bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Třetí český trenér v NHL? Varaďa může těžit z konce asistentů Devils

5. května 2022, 9:30

Patrik Czepiec

Ve středu opustil trenérský štáb New Jersey někdejší skvělý hokejista Mark Recchi. Dostal padáka. Pokračovat nebude ani jeho kolega Alain Nasreddine, který pro změnu neobdržel nový kontrakt. Zato hlavní kouč Lindy Ruff zůstává. A to je šance pro českou trenérskou naději Václava Varaďu, který má u dvaašedesátiletého matadora dobré konexe.

Varaďa přesně před týdnem již potřetí obhájil extraligový titul s třineckými Oceláři, s vedením však nenašel shodu na dalším fungování klubu. Proto se rozhodl ukončit veleúspěšné angažmá a hledat další příležitosti, jak se v hokejovém světě prosadit.

Jednou z možností zůstává NHL, která je už dlouhých 20 let evropským hlavním trenérům zapovězena. Tím vůbec posledním byl Čech Ivan Hlinka, před ním si krátké angažmá vyzkoušel také Seveřan Alpo Suhonen. Jinak nikdo.

Dlouho se skloňovalo jméno Rikarda Grönborga, který má dokonce ve švýcarském klubu ZSC Lions dojednanou smluvní doložku o případném odchodu do zámoří. Zatím ji ovšem nemohl využít. Dopis ze Severní Ameriky nedorazil.

Je hladový, touží vyhrávat

V případě Václava Varadi se nejčastěji hovoří o New Jersey. Důvod je prostý. Někdejší velitel Ocelářů dodnes udržuje kontakt s hlavním trenérem Devils Lindym Ruffem, s nímž dokonce ještě jako hráč v roce 1999 dokráčel pod vlajkou Buffala do finále Stanley Cupu. Teď se z bývalého svěřence může stát Ruffův pobočník.

„Žádnou nabídku v tuto chvíli na stole nemám,“ povídal Varaďa bezprostředně po konci finálové série se Spartou. „Jsou týmy jak v Česku, tak v zahraničí, které mě kontaktovaly. Jsou mezi nimi takové, které fungují ve špičkových soutěžích. Všem jsem říkal, že se chci stoprocentně soustředit na konec sezony. Hokej miluji a chci trénovat. Kde to bude? Pečlivě zvážím, kam mé kroky povedou. Nejsem vyhořelý, ale hladový a chci vyhrávat.“

New Jersey v této sezoně častěji prohrávalo, než slavilo. Sezonu zakončilo až na 14. místě Východní konference, ale jádro týmu má to nejlepší teprve před sebou. Vhodná trenérská podpora se bude hodit. Měl ji obstarat Recchi, který několik let skvěle řídil přesilovku Pittsburghu, ale po změně stáje už tolik úspěšný nebyl.

Chci co nejdříve trénovat, hlásí Varaďa

Varaďa je vítězným typem, který si jde nenasytně a za všech okolností za svým cílem. „Věřím, že ať už to bude kdekoliv, tak budu a chci útočit na ty nejvyšší mety,“ vzkázal na konci tohoto ročníku.

Jenže pětiletka u mužů Třince je zatím „to jediné“, na co si Varaďa kromě vedení mládežnických reprezentací sáhnul. Možná pro velkou scénu ještě nedozrál a bude potřebovat více zkušeností. Schopnost vymáčknout z hráčů to nejlepší ale dávno potvrdil. Od dob Vsetína nikdo v extralize nebral titul třikrát v řadě. A to ještě jedno nadějné tažení slezského klubu zastavila v roce 2020 pandemie.

„Pokud bych teď žádnou nabídku nedostal, strávím čas cestami do zahraničí, budu se snažit zdokonalit v tom, co umím. Těšil bych se i na to, ale věřím, že mi hokej bude chybět a budu chtít co nejdříve trénovat. Správná situace pro mě vyvstane, ať to bude kdekoliv,“ míní šestačtyřicetiletý buldog.

Nervózní přešlapování u telefonu od něj nečekejte. Ale přece jen... nezavolá Lindy Ruff?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.