o tom, jak posledních 10, 15, 20 zápasů hrajeme. Občas jsme vyhráli navzdory špatnému výkonu, občas jsme vyhráli jen díky našemu brankáři," pochválil americký centr Connora Hellebuycka.

"Hodně lidí si toho nevšimlo, ale nechali jsme Hellyho často na holičkách. To je z naší strany trapné," štve Stastnyho.

Toronto či Edmonton? Pro obranu Jets tvrdý oříšek

Zápasy Jets proti jejich možným soupeřům v prvním kole play-off, Edmontonu a Torontu, ukázaly jeden znepokojující fakt. Obrana Winnipegu jednoduše nestačí na propracovaný herní systém dvou favoritů Severní divize a na jejich tahouny McDavida, Draisaitla, Matthewse či Marnera.

Složení prvních dvou obranných dvojic (Morrissey - Poolman a Forbort - Pionk) má k ideálu daleko. Alespoň jednomu z každé dvojice, Tuckeru Poolmanovi a Dereku Forbortovi, by více slušela role o obranný pár níže.

Názorný příklad: zaměřte se na videu níže na číslo 24 v modrém (Derek Forbort).

Trenér Paul Maurice ale nemá moc na výběr. Defenzíva Jets jednoduše není tak kvalitní jako obranné hráze opravdových favoritů na Stanley Cup. Fanouškům Winnipegu nezbývá než věřit, že se Connor Hellebuyck bude i nadále stavět v klíčových momentech na hlavu a zachraňovat svůj tým.

Mnoho na kvalitě winnipežské obrany nezměnila ani uzávěrka výměn. Podle informací serveru The Athletic měl generální manažer Kevin Cheveldayoff políčeno na Davida Savarda, Jamieho Oleksiaka a Joshe Mansona. Cena za prvního jmenovaného ale byla příliš vysoká a Oleksiak s Mansonem dres nakonec nezměnili. Cheveldayoff tak na poslední chvíli přivedl z Vancouveru Jordieho Benna.

Starší bratr slavnějšího Jamieho Benna ale trn z paty Tryskáčům nevytrhne. Ve třetím obranném páru si odehraje své, víc ale od něj čekat nelze. Cheveldayoff dokonce přiznal, že tento trejd upekl až na poslední chvíli. Jinými slovy, Benn nebyl jeho prioritou.

"Celá pětice hráčů na ledě má defenzivní úkoly. Když je splní, můžeme vyhrávat zápasy," popsal neurčitě situaci v obraně trenér Paul Maurice.

Spoluviníkem i hvězdný Scheifele

Na vině samozřejmě nejsou jen Poolman, Forbort a spol. Přinejmenším nejistotu vzbuzují i nedávné výkony Marka Scheifeleho, který byl Mauricem během prohraného zápasu s Torontem dokonce vyndán ze sestavy. Trenéra Jets rozpálilo doběla, že Scheifele si naprosto zbytečně prodloužil střídání a led opustil až na pokraji vyčerpání (viz video níže).

Z následné akce Maple Leafs vstřelili gól, minusový bod šel na konto chudáka Pierra-Luca Duboise, který za Scheifeleho zrovna naskakoval na led. "Mark je velice soutěživý a občas mu to zatmaví mysl," řekl na adresu rodáka z Kitcheneru naštvaný Paul Maurice.

"Nerozumím, proč mě trenér vyndal ze sestavy. Na všem se ale nemusíme shodnout, to je sport," řekl Scheifele kysele.

Suma sumárum, bídná forma současného mužstva Winnipegu začíná nápadně připomínat předminulou sezónu Jets. Tehdy se klub z vymrzlé provincie Manitoba dopotácel do play-off podobným způsobem a z bojů o Stanleyův pohár se pakoval hned po prvním kole. Tehdy byli nad síly Jets hráči St. Louis. Bude se historie opakovat? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.