bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Spezza v Dallasu zůstane, tým ho nevykoupí. Proč je to dobře?

18. června 2018, 8:00

Šimon Rogner

Dallas vstupoval do uplynulé sezóny s velkým očekáváním, ale ani příchody Bena Bishopa, Marca Methota a Alexandra Radulova týmu zpět do play-off nepomohly. Po skončení ročníku se očekávaly změny, ovšem jednoho z nejlépe placených, avšak neadekvátně produktivních hráčů se to týkat nebude. Podle informací experta kanadské televizní stanice Sportsnet Chrise Johnstona se totiž Stars nechystají vykoupit ze smlouvy útočníka Jasona Spezzu, jenž má za sebou 7,5 miliónovou sezónu s pouhými 28 body.

Pětatřicetiletý Kanaďan prožil většinu ročníku ve třetí a čtvrté formaci, nakonec odehrál 78 utkání s průměrným časem na ledě 13 minut. Brankářům soupeře vstřelil pouhých osm gólů a zaznamenal 26 bodů. Předtím přitom patřil k velmi konzistentním hráčům, když ve 12 ročnících v řadě (nepočítaje zkrácené sezóny) nasbíral vždycky nejméně 50 bodů a v devíti z nich dal 20 gólů. V době svých nejlepších let byl v dresu Ottawy i 90 bodovým hráčem, nyní musel skousnout roli na spodku sestavy.

Ve 35 letech se nedá předpokládat, že se znovu vrátí k padesátibodové hranici. I přesto se ale dá očekávat zlepšení. Rodák z Toronta měl proti slabším soupeřům a s vyšším procentem startů v útočném pásmu (54,8 % při hře 5 na 5) pozitivní podíl střeleckých pokusů (52,3 %) a pokud si zlepší svoji velmi nízkou 5,8 % úspěšnost střelby (během kariéry má 13 %), může být ještě při snaze Stars probojovat se do play off velmi platným hráčem.

Pomoci mu může i změna na střídačce. Kena Hitchcocka na ní nahradí dlouholetý univerzitní trenér Jim Montgomery a společně se svým asistentem a bývalým hlavním koučem farmy Detroitu Toddem Nelsonem by měli poskytnout Spezzovi lepší příležitost ukázat ofenzivní schopnosti. Defenzivněji více smýšlející Hitchcock nebyl pro Spezzu ideálním trenérem.

Rozhodnutí nevykoupit Spezzu ze smlouvy dává smysl, i kdyby se kanadský útočník trápil stejně jako letos. Během příští sezóny by sice tým ušetřil pod platovým stropem pět miliónů, ale na ročník 2019/20 by musel Spezzovi vyplatit 2,5 miliónů, a to by mohl být pro Stars velký problém, protože novou smlouvu bude potřebovat hvězdný Tyler Seguin. Dallas se určitě rozhodne správně, pokud svého druhého nejlépe placeného hráče nevykoupí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.