bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

VYKLÁDÁNÍ Z KARET: Brodeurovi se zbortily sny. Proč Roye rekordní trofej nezajímá?

15. března 2021, 14:00

Tomáš Zatloukal

Byly fenoménem devadesátých let, teď jsou opět v kurzu a jejich ceny boří rekordy. Hokejové karty. Ať už vás nechávají chladným, nebo patříte mezi vášnivé sběratele, zveme vás ke sledování seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET. Rozhodli jsme se na tento tradiční suvenýr podívat jinak a najít zajímavé příběhy, jaké hokejové karty zachytily a vyprávějí. Každé pondělí vám Tomáš Zatloukal jednu takovou historku naservíruje a zároveň přidá i lehké zasvěcení do svého oblíbeného hobby.

Obhájit zisk Stanley Cupu.

A porazit Patricka Roye, brankářského fakíra, k němuž jako teenager vzhlížel.

To byly představy Martina Brodeura před finále Stanley Cupu v roce 2001.

Po pátém finále mezi New Jersey a Coloradem se obě začaly zhmotňovat, už už se stávaly realitou. Psal se 4. červen a Ďáblové vedli 3:2 na zápasy a navrch mířili na domácí led pro rozhodující triumf.

O pět dní později je všechno jinak.

Roy si jede za Garym Bettmanem pro svou třetí Conn Smythe Trophy, a stanovuje tak náramně prestižní rekord NHL. Tolikrát neužitečnějším mužem vyřazovacích bojů nevyhlásili ani Waynea Gretzkyho.

Brodeur už dávno není na ledě. Poté co si, schován pod maskou, podal ruce se soupeři, zmizel do kabiny.

Uběhne pár chvil a kapitán Lavin Joe Sakic přebírá stříbrný pohár. Nezvedá ho, ale rovnou předává Rayi Bourqueovi. Vousatému veteránovi, jehož hokejový příběh právě vrcholí happyendem. Vyprodané tribuny - už 295. mač za sebou - bouří.

Moment, kdy arénou duní ovace a Bourque pozdvihne "starý křapáč" nad hlavu? Jedna z nejsilnějších chvil v dějinách NHL.

"Abych byl upřímný, vyhrát trofej Conna Smythe pro mě není tak výjimečný zážitek jako sledovat Raye, jak líbá Stanley Cup. V očích měl neskutečné nadšení," poví o chvíli později Roy.

Slavný Bourqueův okamžik dokumentuje spousta materiálů. I ve světě hokejových karet. Pozornost ovšem upněme k jinému z aspektů napínavého finále, jež rozhodovala až pověstná partie číslo 7

A to brankářskému duelu mezi Royem a Brodeurem. Díky kartě Dual Game Night Ticket Autographs, která opakovaně vyšla v sérii UD Black od firmy Upper Deck. Poprvé v roce 2008. Podruhé o rok později s novým designem a v nákladu pouhých 25 kusů.

Zachycuje obě kanadské gólmanské modly, přičemž jak "St. Patrick", tak "Marty" na ni připojili své podpisy. Podepsali se na pomyslný lístek z jednoho konkrétního utkání. Asi už tušíte, o jaké jde. O to z 9. června 2001.

O bitvu "na život a na smrt," jež udělala z Roye čtyřnásobného vítěze Stanley Cupu a z Brodeura neúspěšného obhájce. A potvrdila, která z obou hvězd brankářského řemesla měla ve finále navrch.

Zatímco starší z krajanů pochytal téměř 94 procent střel a dvakrát se radoval z nuly, Brodeurovi se nepovedlo udržet čisté konto ani jednou a jeho úspěšnost zákroků se krčila na 88 procentech.

I kvůli smůlovatým momentům, což krásně ilustruje právě onen klíčový duel z 9. června. K prvnímu gólu Coloradu pomohla nejen parádní akce Alexe Tanguaye, ale také hokejka Briana Rafalskiho, která se zasekla do Brodeurova dresu.

Brodeur tak nemohl zasáhnout, jak by si představoval. U druhé trefy mu nezbylo než opět bědovat na nepřízeň paní Štěstěny, když kotouč po ráně Joea Sakica vyrazil přesně na Tanguayovu hůl.

Zmar pak dokonala Sakicova chytrá rána přes clonícího Scotta Stevense, lídra New Jersey. Brodeur neviděl vůbec nic. Zareagoval pak příliš pozdě. Roy poprvé a naposledy inkasoval až za stavu 3:0. Do té doby zůstával neprůstřelný. I díky přispění tyček, k nimž rád promlouval.

Cílem těchto řádků není snižovat jeho výkon, Roy byl fantastický a v přímém souboji s další maskovanou ikonou jasně zvítězil. Dominoval. Ne, snahou bylo poukázat na odlišné emoce, jež 9. červen 2001 oběma Kanaďanům přinesl.

Kdo ví, zda si je vybavili, když podepisovali tuto kartu.

Pravost jejich autogramů každopádně dokládá certifikát na druhé straně. To je ve sběratelském světě běžná praxe. Máte tak jistotu, že když si pořídíte oficiálně podepsanou kartu, neutrácíte své peníze zbytečně a nevystavujete se riziku podvodu.

Pokud sníte o podpisu od své oblíbené hvězdy, jsou dvě cesty vedoucí k nejjistějšímu výsledku. Osobní setkání, nebo právě oficiálně podepsaná hokejová karta, jinak řečeno AUTO karta.

Samozřejmě také můžete oslovit samotného hráče nebo jeho klub poštou.

V tom případě se ale musíte smířit, že třeba od Gretzkyho nebo právě Roye dostanete fotografii nebo cokoliv jiného podepsaného autopenem. Přístrojem, co aplikuje na předměty podpis podle uloženého vzoru. A to asi nechcete.

Pro sběratele hokejových karet je tedy volba jasná. Jednoduše si vyhlédnou další krasavici do sbírky. A pro lovce podpisů obecně? Těm se vyplatí cesta, jíž proslul legendární novinář Václav Jáchim, na něhož tímto dílem VYKLÁDÁNÍ Z KARET jako redakce NHL.cz vzpomínáme.

Počíhat si na hráče po tréninku, na exhibici nebo třeba před hotelem a "pokosit je".

V seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET vyšlo:

1. díl: Když šestiletý Kane jásal nad uměním Dominatora a gólem Šmehlíka
2. díl: Zázračný Kanaďan málem Králem, rebel se obrátil na Nejvyšší soud USA
3. díl: Proč německý obr Kölzig pózoval ve výstroji s hot dogem?
4. díl: Jak překonat Haška a zastavit Jágra? Své tipy prozrazuje Messier
5. díl: Životní zásah! Cujo zvrátil barbarskou bitvu, Hitchcock měl noční můry
6. díl: Moment, co nasměroval Dallas ke Stanley Cupu. Hvězdy draftují Iginlu
7. díl: Gól za 30 dolarů! Fascinující podívaná, jak Lafrenière dobývá NHL i peněženky
8.díl: Jedinečný závod Tučňáků! Jágr skvostnou kličkou dohání Lemieuxe
9.díl: Nosorožec, mrkev a kanonýr. Jak vznikl Ciccarelliho legendární snímek?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.