bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šok v Coloradu! Avalanche prý s Rantanenem ještě ani nezačali jednat

15. srpna 2019, 14:00

Jiří Lacina

Není to tak dlouho, co jsme vás informovali o situaci kolem stále nepodepsaného Mikko Rantanena. Colorado má pro vycházející finskou hvězdu relativně dost místa pod platovým stropem, Joe Sakic dokonce ujistil veřejnost, že Nathan MacKinnon přijme postavení hůře placeného hráče. Na druhou stranu také naznačil, že na nic nekvaltuje: „Tréninkové kempy začínají 12.-13. září.“

Jak se věci doopravdy mají, ozřejmil před pár dny server Colorado Hockey Now, podrobně se věnující dění v denverském klubu. Neskrývá rozčarování. „Bylo by nefér charakterizovat jednání mezi Avalanche a chráněných volným hráčem Mikko Rantanenem ve smyslu, že uvízla na mrtvém bodě, protože ona ve skutečnosti ani nezačala,“ informuje Adrian Dater.

Zdroje blízké situaci říkají, k překvapení fanoušků i odborníků, že mezi managamentem klubu a Rantanenovým agentem Mikem Liutem neproběhl od neformálního „pokecu“ koncem června na draftu ve Vancouveru údajně vůbec žádný kontakt. To je vskutku chladný přístup k hráči, který má patřit pro příští léta ke klenotům organizace a o němž generální manažer tvrdí, že bude aspoň pro nejbližší sezóny nejlépe placeným koněm jeho stáje.

Podle dostupných informací nedal zatím klub svému hráči žádnou formální ani neformální nabídku. Tu naopak Rantanen dostal z KHL. Šance na přestup jinam v rámci NHL jsou mizivé, musel by se realizovat skrze tzv. „offer sheet“, nabídkovou listinu chráněnému hráči, k nimž se ligoví manažeři uchylují velmi zřídka.

I kdyby taková nabídka přilétla, Avalanche by měli týden na její dorovnání a s velkou pravděpodobností by tak učinili. Colorado má pod platovým stropem pořád luxusních 16,5 miliónů dolarů, přičemž na smlouvu krom Rantanena nečeká už žádný jiný hráč. Místo snahy věc dotáhnout však panuje mezi oběma stranami hrobové ticho.

Bráno z pohledu ligy není dvaadvacetiletý seveřan v prekérní situaci sám. Celá řada hvězdných RFA hokejistů stále nemá platný kontrakt. To už není hra nervů, to je naprostá manažerská bezradnost. Nikdo zřejmě nechce s ničím přijít, aby se nakonec neukázalo, že utratil o půl miliónu ročně víc, než musel.

Na základě srovnatelných borců pod kontraktem je Rantanenova současná cena odhadována minimálně na 8,5 miliónu dolarů za rok. Jako taktická chyba se v tomto případě může jevit pouhých devět odehraných utkání v premiérové sezóně 2015-16, po nichž byl odeslán na farmu.

Kdyby jich bylo o jeden víc, odstartoval by nováčkovský kontrakt, který by skončil loni. Finova cena by v tu chvíli byla někde kolem 5-7 mil. dolarů za rok. Ocitnul by se v postavení podobném Nathanu MacKinnonovi, který podepisoval druhou smlouvu o rok mladší a v jednadvaceti letech ochotně kývnul na 6,3 mil. ročně. To z něj dnes činí jednoho z nejhůře placených špičkových forvardů v lize.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.