bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tento den v historii: Wayne Gretzky překonal rekord Esposita

29. března 2020, 7:00

Jiří Sameš

Nejlepší okamžik v minulosti National Hockey League, jenž se přihodil 29. března? ... Wayne Gretzky překonal v roce 1981 rekord Phila Esposita, co se nejvyššího počtu kanadských bodů za sezonu týče.

Uspěl tedy, na den přesně, před 39 lety. V utkání mezi Pittsburgh Penguins a jeho Edmonton Oilers, hráno v Civic Areně (výhra Oilers 5:2), měl hned tři asistence.

Wayne Gretzky nejprve nahrával na začátku druhé třetiny na přesilovkový gól Marku Messierovi. Ve třetí třetině se potom radovali po jeho velmi dobré práci Brett Callighen a Jari Kurri. 

Držitelem rekordu – nejvyšší počet kanadských bodů za sezonu – byl Esposito, jenž zapsal v ročníku 1970-71 celkem 152 kanadských bodů.

Gretzky se nakonec dostal sezonou 1980-81, mimo jiné jeho druhá v kariéře, na celkem 164 kanadských bodů. 

V dalších letech ale tenhle milník ještě vylepšil. Díky sezoně 1985-86 dosáhl až na celkem 215 kanadských bodů ... neuvěřitelný výkon.

Gretzky, nyní devětapadesátiletý Kanaďan, jinak 29. března také vstřelil svůj (poslední) 894. gól v základní části nejlepší hokejové ligy. 

Zde se jednalo o ročník 1998-99 a divizní duel mezi jeho New York Rangers a New York Islanders (výhra Rangers 3:1).

Čtěte také: (28. březen)
Tento den v historii: Jágr překonal evropský rekord, Gretzky vstřelil svůj 92. gól v sezóně!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.