bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trumfové eso z waiver listu. Columbusu se neskutečně vyplácí Connauton

15. ledna 2015, 14:45

Tomáš Zatloukal

Znáte to, zadarmo ani kuře nehrabe. Ve světě profesionálního hokeje to platí dvojnásob, za každý gól, asistenci, zblokovanou ránu nebo bodyček se platí těžké peníze, v případě NHL desítky až stovky tisíc dolarů. Kvalitní posila vždy s sebou přináší bolestně vysokou protihodnotu, kterou je třeba poskytnout. Občas se ale najdou výjimky, které ukazují, že i v tak ekonomicky neúprosném prostředí se dá ušetřit. Naposledy nás o tom přesvědčil případ Kevina Connautona, bývalého beka Dallasu Stars.

Když v listopadu Dallas prováděl reorganizaci ve svých obranných řadách (mimo jiné vytrejdoval štědře placeného veterána Sergeje Gončara), jedním z kroků generálního manažera Jima Nilla bylo rovněž zapsání Kevina Connautona na listinu nechráněných hráčů. Pro Hvězdy se stal nepotřebným, věřily jiným zadákům. Nad 24letým obráncem možná zlomily hůl zbytečně rychle, protože v minulých letech se našla řada světlých okamžiků  ze stany edmontonského rodáka.

O Connautonových kvalitách byl naopak silně přesvědčený Nillův finský kolega Jarmö Kekaläinen a důrazného beka s vynikající ranou si stáhl do Columbusu. Ani sám tehdy netušil, jak exkluzivní rozhodnutí učinil. Zcela bezplatně přivedl velmi zajímavou posilu, z Connautona se pod rukama podceňovaného kouče Todda Richardse rychle stal stabilní člen defenzívy Blue Jackets, aktuálně dokonce nastupuje ve druhém páru vedle Jamese Wisniewskiho a hrává přes 16 minut za večer.

Obranný val Columbusu Blue Jackets:

Samotný úvod v novém působišti přitom nevěštil nic extra dobrého, Connauton střídal slušné výkony se slabšími, dost se hledal. Do herní pohody se dostal v prosinci, když posedmé oblékl dres Blue Jackets, opřel se v prodloužení do kotouče naservírovaného od Ryana Johansena a propálil Stevea Masona. Gól! Zarputilý Kanaďan odstartoval vítěznou ranou restart své kariéry. Od té doby jeho forma letí vzhůru, v následujících 14 utkáních přidal šest tref a kvarteto asistencí. Klobouk dolů!

K oné gólové premiéře se sluší podotknout, že Connauton se po Ethanu Moreauovi a svém parťákovi Jamesi Wisniewskim stal teprve třetím hokejistou v columbuské historii, který si první přesný zásah připsal v nastaveném čase. Vskutku mimořádně období zažil zadák, jehož služby si před necelými šesti lety zarezervoval Vancouver ve třetím kole draftu,  na úplném sklonku kalendářního roku. Za dva duely nastřádal senzačních pět bodů (2+3), skóroval do sítě Bostonu Bruins i Minnesoty Wild.

Rekordní gól Kevina Connautona:

Za prosinec celkem vstřelil pět branek, což mu mezi Modrými Kabáty stačilo na druhé místo za Nickem Folignem. Tak střelecky povedený měsíc v Columbusu naposledy z obránců předvedl Nikita Nikitin v březnu 2012. Connauton potvrdil kanonýrské choutky i po Silvestru, dnes přidal do své sbírky sedmou trefu a přepsal rekordní tabulky Blue Jackets. Jako první bek v columbuských dějinách dal v prvních 21 partiích sedm branek! Na hráče, jehož se bývalý klub dobrovolně vzdal, dobré, že?

Nikdo neříká, že Connauton bude dál zářit a že se zařadí mezi hvězdné obránce, i kdyby ale už nepředvedl vůbec nic, Kekaläinenovi se vyplatil. A Nill si možná doteď drbe hlavu nad tím, koho že se tak přezíravě zbavil. Obzvláště když mu navrch dojde, že defenzíva Hvězd nefunguje a sráží Dallas mezi průměrné mančafty. Nově příchozí zadáci jako David Schlemko či Justin Demers s tímto tvrzením prakticky nic nesvedli. To už je ovšem téma na jiný článek, ten dnešní byl poklonou Kevinovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.