bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ukončí Zetterbergovi bolavá záda kariéru? Neví to ani trenér Blashill, je ale optimistou

24. července 2018, 8:00

Petr Sumbal

Jedno z velkých témat tohoto léta ještě nedospělo ke svému rozuzlení. Otázka, zda Henrik Zetterberg, živoucí legenda Detroitu Red Wings, odehraje i nadcházející sezónu, stále leží na stole. Odpověď na tuto palčivou otázku nenabídl ani trenér Detroitu Jeff Blashill. Ani on neví, zda kapitán Red Wings přemluví svá bolavá záda a znovu nazuje brusle a přetáhne přes hlavu červený dres Detroitu.

Šest posledních sezón nosil Henrik Zetterberg na dresu hrdě kapitánské céčko. Na tom se určitě nic nezmění ani příští ročník, ovšem pouze v případě, že švédský útočník do nadcházející sezóny vůbec zasáhne. Zastavit ho totiž mohou jeho vlastní záda, která ho trápí několik posledních let. V posledních třech sezónách Zetterberg sice nevynechal ani zápas, ovšem tentokrát je situace tak vážná, že klidně může sedmatřicetiletému hráči ukončit kariéru.

Po delší době se k zdravotní situaci lídra Detroitu v neděli vyjádřil trenér Red Wings Jeff Blashill. Žádnou velkou naději ovšem fanouškům Detroitu nedal, sám totiž nemá ani tušení, zda Zetterberga v dresu Red Wings ještě někdy uvidíme. „Neslyšel jsem od Henrika, zda bude nebo nebude tuhle sezónu hrát. Hlavní věc je, aby byl zdravý,“ řekl Blashill.

Bolavá záda nejsou pro Zetterberga žádnou novinkou, s tímhle neduhem už se potýká nějaký ten rok a Blashill poodkryl, jak se slavný hráč s touto nepříjemností v minulé sezóně vypořádával. „Celou druhou půlku sezóny kvůli zádům vůbec netrénoval. Nedával na sobě ale nic moc znát, protože to je úžasný bojovník. Jeden z největších, se kterými jsem se kdy setkal,“ vysekl lídrovi svého týmu poklonu Blashill.

„Stále navíc dokázal být opravdu dobrým hráčem,“ připomněl trenér Detroitu důležitý fakt. A měl pravdu, vždyť se velezkušený útočník stal s 56 body (11+45) druhým nejproduktivnějším hráčem týmu po Dylanu Larkinovi (63, 16+47). „Jenom Henrik teď dokáže odpovědět na otázku, jestli ještě bude schopen hrát,“ zakončil své prohlášení kouč.

I když ne moc velkou, jistou naději k úspěšnému pokračování kariéry může dát fanouškům Detroitu nedávná hráčova účast na golfovém turnaji ve Skotsku, kde si zahrál například spolu s obráncem Ottawy a svým krajanem Erikem Karlssonem. A záda mu podle všeho držela perfektně.

Hokej je však úplně jiná disciplína než rekreační golf, takže ještě ohledně Zetterbergova pokračování není nic jistého. Ostatně, i Blashill předestřel, že Zetterbergovo definitivní ano nebo ne by mohlo zaznít až během tréninkového kempu.

Na začátku července se ohledně Zetterbergova pokračování vyjádřil také generální manažer Red Wings Ken Holland a byl dosti optimistický: „Když jsem s ním mluvil naposledy, vypadalo to, že chce dál hrát. Je ale jasné, že za něj rozhodnou záda. Jistý si být samozřejmě nemůžu, ale myslím, že bude pokračovat.“

Co na to sám hráč? To momentálně nevíme, stačit nám musí jeho slova z konce minulé sezóny. „Pro mě to bude vlastně to stejné, co jsem podstoupil už minulé dvě sezóny. V létě se pokusím zapracovat na svém zdraví a budu doufat, že se dokážu vrátit lepší,“ pronesl Zetterberg v dubnu.

Problémy se zády začaly pro švédského útočníka v roce 2014, kdy musel podstoupit operaci po olympijských hrách v Soči, kde stihl odehrát jediný zápas a pak byl nucen odstoupit. „Od této operace bylo vždy mým hlavním cílem odehrát co nejvíce zápasů to půjde,“ netajil se Zetterberg. „Ale není to samozřejmě jen o tom, nazout brusle a hrát. Chcete vždycky týmu co nejvíce pomoct.“

Co by kromě problémových zad mohlo kapitána Detroitu mohlo odradit od pokračování v úspěšné kariéře? Leckoho by možná napadlo, že roli může hrát i to, že se Detroitu v posledních letech nedaří reálně usilovat o Stanley Cup, poslední dvě sezóny ani nepostoupil do play-off a Zetterbergovi by mohla klesat motivace. Tuhle tezi však švédský veterán rázně vyvrací. „Není zábavné prohrávat, ale já mám pořád velkou radost z hokeje, je skvělé být obklopen všemi těmi výbornými kluky,“ naznačil Zetterberg, že duch hokejové kabiny by se mu opouštěl velmi těžko.

A jsme tedy opět u toho. Od pokračování mohou Zetterbega odradit jen bolavá záda. Motivace ani chuť do hokeje mu v žádném případě nechybí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.