bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V Montrealu nepotřebný, v Rangers kapitán. McDonagh se s Jezdci soustředí na Pohár

2. února 2016, 8:00

David Zlomek

Vývoj Ryana McDonagha byl zajímavý. Draftoval ho Montreal, dokonce brzo v prvním kole. Moc jej ale nechtěl, a tak toho využil Glen Sather, tehdy GM Jezdců. Geniálně. Do Kanady poslal Scotta Gomeze a balíček hráčů, na druhou stranu šlo to samé – hráči, mezi nimi i McDonagh. Ten se vypracoval ve skvělého beka a už druhým rokem je kapitánem nejhodnotnějšího hokejového klubu světa. Na ramenou tak nosí obrovské břemeno. V hlavě má však jenom jedno. Vítězství.

Vlastně to tak trochu dává smysl. Na vítězství (a ne na svou hru) se musí soustředit, protože jeho Rangers se v posledních měsících vůbec nedaří. Na bilanci 27-17-5 nejsou po téměř padesáti odehraných zápasech moc zvyklí. Teprve šestadvacetiletý bek tak ztěžka mohl před odjezdem na své první Utkání hvězd přemýšlet o něčem jiném. Jeho tým se totiž ze snového začátku sezony (16-3-2 – vůbec nejlepší v historii organizace) propadl až na prosincovou bilanci 3-9-2.

Poslední utkání před přestávkou odehráli Rangers proti slabému Buffalu, vyhráli 6:3. S výhrou se šlo do týdenní pauzy mnohem lépe a umožnila všem – včetně trenéra Alaina Vigneaulta – trochu mávnout rukou nad den starou porážkou 0:3 proti Ottawě. Výhra nad Sabres dala McDonagha do rozpoložení, že on i jeho tým znova nachází svou hru.

„Každý rok máte nový tým a zkoušíte se se všemi sehrát co nejrychleji. Musíte všechny naučit systém. Nám se to povedlo a začátek sezony nám vyšel. Možná i pro to, že nás pár kluků vyloženě táhlo. Zároveň jsme v tom ale všichni, jsme tým. Pak jsme trochu zabředli, ale to nás naučilo, jak těžké je vyhrát každičký zápas. Fakt jsme bojovali, snažili se, bili se o každý puk…to nám pomohlo,“ povídal pro newyorský Post.

A pokračoval: „Za sebe můžu říct, že dovedu předpokládat, kdy hráč vyhraje souboj, najít si místo, a vytvořit tak útočnou šanci. Myslím, že každý z nás teď může říct, že se dostáváme do fáze, kdy hrajeme svojí hru. Do přestávky se šlo s výhrou mnohem lépe, navíc s vědomím, že tým začíná hrát líp a zjišťujeme svoje silné stránky. To je to hlavní, co mě teď zajímá.“

Před sezonou 2014/15 se Rangers rozhodli, že kapitánské céčko, které zůstalo neobsazeno po odchodu Ryana Callahana do Tampy Bay, poputuje právě k Ryanu McDonaghovi. Od té doby, co ho nosí našité na dresu broadwayských Blueshirts, je jasné, že to bere velmi vážně. Už tak docela klidné povahy, stal se ještě klidnějším. Jeho osobnost se změnila. Není to ten usměvavý kluk z hokejového města St. Paul v Minnesotě. Dneska je k vidění ztěžka. Místo toho je vzorným kapitánem Rangers, co se stará o práci.

Faktem ale je, že důvodů k úsměvům moc Rangers nemají. Natožpak McDonagh. Právě on má tým dovést k Stanley Cupu, který na Manhattanu vyhlíží už celé čtvrtstoletí.

A McDonagh ví, že útok na něj nemůže začít, aniž by byl v nejlepší formě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.