bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šulákova pohádka nekončí. Když nezanevřete, štěstí se obrátí! tvrdí

21. srpna 2017, 20:00

Václav Jáchim

V aktuální reprezentaci má na kontě nejvíc zkušeností, přitom Libor Šulák stihl jen osm mezistátních startů. Ovšem vlasatý objev se koncem minulé sezony probil na mistrovství světa, načež podepsal nováčkovskou smlouvu s Detroitem. Brzy ho čeká boj o místo v prvním týmu. Pokud to nevyjde, jednou z variant bude přesun do finského Lahti. "Uvidíme, jak to dopadne. Mám se kam vrátit, což je pro mě psychická výhoda. Udělám maximum, abych uspěl," slibuje.

Ještě relativně nedávno o něm nikdo moc nevěděl, teď je odchovanec pelhřimovského hokeje jedním z nejnadanějších českých obránců. Jeho příběh zní jako pohádka, tak bleskový vzestup se povede málokomu. "Před dvěma lety by se každý smál, že podepíšu nováčkovskou smlouvu v NHL. Ale je to o píli. Když nezanevřete, štěstí se k vám obrátí," vykládá přesvědčivě. Svůj boj o uplatnění v Detroitu začal na červencovém kempu nováčků. Šulák zanechal stejný dojem jako předtím v národním týmu. Tedy výborný!

S jakými dojmy jste se pak vracel domů?
Byla to moje první zkušenost s NHL týmem, protože jsem nikdy ani neviděl, co to obnáší. Jak to tam vypadá. Pro mě obrovská zkušenost a výzva do budoucna. Vidět, jak ta organizace funguje, jak pracují s mladými hráči... Byl jsem spokojený.

Muselo být příjemné později slyšet, jak na vás lidé z klubu pěli chválu, co říkáte?
Byli tam všichni z organizace, i trenér Detroitu. Je to dobře, že o mně takhle mluvili. O mé budoucnosti se ale teprve rozhodne. Poletím na kemp nováčků, od 8. září následuje hlavní kemp. Pak zjistím, kam povedou moje další kroky. Jestli do Evropy, nebo zda zůstanu v NHL.

Jaké například bylo mít možnost poznat Chrise Cheliose? Také on vaše schopnosti posléze ocenil.
Určitě to potěší. Jenom ho vidět v kabině, to je moc dobré.

Hodně dumáte nad tím, kde začnete novou sezonu? Nebo jste spíš nad věcí?
Nechtěl jsem na to myslet, snažil jsem se být co nejvíc s rodinou a užívat si malého syna. Protože odjedu na delší dobu. A pokud v zámoří zůstanu, tak malého uvidím za dlouho. Jsem zvědav, jak všechno dopadne. Jasno bude po kempu. Je dobré, že se pořád mám kam vrátit. Když to na NHL nebude, jdu hrát do finského Lahti. Tím pádem nemusím myslet na to, že bych případně musel rychle shánět nějaké angažmá. Pro mě určitě psychická výhoda.

Připravil jste na to i rodinu?
Ano. Jsou dvě možnosti. Buď neudělám první tým a vrátím se do Lahti. Nebo zůstanu v Detroitu a budu se rvát o místo v hlavním mužstvu. Rodina půjde tam, kde budu já.

Nemáte trošku dilema? NHL je životní meta, pokud ale hned nevyjde, zase můžete zabojovat o olympiádu.
Jasně. Ale všechno budu řešit až podle toho, co mi řeknou v Detroitu. Prioritní je zabojovat o místo v prvním týmu. Když to nevyjde, a reprezentační trenéři budou mít zájem, tak bych rád reprezentoval na olympijských hrách. To je nejvíc.

Co kdyby vás chtěli zástupci Red Wings pro začátek poslat na farmu do AHL?
Pokud by to chtěli takhle, tak je třeba zvážit, zda to na farmě nezkusit. A čekat tam na místo. Protože pokud odejdu do Evropy, tak se mohu vrátit, až by mi skončila sezona v Lahti. To je jediná nevýhoda farmy. Ale tam by zase byla šance si zahrát nějaký zápas v NHL.

Stihl jste poznat prostředí v Lahti?
Byl jsem tam na poslední týden suché přípravy. V klubu vědí, jak to mám. Psal jsem jim, všechno chápou. Manažer ví, že když budu chtít, můžu se tam na rok vrátit. Během toho týdenní pobytu jsem poznal prostředí i kluky z týmu. Stačilo jen pár dní, místní se hned bavili. Neumím úplně plynně anglicky, protože jsem nikdy nebyl v cizině. Angličtina je třeba věc, kvůli které bych zase možná raději zůstal na farmě. Protože v Lahti se kluci z týmu baví hodně finsky.

Už na jaře byl váš hokejový příběh braný za pohádku. Z EBEL do reprezentace, pak na mistrovství světa. A hned smlouva NHL. Nemusíte se pořád štípat, že se vám to nezdá?
Je to pěkné. Určitě. Občas se něco podobného stane. Před dvěma lety, když jsem odcházel z Chomutova, by se každý smál, že podepíšu nováčkovskou smlouvu v NHL. Ale je to o píli! Když nezanevřete, štěstí se k vám obrátí!

Nebál jste se předloňského odchodu z Chomutova do Znojma? Přece jen jste vyměnil extraligu za EBEL, z níž se do reprezentace zatím nikdo další neprosadil.
Piráti se mnou počítali, ale nedohodli jsme se na podmínkách. Chtěl jsem zkusit něco jiného a naskytla se možnost jít do Znojma. Dostal jsem plnou důvěru, šanci se vyhrát. Zadařilo se, dneska jsem rád, že to všechno takhle vyšlo.

Můžete být inspirací mladým hráčům ve smyslu, že kdo chce tvrdě pracovat, nakonec se dočká odměny?
Určitě. Nikdy to není tak, že by to kluci měli po pěšince. Že by automaticky hráli v extraligových klubech. Změnu může zkusit každý. Třeba do Znojma teď šlo pár hráčů, co byli na hraně. Možná to pomůže i jim.

Jak teď berete reprezentační utkání se Slovenskem? Nemáte před cestou na životní kemp strach ze zranění?
Vůbec! To se může stát, i když trénujete letní přípravu. Pokud si cokoli takového začnete připouštět, tyhle věci mohou přijít. Na zápasy se moc těším, aspoň přiletím do Ameriky rozehraný.

Na zádech nosíte číslo 88. Míval jste rád Erica Lindrose?
To ne. Sečetl jsem to z takových čísel, o kterých nechci mluvit. Dlouho jsem hrál se třináctkou, ale ve Znojmě ji měl Yellow Horn. Takže jsem si posčítal pár svých čísel a vypadla mi z toho osmdesát osmička.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.