bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tandem za 13 milionů mimo hru. Montreal v těžkých časech potápí i Allen

22. ledna 2022, 15:35

Tomáš Zatloukal

Měla to být výsada Canadiens, snad až trumfové eso, které odzbrojí každého soupeře. Alespoň tak si to maloval Marc Bergevin, když sestrojil hvězdné brankářské duo Jake Allen, Carey Price. Už v době Allenova příchodu mnozí upozorňovali na nerozumné rozhodnutí tehdejšího generálního manažera Habs alokovat mezi tři tyče přes 13 milionů dolarů. O jak riskantní krok šlo, se ukazuje paradoxně ve chvíli, kdy slavný klub našel Bergevinova nástupce.

 V tuto chvíli nemá Montreal k dispozici ani Price, ani Allena.

Nemůže využít služeb ani jednoho z gólmanů, co ročně zatíží platový strop sumou 13,375 milionu dolarů. Allen v této sezoně, při Priceho dlouhodobé absenci, odchytal 24 z 39 mačů. Byl dočasnou jedničkou, tradiční klub z frankofonní provincie na něj spoléhal.

Jenže pak se "Jake the Snake" zranil a gólmanská dvojice Canadiens náhle vypadá o poznání méně impozantně. Tvoří ji Cayden Primeau a Sam Montembeault. Ne, ani jeden není druhý Andrej Vasilevskij a těžko zaútočí na Vezinovu trofej.

Allenovy zdravotní trable (blíže nespecifikované zranění v dolní části těla) jedině umocňují montrealskou bídu. Slavná organizace se topí ve výsledkové mizérii, povznést ji má nový generální manažer Kent Hughes ve spolupráci se zkušeným funkcionářem Jeffem Gortonem.

Pro Hughese je Allenova osmitýdenní absence značnou nepříjemností, jeho už tak složitou pozici to neulehčí. Jednatřicetiletý Kanaďan se zranil 12. ledna v mači s úhlavním rivalem (bostonskými Bruins) a od té doby vynechal čtyři partie. Teď přibydou další.

Jeho flek zaujal Montembeault a zatím si vede nad očekávání dobře, za úspěšnost 92,6 procenta, kterou si drží od Allenova zranění, by se nemuseli stydět ani ti největší brankářští velikáni. Lapil 97 ze 104 střel. Ta pravá zkouška jej ovšem teprve čeká.

Dokáže v kleci utrápeného mančaftu dlouhodobě odolávat soupeřům? Zdá se to nepravděpodobné. A situaci těžko zachrání Primeau. Zůstává otázkou, zda gólmanskou krizi zkusí Hughes řešit. Díky absenci Allena a Price má velký manévrovací prostor.

Problémem ovšem bude nulová motivace. Nejúspěšnější klub v dějinách NHL už nemá v této sezoně co zachraňovat, je na odpis.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.