bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TRIPTYCH: Jak Toronto stvořilo nejlepší tandem v NHL. Co mělo z Lehnerovy výměny?

18. února 2021, 12:00

Tomáš Zatloukal

Když se řekne triptych, vybavím si fenomenální obraz Hieronyma Bosche. Zahradu pozemských rozkoší, před níž mi spadla čelist v madridském muzeu El Prado. Skládá se ze tří částí, jež společně tvoří skutečné mistrovské dílo. Podobně vnímám výměny mezi třemi kluby NHL. Jako obdivuhodný majstrštyk. V novém seriálu TRIPTYCH se zaměřím právě na tyto výjimečné obchody, které pokaždé budí pozornost a otřásají světem NHL. Tentokrát se podíváme na událost, od které za pár dní uplyne přesně jeden rok. Na přestup Robina Lehnera.

Na první pohled ten trejd působí paradoxně, ba až fanfarónsky.

Klub, co mezi třemi tyčemi nemá zrovna  brankářského supermana, se zásadně přičiní o to, aby se uprostřed nevadské pouště zrodilo gólmanské duo snů.

Toronto loni v únoru takřka nezištně umožnilo Lehnerův přesun z Chicaga do Vegas. Javorové listy se staly katalyzátorem výměny, jež udělala z přednosti Zlatých rytířů vyloženou chloubu. 

Marca-Andrého Fleuryho, trojnásobného vítěze Stanley Cupu a podle NHL.com nejlepšího gólmana minulé dekády, doplnil Lehner. Vítěz Jenningsovy trofeje a  finalista Veziny za sezonu 2018/2019.

Ostatně okamžitě po výměně, která kralovala událostem loňské přestupové uzávěrky, se objevily názory, že Vegas mají top tandem v celé NHL. Na webech, sociálních sítích. Všude. A dnes je ten názor brán za bernou minci.

Třeba Charlie Rumeliotis z NBC Sports nedávno napsal: "Už jen díky Fleurymu s Lehnerem mohou Golden Knights zvítězit každý večer." I přes Švédův slabší rozjezd v aktuálním ročníku se to dá těžko rozporovat.

Zabavme se raději něčím zábavnějším. Vyprávěním o tom, jak svérázného seveřana ambiciózní klub získal.

Vše začalo na přelomu roku 2020.

Černí jestřábi se do té doby srdnatě rvali s těžkými vahami. Následující týdny ale Chicagu ukázaly, že play-off je pro ně pasé a že zůstanou v poli poražených.

Lehner: Zničehonic jsem najednou seděl

Každý generální manažer v takové chvíli začne přemýšlet nad budoucností. A jak pro lepší zítřky udělat maximum.

Všímá si, komu končí smlouva. Kdo má drahý, nákladný kontrakt. Analyzuje, čí přínos by byl větší v trejdu než na ledě. Toto uvažování vyplivne Stanu Bowmanovi jedno jméno, které ční nade všemi. Robin Lehner.

"Za pár měsíců mu vyprší kontrakt, a tak jeho hodnota pro nás klesala," povídá Bowman později zámořským novinářům. Trenér Jeremy Colliton mezitím přestává elitního brankáře stavět, začíná opět více sázet na dlouholetou oporu Coreyho Crawforda.

Lehner jde s výkony dolů. A náhle utichají i do té doby otevřená jednání o nové smlouvě. "Zničehonic jsem najednou seděl a byl náhradníkem," popisuje posléze, jak se ocitl u Blackhawks na vedlejší koleji.

Z logického důvodu.

Bowman totiž napříč NHL hledá zájemce o Lehnerovy služby a pochopitelně chce  mít "atraktivní zboží" uskladněné a nerozbít ho. Úbytek zápasové vytíženosti dává smysl i kvůli zhoršující se, kolísavé formě Lehnera. Proč srážet jeho cenu?

Nakonec Bowman obchodního partnera nachází. Ve Vegas.

Zlatí rytíři si ale nemohou dovolit převzít celou stropovou zátěž tehdy osmadvacetiletého gólmana. Platový strop je nekompromisní. Bowman zase chce šetřit dolary. A tak se pátrá po někom, kdo by pomohl.

Právě v tuto chvíli vstupuje do hry Toronto. Maple Leafs souhlasí s tím, že část kontraktu a s ním spojených povinností a nákladů ponesou místo Černých jestřábů oni.

5. kolo jako odměna pro Toronto

Dohoda je poměrně rychle na světě. 24. února 2020 je vše oznámeno.

Lehner míří z Chicaga na jihozápad USA. Kromě něj se stejným směrem, ale z Toronta, stěhuje nechtěný Lotyš Martins Dzierkals. Blackhawks berou náhradníka pro Crawforda v Malcolmu Subbanovi, druhé kolo v draftu 2020 a také Slavu Dermina. Zároveň se zavazují hradit 50 procent Lehnerova platu.

Poslední dílek do naší skládanky: Javorové listy ulevují Chicagu o 44 procent z právě uvedeného závazku. A získávají páté kolo v draftu 2020.

"Z výměny jsem nadšený," září Lehner.

Blahem se tetelí také vegaský GM Kelly McCrimmon. "Chceme získat Stanley Cup a rozhodli jsme co nejvíc zvýšit naše šance. Ke špičkovému brankáři přidáváme druhého takového. Málokdy se stane, aby byl k mání takový gólman. Navrch, když zrovna prožívá jednu z nejlepších sezon."

McCrimmon v době třístranného obchodu nechce řešit, zda s Lehnerem podepíše nový kontrakt. Soustředí se na teď a tady. Přeje si, aby ten obrovitý machr pomohl ke kýženému úspěchu.

Nakonec se to nepovede. Ale Lehner se čtyřmi nulami v play-off vládne maskovaným mužům. Brzy se dočká odměny, podepisuje na pět let, za 25 milionů dolarů. Jeho odysea po NHL (za tři roky čtyři kluby) končí, u Golden Knights nachází stálý domov. 

V seriálu TRIPTYCH již vyšlo:
1. díl: Když Berardovo ego rozhýbalo veletoč. Stěhovali se Straka, Redden i ukřivděný šampion

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.